Síň slávy CZ/SK scény: Czechcloud!

Určitě si pod názvem tohoto článku představíte, že jsme vyrobili nějakou velkou tabulku, kam budeme vytesávat důležitá jména naší scény. To se však nestane, protože na to nemáme zázemí ani finance. Každopádně jsme přišli s úplně jinou formou, kterou Vám můžeme představit ty nejdůležitější lidi, kteří stojí za vznikem naší Hearthstone komunity!

Zeptal jsem se nejdříve všech možných lidí, kteří nějakým způsobem figurují na naší scéně. Všichni mi řekli různá jména lidí, kteří podle nich dost pomohli při vzniku komunity. Shodovali se dost často, ale každý z nich řekl jedno jméno, ve kterém se shodlo téměř třicet tázaných! Tím jedním je Petr "Czechcloud" Žalud!

Czechcloud je pravděpodobně nejdůležitější člověk na naší scéně, neboť tu byl od samotného počátku a právě on lidem rozdával klíče do bety a formoval jeden z prvních týmů. Zároveň je nejznámějším českým komentátorem této hry a stojí za vznikem hned několika skvělých turnajů.

Přesně kvůli těmto důvodům jsme se rozhodli, že bude prvním člověkem, kterého vyzpovídáme v této sérii článků!


Ahoj Cloude! Jsi považován za jednoho z nejdůležitějších zakladatelů a podporovatelů celé Hearthstone CZ/SK scény. Proto jsem si tě taky vybral jako prvního hosta v naší nové sérii, která nese název: Síň slávy CZ/SK Hearthstone scény. Co si myslíš o tom, že tě takhle lidé jmenovali? Zasloužíš si to?

Zdar a díky. Na tohle se objektivně celkem špatně reaguje. Jsem za to samozřejmě rád, nicméně ohledně toho, jestli si to zasloužím, nechám na každém, ať si to rozhodne sám.

***

Když se vrátíme do doby, kdy se u nás začaly objevovat klíče do bety, jak na tebe v tu dobu působila celá hra? Věděl jsi už v té době, že budeš jedním z nejdůležitějších lidí na naší scéně? 

Klíče se začaly objevovat ke konci roku 2013 a já měl v té době úplně jiné věci na práci. Gaming jsem pomalu začal opouštět, protože po cca deseti letech aktivního hraní jsem ničeho hmatatelného nedosáhl. No, a najednou se objevil Hearthstone. Objevil jsem Twitch, hromadu super lidí a dostal jsem klíč do bety od Ugátora (majitel herny SkillZone). Tím vlastně začalo takové malé šílenství, které se doteď nezastavilo. 

***

Pravděpodobně nejvíce ses proslavil tím, že ses stal zakladatelem Hearthstone sekce týmu eSuba. Zároveň to byl i první větší a fungující tým, který se na naší scéně objevil. Jak těžké pro tebe bylo ze začátku vést takový tým, který sbíral jeden úspěch za druhým?

Byla to doba euforie. Všichni byli nadšení a snad až na ostřílené matadory z jiných her tady nikdo netušil, jak vést takový tým, takže se to setkalo s hromadou problémů, které se řešily postupně v průběhu let a až potom, co se vyřešily všechny, tak jsem předal vedení týmu Faelimu. V každém případě bych mohl připomenout úplně první sestavu eSuby, a to mě, Aleshe, SuperFrankieho, Sobaka, Mirrariho a Sikiho. Tým jsem složil z hráčů jiných karetních her, primárně Yu-Gi-Oh! TCG (Alesh byl na mistrovství Evropy, Sobaku je několikanásobným mistrem ČR) a s postupným růstem Hearthstone se tým měnil a profesionalizoval. Na začátku to bylo opravdu náročné, protože jsem samozřejmě vedle toho dělal svoji práci v O2, takže jsem některé dny neměl ani čas spát. 

***

Nyní se však vraťme k tomu, co bude všechny zajímat. Jak vypadala vůbec první Hearthstone komunita, které jsi byl členem? Dokonce jsi i zakladatelem největší Hearthstone skupiny na Facebooku pro CZ/SK scénu. Co tě vedlo k tomu „vůdcovství“ celé scény?

První byla opravdu ta skupina na Facebooku. Měl jsem dlouholeté zkušenosti s vedením různých phpBB/drupal fór a portálů, a protože to podle mě byla úplně mrtvá platforma, tak jsem se rozhodl ignorovat prakticky jediné Hearthstone fórum, které bylo na hsfanu a založili jsme se SuperFrankiem skupinu na FB. Chtěli jsme, aby tady byl jednotný komunikační kanál, kam se lidi můžou podívat a budou vědět, že tam jsou všichni. Vždycky, když vzniklo těch komunikačních kanálů více, tak to rozdělilo komunitu, nebo ji to v extrémním případě dokonce položilo. Tyhle zkušenosti jsme naštěstí měli a skupina dodnes funguje skvěle, hlavně díky jejím moderátorům.

***

Podívejme se rovnou i na první turnaje a počátky celého HS eSportu u nás. Jak to celé vypadalo? Na jaké týmy a turnaje si nejvíce pamatuješ? Dokážeš si vzpomenout i na nějaký turnaj, který bys označil jako „ten, kterým to celé vážně začalo“?

Byl to bordel, ale byl jsem u toho taky. Úplně první dva turnaje, které se v CZ odehrály, tak byly v herně DISTRICT v OC v Harfě. Shodou okolností proběhly nezávisle na sobě, týden po sobě. Myslím, že ten první organizoval právě Siki, tenkrát dost známý streamer League of Legends. Druhý jsem organizoval já s Jerrykym z HSfanu. Nicméně řekl bych, že to opravdu začalo s Beta cupy v říjnu 2013 na Playzone, které hráli prakticky všichni, kteří měli do hry přístup a potom to pokračovalo s offline Fujitsu ligou od Topgamingu. Bez těchto dvou sérií by se zpozdil vývoj scény tak o rok a jsem rád, že to fungovalo, resp. funguje dodnes.

***

Postupem času ses dopracoval až na pravděpodobně nejoblíbenějšího a nejznámějšího streamera HSka na naší scéně. Zároveň ses stal i ambasadorem této hry pro Redbull Ultimátní Hráč. Momentálně jsi i nejaktivnější komentátor CZ/SK Hearthstone turnajů. Popsal bys nám, jaká byla tedy tvá cesta za těmito pomyslnými tituly? Co vše jsi musel udělat, aby ses někým tak úspěšným stal?

Byla to konstantní práce. I když se to nezdá, trvalo to přes dva roky, než se moje streamování nějak ustálilo a začalo fungovat skoro jako televizní pořad, kde se lidé můžou pravidelně podívat na to, jak co nejefektivněji missnout lethal. První stream jsem udělal bez webky s mikrofonem na sluchátkách a po tom, co se tam otočilo přes 40 lidí, jsem si řekl, že do toho něco málo dám a hned další den jsem šel koupit HD webku a zbytek je historie.

Přiležitosti ke komentování turnajů přišly od organizátorů. Přiznám se, že první turnaj, který jsem komentoval, si nepamatuju a dokonce ani nevím, s kým jsem ho komentoval. Co mi utkvělo v paměti, bylo finále Alienware Nest Ligy, kde jsme se točili jako hráči a jako komentátoři dokolečka a byl jsem tam já, Alesh, Silhan a Nibbler. No, a potom samozřejmě finále MČR 2014, které jsme komentovali s D0L1Kem. Když se na ten záznam podíváte dneska, tak to bylo objektivně naprosto strašné po všech stránkách, ale byla to součást vývoje. Jsem rád, že jsme se všichni dokázali posunout, ale zároveň zůstat normální. Myslím, že to, že komentujeme přes tři roky eventy různého typu nás nijak lidsky nepoznamenalo.

***

V tuto chvíli působíš hlavně jako komentátor všech velkých turnajů a zároveň i jako admin a tvůrce turnajů pro Alzu. Tyto turnaje jsou známé tím, že mají velkou dotaci financí a zároveň jsou vždy něčím zajímavé. Co tě vedlo k práci komentátora a admina? Jaké to vůbec je, když to srovnáš s tím, jak na to reaguje zbytek scény?

Turnaje v Alze jsou jednou z mých hlavních prací, takže chci, aby to vždycky byl zážitek. Pro někoho může být zážitek vyhrát 20 000,-, pro někoho to může být to, že si zahraje turnaj po boku někoho z jiného týmu (narážím na 2v2 turnaj). Chceme V Alze dělat ty nejlepší turnaje a věřím, že máme dost silné partnery a skvělý tým, který je pro hráče a diváky připravuje. To, že jsem se k takové práci vůbec dostal, je práce právě velmi progresivních lidí z Alzy, která je kromě jiného plná fanoušků esportu. Dostal jsem příležitost, které jsem se chopil a po deseti letech v O2 jsem změnil své hlavní zaměření. Teď se můžu konečně gamingu věnovat naplno. Samozřejmě s každou novou změnou přichází fanoušci a hateři, ale upřímně si myslím, že je komunita bere velmi pozitivně. 

***

Ještě než opustíme tuhle nostalgickou část rozhovoru, tak bych se chtěl zeptat na to, co všechny zajímá asi nejvíce. Jak ti Hearthstone změnil život? Díky této hře a své práci ses stal hodně známým streamerem, což muselo mít velký vliv na tvůj život. Zajímalo by mě, jak bys tuto změnu popsal a jestli bys dokázal říct klady a zápory.

Prakticky od základu. Díky Hearthstone mám po deseti letech novou práci a v rámci komunity mě zná dost lidí. Kladů to má samozřejmě hodně, díky „slávě“ se otevírá spousta dveří a spousta zajímavých spoluprácí. Zároveň není den, kdybych nejel do práce a někdo by mě nezastavil kvůli fotce/podpisu. Zápory to svoje má taky, asi ten, se kterým bojuju teď nejvíc, je psychika. Je dost těžké zůstat normálním, když je na vás vyvíjený takový tlak ze všech stran.

***

Nyní se zaměříme na současnou podobu scény. Jsi zde od samotného začátku a díky tobě celá scéna vyrostla z neschopného batolete a nyní můžeme vidět téměř samostatnou a soběstačnou komunitu. Dokonce i já jsem díky tobě začal s touto hrou, neboť jsi mi na začátku věnoval jeden klíč do bety. Když bys porovnal scénu ze začátku s tou současnou, jak to na tebe působí? Jaké změny jsou podle tebe nejrazantnější? 

Tohle je skvělý dotaz, který by si podle mě mělo pokládat spoustu hráčů a hlavně organizací, kteří třeba doteď nemají Hearthstone sekci. Za tři roky, co tady Hearthstone existuje, tak nejzásadnější proměnou je podle mě profesionalizace scény jako takové, která proběhla v minulém roce. Je tu spousta hráčů, kteří hrají na úrovni srovnatelné s evropskou nebo i světovou špičkou. Hearthstone je jediná hra, která tady má desítky opravdu kvalitních hráčů a hráči samozřejmě začínají tlačit na smlouvy u svých týmů, nebo přechází do zahraničních organizací. Je to naprostý unikát a je hrozně zajímavé to porovnání třeba s League of Legends nebo Counter Strike, kde na počet hráčů je tady rozhodně méně hráčů nebo týmů, které by dokázaly bojovat o ty nejvyšší posty ve světových turnajích.

***

Hodně se od hráčů doslýchám, že naše scéna pomalu umírá, ale to si osobně nemyslím, protože se na naší scéně začíná objevovat spousta zajímavých turnajů. Co si o tom myslíš ty? Rozšiřuje se naše scéna nebo naopak umírá?

Tento názor jsem teda neslyšel a přijde mi to právě jako úplně zcestná myšlenka. Turnajů je stále více, hráčů je stále více, streamerů a youtuberů je tady také pořád více a dokonce vyšla před pár týdny i nová expanze. Každý kdo vlastní smartphone nebo tablet je potenciálním hráčem a to je ohromnou silou Hearthstone. Podle posledních informací od Blizzardu máme jenom v CZ přes 300 000 aktivních hráčů a dokonce bylo finále Cool ligy přímo ve vysílání Primy Cool. Takže scéna rozhodně neumírá, jenom se objevuje méně kvalitních hráčů než v začátcích. 

***

Na závěr bych se tě chtěl zeptat nebo tě spíše poprosit, abys zkusil vyjmenovat pár lidí, kteří se v nynější době snaží podporovat scénu nebo mají zásluhu na jejím fungování. Nebo jestli tě napadají nějací lidé, kteří mají potenciál ještě více zlepšit celou naši komunitu. 

Tohle jde opravdu špatně, protože lidí, kteří se hře věnují, je spousta a není to jako na začátku, kdy se dali spočítat na prstech jedné ruky. Takže spíš bych vyjádřil poděkování všem, kteří se podíleli nebo podílejí na rozvoji Hearthstone jako takového, ať už jste z obchodu, médií, organizací, týmu, nebo jste prostě jenom hráči, díky.

***

To bude vše z poměrně vyčerpávajícího rozhovoru. Doufám, že jsme probrali úplně vše, ale pokud tě napadá ještě něco, co bys chtěl dodat, tak nyní máš prostor. Já se s tebou loučím a děkuji ti za tvůj čas! 

Taky děkuji a na závěr bych rád řekl něco hráčům, kteří v průběhu let, co Hearthstone vyšel, přestali hrát. Dejte Hearthstone zase šanci, je to úplně jiná hra než byla za dob Goblins vs. Gnomes nebo Blackrock a Naxxramasu. Je to zábavná, úžasná hra, plná složitých rozhodnutí a zábavných situací. Zároveň dejte šanci turnajům a streamerům, jsou to hráči, stejně jako vy!


Toto byl první velký rozhovor z nové série článků, která se zaměří na vývoj naší domácí scény a na osobnosti, které této scéně dost pomohly! Záměrně vám nebudeme říkat, kdo bude dalším hostem, takže zkuste tipovat přímo v komentářích buďto tady nebo na Facebooku a třeba se trefíte!



Naposledy upravil/a Tetrisek 24.12.2016 v 12:48:56.
Tento článek je placenou reklamou

Diskuze

tommystankov 24.12.2016 14:44

Zaluderino gg,wp no re.....priste bude nekdo, kdo asi jako prvni udelal nejaky vyraznejsi ,,zarez,, do nasi hs sceny.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet