Blitzchung dostal ban od Blizzardu

  Blizzard    Grandmaster    kontroverze   

O tomto víkendu probíhalo Asia-Pacific Grandmasters, které vyhrál Blitzchung. Jako s každým vítězem i s ním byl veden rozhovor. Během něho si Blitzchung nasadil lyžařské brýle a plynovou masku. Někteří asi začali tušit, že chce vyjádřit podporu protestujícím v Hong-Kongu, kteří nesouhlasí s nechvalně známou čínskou politikou. Vše bylo jasné, kdy pronesl větu "Osvoboďte Hong-Kong, revoluci naší doby!"

Blizzard tuto akci nenechal bez povšimnutí. Video s rozhovorem smazal, čímž způsobil (nejen na Redditu) rozhořčené reakce ze strany hráčů. Blizzard musel na nastalou situaci reagovat a vydal oficiální blogový příspěvek, ve kterém vysvětluje, co mělo být porušeno a jaké sankce Blitzchunga čekají.

Blizzard zdroj

Během přímých přenosů Asia-Pacific Grandmasters jeden z hráčů a dva moderátoři porušili pravidla. Video bylo z těchto důvodů odstraněno.

 

Při hlubším prozkoumání jsme zjistili, že hráči a komentátoři porušili oficiální pravidla Hearthstone Grandmasters, konkrétně sekci 6.1 (o), chování dobře nereprezentuje Blizzard a e-sport. Výtah ze sekce 6.1 naleznete níže:

 

2019 HEARTHSTONE® GRANDMASTERS OFFICIAL COMPETITION RULES v1.4, p.12, Section 6.1 (o)

 

Pokud se podle nás budete chovat tak, že vaše akce vzbudí veřejné pobouření, uráží skupinu lidí, nebo jinak poškozuje image Blizzardu, bude hráč vyloučen z Grandmasters, odměna bude 0 USD. Další tresty mohou následovat.

 

Grandmasters jsou vrcholem Hearthstone e-sportu, porušení pravidel během turnajů bereme velmi vážně. Dokončili jsme vyšetřování a podnikáme nutné kroky, aby se podobným incidentům zabránilo do budoucna.

 

Blitzchung je s okamžitou platností diskvalifikován z Grandmasters a nedostane žádnou odměnu za Grandmasters Season 2. Navíc se Blitzchung nesmí na 12 měsíců účastnit Hearthstone e-sportových klání. Spolupráce s dotčenými komentátory byla ukončena.

 

Musíme znovu opakovat se hráči mají chovat. Lidé podle nás mají právo svobodně vyjádřit myšlenky a názory, ale hráči a další účastníci turnajů se musí chovat podle oficiálních pravidel.

Tímto příspěvkem měla být celá věc uzavřena, ale ouha. Spustil další lavinu ze strany hráčů, mnozí na protest smazali své účty, končí s hraním, někteří si vytvořili nový, na kterém budou hrát pouze Free-2-Play a nehodlají Blizzardu dávat další peníze.

 

Na druhou stranu lze Blizzard naprosto chápat. Blizzard se snaží zachovat si politickou neutrálnost, kterou jasně deklaruje pravidly a se kterými hráči Grandmasters souhlasili. Čína je největší trh a kdyby nechali hráčské politické názory bez akce, mohl by snadno přijít zásah z vládních míst a (nejenom) Hearthstone by se poroučel z čínského trhu. Ztráta několika set miliónů (možná miliard) by Blizzard pořádně bolela.


Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Gareth 11.10.2019 12:50

To není moc neutrální banovat hráče co bojují za demokracii

Frajda#2225 09.10.2019 16:42

To by mě zajímalo, jak lze HS účet smazat.

Podle mě to prostě nejde.

J.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet