Zaostřeno na kartu 4. díl - Nejen board control

Milí lovci a lovkyně, už čtvrtý týden zkoumáme veškerá zákoutí Hearthstone a ani tentokrát tomu nebude jinak. Všech našich deset pastí za uplynulý týden sklaplo a my se tak můžeme podívat na další exempláře. V tomto díle se nám představí: Mark of Nature, Snipe, Blizzard, Eye for an Eye, Circle of Healing, Master of Disguise, Lightning Storm, Twisting Nether, Brawl a Molten Giant.



Druid


  • Mark of Nature


    Co umí?
    Další typický zástupce versatilního druida. Po Wrathu a Cenariovi přichází podpůrný spell za tři many, jenž přidá jednomu vašemu minionovi buď čtyři body k útoku, nebo čtyři body zdraví a Taunt.

    Kde ji najdu?

    Mark of Nature je silné podpůrné kouzlo, které je ovšem často zastíněno svou slabší verzí: Mark of the Wild, proto na něj narazíme mnohem méně, než na „packu“. Své místo má asi v každém pátém balíčku.

    K čemu se používá?
    Kouzlo se používá jak jinak než na posílení minionů, ať už vás brání nebo jsou nastoupeni na likvidaci soupeře. První verze Mark of Nature dá vašemu ochránci pár hp navíc, případně si s ním vytvoříte nového. Druhou možností je zvýšit útok jednomu z minionů pro drtivou čelní srážku se soupeřem. Mark of Nature tedy využijete v obou případech, ať už se bráníte nebo ukončujete hru.

    S čím se dá dobře kombinovat?
    Díky ceně Mark of Nature se s ním dají vytvářet celkem pěkná komba. S Druidem of the Claw si můžete buď vytvořit Taunt kočičku s Charge, nebo jí permanentně zvednete útok na 8/4. Z medvídka si zase můžete udělat 4/10 taunt nebo 8/6 taunt. A možnosti s Malfurionem díky jeho dalším „Choose One“ kartám jsou prakticky neomezené… no dobře, zas tak neomezené nejsou… Prostě a jednoduše, s touto kartou bude málokterý mid game minion pro soupeře lehce odstranitelný a s největší pravděpodobností si na něj vypotřebuje nějaký direct removal.

     

     

     

     



    Hunter


  • Snipe


    Co umí?
    V pořadí druhý hunterův secret je schopný pořádně pocuchat vašemu soupeřovi nervy. Aktivuje se, jakmile oponent odehraje nějakého miniona (tudíž neplatí na ty, jež nejdou přímo z ruky např. Silver Hand Recruit, různí token minioni a podobně), a způsobí danému minionovi čtyři body zranění.

    Kde ji najdu?

    V současné metě, které donedávna hunteři panovali, se Snipe neobjevuje. Tato karta by se hodila spíše do nějakého control balíčku a noví pseudo-control hunteři se nesestavují. Statistiky si tedy nahrabal spíše ze starých decků a arena balíčků – 24 %.

    K čemu se používá?

    Snipe využijete buď jako removal nebo k oslabení silného miniona v late game. Stejně jako většina Secretů je však Snipe dost závislý na tom, co soupeř vyloží na stůl. Pokud vyvolá nějakého slabšího miniona, budete nadávat na to, že přišlo několik bodů zranění vniveč, a když na vás vybafne nějaké obluda, tak budete lamentovat nad tím, že ten Snipe není dostatečně silný. Je to ale jedna z mála karet, jež dokáže v soupeřově kole zastavit některé z Charge minionů (Leeroy Jenkins, Kor’kron Elite).

    S čím se dá dobře kombinovat?

    Vzhledem k povaze karty má jen malou synergii s ostatními hunterovými kartami. Pokud se spustí poté, co jste vyložili Explosive Trap, je velká pravděpodobnost, že při následujícím útoku minion, jenž Snipe přežil, zemře. Samozřejmostí je zmínit Eaglehorn Bow. To už ale jistě víte z předchozích dílů, takže rozepisovat to tu nějak víc nemá cenu.

     

     



    Mage


  • Blizzard


    Co umí?
    Po menším nerfu tu máme AoE spell jen o jednu manu levnější než Flamestrike. Způsobí zranění za dva damage a přeživší miniony na kolo zmrazí.

    Kde ji najdu?

    I po svém zdražení si dovolím tvrdit, že je Blizzard velmi dobrou kartou proti rush deckům – tedy za předpokladu, že tlak ustojíte. Dokazují to i statistiky, 45 % sice není bůhví jak závratné, ale vezmeme-li v potaz, kolik karet se po posledních několika úpravách stále ještě hraje, drží se Blizzard dost dobře.

    K čemu se používá?

    Blizzard vám zajistí kvalitní board clear proti rush deckům. Minioni v těchto balíčcích mají většinou jeden až dva životy, což z nich dělá perfektní cíle pro tento AoE spell. Druhou možností je zpomalení soupeřovy hry. Pokud vás drtí silnými miniony, díky Blizzardu přežijete o jedno kolo déle. Dost dlouho na to, aby po ledové sprše přišly horké lázně ve Flamestrike.

    S čím se dá dobře kombinovat?

    V případě, že si před vyčarováním kouzla udržíte na ploše nějakého + Spell Damage miniona, bude to jen dobře. Silní (a zamražení) minioni soupeře se pak mohou dočkat (ne)příjemné akupunktury Ice Lance. Již zmíněný Flamestrike vás další kolo zbaví jak nového potěru, který se vykulil během oponentova tahu, tak i těch, jež přežili dobu ledovou. Většinou je ale dobré – hlavně proti aggro deckům – nevyplácat víc AoE spellů na jednu vlnu, chyběly by vám.




     



    Paladin


  • Eye for an Eye


    Co umí?
    Dalším dnešním Secretem je paladinův Eye for an Eye. S touhle blbůstkou vrátíte soupeřovi tolik zranění, kolik vám způsobil. Secret se bohužel aktivuje hned při prvním útoku na vašeho hrdinu.


    Kde ji najdu?

    Eye for an Eye je jednou z nejméně hraných karet, už v betě na tom byl s hratelností špatně, v současné metě je to ještě horší. Kouzlo tedy dosahuje až samého bahna a pokud ho někdy uvidíte, tak to bude asi jen omylem.

    K čemu se používá?

    Eye for an Eye má jistý potenciál hlavně v late game, kdy oba hráči bojují o každý život. A pokud má soupeř v ruce rozhodující kombo a je na tom s životy stejně mizerně jako vy, může Eye for an Eye rozhodnout hru. Na druhou stranu je tahle karta absolutně nepoužitelná proti aggro/rush deckům, kdy vám soupeřovi minioni rychle ubírají malý počet hp.

    S čím se dá dobře kombinovat?

    Vzhledem k povaze karty nemá v paladinově decku prakticky žádnou synergii.







     



    Priest


  • Circle of Healing

    Co umí?
    Circle of Healing zdarma vyhealuje všechny miniony na ploše za čtyři životy.

    Kde ji najdu?

    Osobně si myslím, že je v současnosti čím dál oblíbenější, pokud je tedy Anduin vaše volba. Objevuje se v 
    30 % balíčků.

    K čemu se používá?

    Použití je jasné – uzdravit vaše zraněné miniony, pokud možno za nepřítomnosti těch soupeře. Můžete ho také použít i jako velice silný board clear, o kterém jsme si již něco řekli v minulém díle. Teď na to tedy navážeme v další sekci.

    S čím se dá dobře kombinovat?

    Nejprve se podívejme, co dokáže léčivý Circle of Healing. Je jasné, že tohle kouzlo má obrovský potenciál, jakmile je na ploše Northshire Cleric. Přidejte k tomu ještě něco, co dokáže poškodit více cílů najednou a máte pravé karetní hody. Příkladem může být Abomination nebo Wild Pyromancer. Ve třetím kolem mít na stole 4/7 miniona? Žádný problém! Vyvolejte Injured Blademastera a hned mu dopřejte heal na plné životy. Soupeř buď vyplýtvá drahocenný direct removal, nebo vašeho Blademastera nechá naživu – což je většinou ta největší chyba. No a nakonec z Circle of Healing můžete udělat pravděpodobně nejsilnější AoE kouzlo. S pomocí Auchenai Soulpriest plochu vyčistíte o kolo dříve a daleko efektivněji než s Holy Novou. Jde tedy o velmi šikovné kombo proti rushi, kdy většina vašich minionů beztak zhyne pod náporem soupeřových karet. Takže pak stačí jen na vaši stranu boardu povolat Auchenai Soulpriest a soupeři řádně zatopit… tedy spíše posvítit.

     



    Rogue

  • Master of Disguise


    Co umí?
    Rare rogue minion za čtyři mana krystaly s 4/4 statistikami a schopností dát některému z vašich dalších minionů permanentní Stealth.

    Kde ji najdu?

    Master of Disguise patří k těm class minionům, kteří se moc často nehrají a když, tak jde často jen o nějaký experimentální balík, co uvíznul v sítích internetu.

    K čemu se používá?

    Spíše (pod)průměrné staty z ní nedělají moc vitální společnici, na druhou stranu mít možnost skrýt svého klíčového miniona na neomezenou dobu je třeba oproti Conceal nesporná výhoda. Otázkou však je, zda-li Valeera vlastně potřebuje schovat miniona na tak dlouhou dobu. Jedno kolo jí obvykle stačí.

    S čím se dá dobře kombinovat?

    Master of Disguise umožňuje ukrývat miniony, jež by mohli být cílem nějakého removalu. Můžete tak znovu „stealthnout“ Edwina, se kterým jste už zaútočili a dát mu tak ještě o kolo víc, kdy soupeře zdecimuje úplně. Podobné srandy lze vymýšlet i s ostatními miniony.








     



    Shaman


  • Lightning Storm


    Co umí?
    Jediný shamanův AoE spell, pomineme-li Forked Lightning, jenž má počet cílů omezen. Za tři many a Overload (2) způsobí všem soupeřovým minionům 2-3 zranění. Mimochodem,  zranění je uděleno náhodně.


    Kde ji najdu?

    Vzhledem k tomu, že je to nejlepší a vlastně také jediný plošný spell s celkem solidním, i když nejistým damage, je v decích hojně zastoupený. Čekejte ho tedy skoro všude, 75% je dost dobré.

    K čemu se používá?

    Board clear. Tečka.

    S čím se dá dobře kombinovat?

    Kvůli tomu, že damage Lightning Storm rozhoduje náhoda, je dobré se ujistit, že spodní hranicí je zranění, které zabije miniony, jež chceme 100% odstranit. Nespoléhejte proto moc na štěstí a raději vyhoďte nějakého + Spell Damage miniona, popřípadě zkuste vyvolat totem (což je zase dost o štěstí, pokud nemáte na ploše tři a čekáte na poslední). Pokud se vám nepoštěstilo, nezbývá nic jiného než doufat. Dávejte si také pozor na Overload, abyste v dalším kole měli vůbec co zahrát.





     



    Warlock


  • Twisting Nether


    Co umí?
    Člověk by si pomyslel, že otevírání portálů do Twisting Nether už obyvatele Azerothu přešlo. Ale Gul’dana evidentně ne. Neostýchá se a za osm many tam pošle nejen soupeřovy, ale i svoje vlastní miniony, kde jsou pak zničeni.

    Kde ji najdu?

    Vzhledem k povaze locků není v jejich zájmu ničit si vlastní miniony, to už dobře obstarávají jiné ability, a proto je Twisting Nether tak málo hraný. Navíc mu neprospívá ani jeho vysoká cena. Slabých 10 % ho tedy králem balíčků rozhodně neudělá.


    K čemu se používá?

    Opakoval bych se, když bych napsal board clear. Tečka… takže k tomu něco přidám. Tady je to kompletní board clear na obou stranách. Tečka.

    S čím se dá dobře kombinovat?

    Jediné logické použítí mě napadá u handlocka/giant locka v pozdní fázi hry – kam se beztak většinou nechcete dostat. Pokud je soupeř v přesile, zakouzlíte Twisting Nether, pak vyhodíte dva Molten Gianty zdarma a mezi ně potom Sunfury Protectora. Kombo je to dost divoké, ale warloci vždycky tak nějak spoléhali na to, že jakmile se dostatečně oslabí, následuje rozpoutání pekla.





     



    Warrior


  • Brawl


    Co umí?
    Garrosh rozpoutá rvačku, ze které vzejde vítězně jen jeden minion, ostatní jsou zničeni. O vítězi nerozhoduje nikdo jiný než náhoda.
     

    Kde ji najdu?

    Brawl se v poslední době moc často nehraje, pokud víte proč, napište mi to do komentářů, protože já osobně si vůbec nejsem jistý a všechny moje nápady jsou spíše jen takové divoké teorie. Vyskytuje se spíše ve starších balíčcích a v současnosti se statisticky pohybuje někde kolem 25 %.

    K čemu se používá?

    Nerad bych napsal potřetí board clear. V tomhle případě to vlastně ani napsat nemůžu, protože to vlastně board clear není – spíše bych ho nazval „reduktorem“, přičemž zredukuje stav hrací plochy na jednoho miniona. Což ale také není tak zlé, obzvlášť když je ten minion váš.

    S čím se dá dobře kombinovat?

    Vzhledem k povaze karty se s ní moc vymyslet nedá. Pár šikovných komb tu sice je, ty ale spoléhají hodně na náhodu. Třeba taková Sylvanas je většinou výhra – buď přežije, nebo soupeři po smrti ukradne miniona, samozřejmě za předpokladu, že zůstane soupeřův minion naživu. Pokud vás napadne nějaký způsob, jak Brawl dobře využít, napište mi do komentářů a já váš tip přidám rovnou do článku. Jo a abych nezapomněl, jestli vám také tak Brawl drásá nervy, je to jednoduchá metoda, jak zjistit, který minion vyjde z bitky jako vítěz. Tuto informaci jste si mohli přečíst v Jirasulově „Co možná nevíte o Hearthstone“. Pro ty, kteří raději zůstanou v nevědomosti, to schovám pod spoiler.

    SPOILER - ZOBRAZ / SKRYJ


     



    Neutral


  • Molten Giant


    Co umí?
    Jde o epic miniona za 20 mana krystalů a s 8/8 staty. Pokud jste nováčky, jistě vás cena miniona zarazí. Nebojte, jeho cena se snižuje s počtem hp vašeho hrdiny. Čím méně hp váš hrdina má, tím méně Molten Giant stojí. To znamená, že pokud ztratíte 10 hp, vyjde vás Molten Giant na 10 mana krystalů. Ke konci hry je lze odehrát i zadarmo.

    Kde ji najdu?

    Molten Giant je neutrál, který má v současné hře jistě místo. Nejčastěji je hrán ve warlockově balíčku, kde zaujímá celkem 25% ze všech locků.

    K čemu se používá?

    Tato karta se prakticky dříve než v late game zahrát nedá, alespoň co se týká class obecně. Gul’dan je naproti tomu schopný dostat je do hry dost rychle, díky svému Life Tap. Pokud dostanete do hry oba dva najednou, soupeř si zažije krušné chvilky.

    S čím se dá dobře kombinovat?

    Molten Giant je často doprovázen ostatními obry, takže se nemusíte tolik bát, když vám jeden nebo dva padnou za oběť. V pozdní fázi hry jste schopní jimi za jedno kolo způsobit neskutečné škody. A jakmile se vám je povede nabuffovat a zvýšit jim tak útok, máte prakticky vyhráno.






     



    Bylo to nevyhnutelné a konec čtvrtého dílu je tu. Jako vždy, jestli máte nějaký návrh/komentář/cokoli, napište mi do komentářů a já na ně dříve nebo později zareaguji. Ještě dnes večer, až se trochu skamarádím s novým editorem, vám nalinkuji nový díl do těch starých, tak mi prosím nepište, že u starých dílů zatím ten nový není. No a mně nezbývá nic jiného, než se s vámi rozloučit, popřát vám příjemný a úspěšný týden a slíbit vám, že příští pondělí se zase setkáme.


    Malá poznámka na závěr: všechny statistické údaje jsou převzaty ze dvou stránek: www.hearthhead.com a www.hearthpwn.com. Údaje z obou stránek pak byly zprůměrovány. S tím, jak se meta game vyvíjí, je možné, že některé údaje se časem budou lišit.



    Navigace:

    [1. díl] --- [2. díl] --- [3. díl] --- [4. díl] --- [5. díl] --- [6. díl] --- [7. díl]



    Naposledy upravil/a Glea'ar 25.06.2014 v 18:30:26.

    Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.
  • Diskuze

    Glea'ar 02.06.2014 14:19

    Grangik
    Já viděl video kdy byl samozřejmě friendly game, 2 paladinové, jeden měl 15 HP a druhej měl 30 HP, ten druhej měl taky Eye for an Eye zapnutej, a ten první zahrál Alexstraszu na toho druhého, přičemž to aktivovalo Alexstrazřinu schopnost.A máš Glea'are Alexstraszu můžem to otestovat přímo ve hře na vlastní oči, docela věřím že i kdyby to bylo starší video, nezměnilo se to, už jen se stačí podívat do historie zahrání karet, ukáže se tam -15 HP , nebo třeba +10 pokud si měl 5 HP a zahrál si Alexstrazu na sebe, stejně tak se to píše u Jarraxuse.
    Alexstrazsu nemám, a je pravda, že tak A. fungovala kdysi dávno v betě, pak ale její efekt upravili tak, aby ho hra nebrala jako heal ani dmg, ale jen jako set hp to 15, jak už psal Rolkyr. Pokud jsi viděl nějaké video, bylo pravděpodobně ještě z doby před změnou.

    Grangik 02.06.2014 14:15

    Grangik
    a ten první zahrál Alexstraszu na toho druhého, přičemž to aktivovalo Alexstrazřinu schopnost.
    Měl jsem namysli příčemž to aktivovalo Eye for an Eye ,ne Alexstrazřinu schopnost, chybička ^-^

    Grangik 02.06.2014 14:14

    Já viděl video kdy byl samozřejmě friendly game, 2 paladinové, jeden měl 15 HP a druhej měl 30 HP, ten druhej měl taky Eye for an Eye zapnutej, a ten první zahrál Alexstraszu na toho druhého, přičemž to aktivovalo Alexstrazřinu schopnost.A máš Glea'are Alexstraszu můžem to otestovat přímo ve hře na vlastní oči, docela věřím že i kdyby to bylo starší video, nezměnilo se to, už jen se stačí podívat do historie zahrání karet, ukáže se tam -15 HP , nebo třeba +10 pokud si měl 5 HP a zahrál si Alexstrazu na sebe, stejně tak se to píše u Jarraxuse.

    Glea'ar 02.06.2014 13:49

    RobekPlays
    Eye for an Eye sa nedá kombinovať? Lol. A keď má súper 15 HP, ja 17, dám Eye for an Eye a Alexstrazu?? 15 dmg je málo?
    Tak tě musím zklamat:I had a talk with Dev about this one. How it works is, Alexstrasza's battlecry sets a heroes health value to 15. This is not considered damage being dealt or a heal. Therefore, Eye for an Eye will not trigger from her battlecry. Hope this helps to clear things up. - Rolkyr---------------Je to přímo od Blizzardu, viz http://us.battle.net/hearthstone/en/forum/topic/11765187010

    Glea'ar 02.06.2014 13:44

    RobekPlays
    Eye for an Eye sa nedá kombinovať? Lol. A keď má súper 15 HP, ja 17, dám Eye for an Eye a Alexstrazu?? 15 dmg je málo?
    Alexstrazsa takhle funguje? Však tě nezraní, jen ti resetne hp na 15 nedostaneš 15 dmg = soupeře nezraní za 15 hp, nebo se pletu? Nikdy jsem o tomhle neslyšel, ani to nikdy neviděl použít, což samozřejmě neznamená, že to nejde. Díky za tip, podívám se na to.

    RobekPlays 02.06.2014 13:37

    Eye for an Eye sa nedá kombinovať? Lol. A keď má súper 15 HP, ja 17, dám Eye for an Eye a Alexstrazu?? 15 dmg je málo?

    Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
    Přihlásit se
    nebo
    Zaregistrovat nový účet