Priest Anduin Wrynn (BasicDecks)

http://hearthstone.cz//pic/uploaded/Anduin_ram

Anduin Wrynn


(Basic Decks)

Vím, co se vám asi honí hlavou: Vždyť je to k smíchu, je to kněz, jak bude asi bojovat - uléčí mě k smrti? Nebojte, ironický úsměv vám zmizí z tváře, jakmile vyzkoušíté fajnový Mind Control. Snad proto, že jsem ve WoW Priesta nikdy nehrál, tak jsem si jej v HS přímo zamiloval. Vyvážený charakter obrana - útok. Pokud jej pochopíte, užijete si s ním spoustu zábavy. Jako protivníky je nemám vůbec rád. Nejtěžší souboje zažijete právě proti jiným Priestům. Hlavně se nebojte, že vám bude hraní Priesta dělat potíže, že to nezvládnete. Když jsem se to naučil já, naučíte se to všichni. I ty Lojzíku, i ty Mařenko tam vzadu. Tak jdeme na to. Základní schopností Priesta, tzv. Hero Power je Lesser Heal. Za dvě many, dva životy komukoliv. Spolu s některými priestovými kartami se dají vytvořit zajímavé kombinace boje. Jistě vás potěší, když odehrajete vaše miniony, doplníte jim ztracené životy a někde v dáli uslyšíte tiché vzlykání. Příklad: Protivník vyložil několik minionů s jedním nebo dvěma životy a nakonec je za poslední bodíky posílí do útoku a už se těší na další kolo, aby vaše dva miniony spláchl a dal vám do těla. Vy klidně svými miniony oslabíte životy soupeřových silnějších, a to tak, abyste si ty své úplně nezlikvidovali, a pak zahrajete kartu Holy Nova, která dá všem kartám i soupeři 2 dmg a vám i vašim minionům 2 životy vyléčí. Když máte vyloženého Northshire Cleric, tak ještě za každý heal obdržíte kartu. Soupeř tím pádem přijde o většinu svých karet na stole, ostatní má zraněné a navíc se může těšit, co na něj v příštím kole uchystáte. Máte totiž plnou ruku čerstvě líznutých karet. Už slyšíte to vzlykání? S Anduinem na lvl. 10 můžeme hrát vlastně dvě hlavní strategie. Jedna je založena na síle minionů, jejich vzájemné zastupitelnosti a postupném udolání protivníka vykládáním dalších a dalších minionů. Balíčků k této strategii naleznete na internetu spoustu, jsou obecně platné, ale neužijete si s nimi moc zábavy. Potěšení ze hry, podle mne, přináší právě hra, která je založena na překvapení a plně využívá daných schopností zvoleného charakteru. Proto mám raději strategie, které čerpají z balíčku vytvořeného speciálně pro daný charakter. Také se vám bude balíček postupem času lépe vylepšovat. Budete totiž už něco vědět o strategii Priesta a dostane se vám pod kůži. Budete myslet jako Priest. Stanete se Anduinem. Obecný balíček lze skoro bez obměn praktikovat na všechny charaktery v Hearthstone. Balíček, který vám představím dnes, mám raději. Ať světlo spálí naše nepřátele. Strategie je založena na healingu a finálním Mind Control (ovládnutí soupeřova klíčového miniona). Principem je udržet na stole pokud možno co nejvíc karet, ihned likvidovat vše, co soupeř vynese, a snažit se přežít do desátého kola, kdy můžeme uplatnit Mind Control. Někdy se podaří ukončit souboj ještě dříve. Záleží na štěstí, jaké nám nadělí karty a jak je na tom soupeř. O strategii si však povíme, až se seznámíte s kartami v balíčku.
http://hearthstone.cz//pic/uploaded/Anduin2_ram

Priest Basic Deck

(http://www.hearthpwn.com/decks/41488-priest-basic-decks)
Jedná se o základní (Basic) karty, které máte k dispozici hned po dosažení desátého levelu. Nejsou zde žádné vyráběné karty ani karty z koupených balíčků. Zdroj informací o balíčku je Hearthhead. Balíček jsem několik týdnů zkoušel a vyhodnotil jsem jej mezi dalšími balíčky pro Priesta level 10, jako nejvhodnější k publikování.

Seznámení s balíčkem

  • 2 x Holy Smite
  • Útočná karta, která udělí 2 dmg do cíle. Hodí se na začátku souboje na zničení soupeřova miniona (x/2), abychom zachovali čistý stůl. V pozdější fázi už není tolik důležitá. Pokud ji nezužitkujeme hned na úvod duelu, cca do třetího kola, raději si ji necháme na pozdější dobu. Bude se hodit na doklepnutí některého ze silnějších minionů.
  • 2 x Northshire Cleric
  • Minion (1/3), který nám dodá jednu kartu vždy, když vy nebo soupeř poskytnete heal komukoliv na stole. Tuto kartu je možné hrát dvěma způsoby. Můžeme ji zahrát hned na začátku, stane se tak téměř jistým cílem a my získáme čas na další tah. Pokud se ji nepodaří protivníkovi zničit, v dalším kole na ni použijeme Heal (samozřejmě pokud bude Cleric zraněný) a získáme tím další kartu. Většina protivníků v prvním kole nemá žádnou kartu, která by našeho Clerica zničila najednou. Pokud v druhém nebo třetím kole použije na zničení dvě karty, budou mu chybět. Je tedy dobré, pokud začínáme kolo, vyložit kartu hned na čistý stůl. Záleží na situaci, ale někdy je lepší raději kartu zahrát později, pomocí jiné taktiky. Vyložíme kartu tak, aby byla chráněna tankem (minion s abilitou Taunt) a tudíž na ni nešlo útočit ihned. V pozdějších fázích boje může být karta nebezpečná i pro nás. Nesmíme zapomenout, že v ruce můžeme mít pouze deset karet. Každá karta navíc se při dolíznutí zničí. Další nebezpečí číhá v závěru delšího vyrovnaného souboje. Pokud nám karta dobře sloužila, máme náskok v čerpání karet z balíčku a mohou nám dojít dříve než protivníkovi. Obdržíme tak za trest v každém dalším kole dmg (1-2-3-4-5 atd.). Nezapomeňte se tedy této karty včas zbavit. Lze na tom založit v průběhu souboje i taktiku.
  • 2 x Power Word: Shield
  • Tuto kartu vynášíme na již položeného miniona a zvýšíme mu tím základní život o dva body. Současně si lízneme další kartu z balíčku. Použít tuto kartu můžete v podstatě kdykoli v průběhu hry. Není vázaná na nějakou speciální taktiku. Já ji většinou používám pro buff miniona, kterého hodlám použít na prolomení protivníkovy obrany a se základními životy by to nepřežil. Občas ji také obětuji na buff karty Northshire Cleric, buď abych nalákal soupeře k použití některé vysoce destrukční karty, nebo abych Clerica posílil před naklepnutím, abych ho mohl healnout. Využití je opravdu několik a lze tuto kartu zahrát efektivně v jakékoli části bitvy.
  • 2 x Shadow Word: Pain
  • Tato skvělá útočná karta odstraní ze stolu jakoukoli kartu s útokem 3 nebo nižším. Pouze minion v utajení (Stealth) je proti této kartě chráněn. Efektivní je proti minionům s Divine Shield. Kartu hrajeme podle potřeby v průběhu souboje, nemá cenu si ji nějak zvláště šetřit, ale hrajeme ji z rozmyslem. Dobře poslouží jak na začátku hry, kdy hrajeme o čistý stůl, nebo v dalších fázích hry, když potřebujeme např. odstranit soupeřova tanka.
  • 2 x Novice Engineer
  • Tento levný minion (1/1) je užitečný hlavně díky kartě navíc, kterou jeho zahráním obdržíme. Hrajeme jej pokud možno jako doplňkovou kartu, nenabízíme ho ke zničení na čistý stůl. Může posloužit pro doklepnutí soupeřova miniona. Já se vždy snažím, aby si alespoň jednou do něčeho klofnul.
  • 2 x River Crocolisk
  • Říční krokodýl (2/3). Osobně bych se na Berounce s tímto hajzlíkem setkat nechtěl. Stejně to vidí i naši soupeři. Klofne sice jenom za dva, ale života má za tři. Což se nám hodí. Nejen tato karta, ale i většina ostatních v balíčku je založena na větší hodnotě života, než-li útoku. Jde právě o strategii doplňování karet pomocí Northshire Cleric. Musíme tedy mít co healovat. Tuto kartu je vhodné hrát hned na začátku souboje. Pokud přežije do pozdější fáze, můžeme ji healovat, pokud ne, soupeř měl víc starostí s její likvidací. To je ostatně princip celého balíčku.
  • 2 x Shadow Word: Death
  • Tato karta funguje naprosto stejně jako Shadow Word: Pain jen s tím rozdílem, že ničí miniony s útokem 5 nebo vyšším. Kartu zužitkujeme v pozdějších fázích hry na opravdu silné miniony. Spolu s Mind Control v ruce vám dává na výběr, zda miniona zničíte, či si jej přivlastníte.
  • 2 x Ironfur Grizzly
  • A máme tu prvního tanka 3/3. Tedy, jak někteří říkají, tauntera, ale já k tomu mám staromilský přístup. Po osmi letech ve WoW mi prostě taunter nesedí. Jde o kartu, která má vlastnost Taunt, tudíž protivník musí nejdříve zničit tohoto miniona a až pak může útočit na vás. Některými spelly sice nemusí, ale o tom jinde a jindy. Co potřebujeme vědět, je, že nás tento minion chrání před přímým útokem a my máme čas spřádat svoje plány. Alespoň na chvilku. Můžeme jej hrát až ve třetím kole (s pomocí The Coin ve druhém) a tak doporučuji, hrajte ho co nejdříve. Postupem dalších kol ztrácí na efektivitě. Jednak díky vyloženým minionům protivníka, tak i díky možnostem jeho přímého odstranění (ovečka, žába, kudla do zad a podobné sviňárničky). Pokud jej nestihnete vyložit hned na začátku a máte jinou možnost, ponechte si tuto kartu na později a vyneste ji spolu s nějakou silnější jako její ochranu.
  • 2 x Shattered Sun Cleric
  • Levný 3/2 minion, který nám omastí jiného, již vyloženého miniona o 1/1. Kartu hrajeme nejlépe na začátku našeho kola, abychom mohli její efekt hned využít při útoku. Běžně se na ni dostane až v průběhu hry, stojí sice jen tři krystaly, ale musíme mít již něco přeživšího na stole.
  • 2 x Chillwind Yeti
  • Hodně oblíbený 4/5 minion, který je už dostatečně silný a má dost života, aby se stal nepříjemnou osinou umístěnou příčně mezi půlkami. Já jej občas hraji i jako návnadu. Bez zajištění. I když mám v ruce tanka. Soupeř mnohdy obětuje svoje miniony, aby chlupáče zničil, a já tak mohu v dalším kole získat náskok vynesením svého tanka, plus ještě něco k němu.
  • 2 x Gnomish Inventor
  • Co tady dodat? Prťavá gnomka 2/4, hodně vydrží a umí kousat. Navíc nám dohodí jednu kartu navíc a to my potřebujeme, že? Tuhle kartu většinou hraji hned, jak mi přijde do ruky. Výjimečně s ní mám nějaké nekalé úmysly. Hodí se na ozobávání silnějších minionů, a protože má dost života, chvilku nám na stole vydrží.
  • 2 x Sen'jin Shieldmasta
  • Můj nejoblíbenější a nejefektivnější tank v celém Hearthstone. Sen'jin (3/5) hodně vydrží a umí pěkně kousnout. Pokud jej dostanu na ruku a mám i jiné možnosti, nechávám si ho na zlé časy. Perfektní je v kombinaci s Northshire Cleric. Kombinaci lze zahrát sice až v sedmém, resp. v šestém kole, ale pokud nemá protivník příliš velkou převahu, získáme značnou výhodu do další bitvy.
  • 2 x Holy Nova
  • Krásný spell, udělí všem nepřátelům (včetně hrdiny) 2 dmg a všechno, co je vaše, o dva životy vyléčí. Tuto kartu si užívám, když je na stole hodně levných minionů. Efektivně se hraje už proti třem, někdy není zbytí a musíme ji zahrát i na jednoho miniona. Nezapomínejte, že dá dmg i soupeřovu hrdinovi. Je to zlatíčko. Krom útoku ji s oblibou používám i k léčení svých poraněných minionů a hlavně k nabrání příslušného počtu nových karet, pokud je na stole Northshire Cleric. Toho dost často hraji těsně před použitím Holy Nova.
  • 2 x Darkscale Healer
  • Poslední minion v našem balíčku je tahle frajerská naga, která je silná jako Chillwind Yeti, tedy 4/5, ale umí vyléčit všem kamarádům na stole (i vašemu hrdinovi) 2 životy. Stejně jako v případě Holy Nova je dobré zahrát ji pokud máme nějaká zranění a je na stole Northshire Cleric.
  • 2 x Mind Control
  • Poslední kartou v balíčku je všemi nenáviděný Mind Control. Stojí sice jako nový klavír, ale vašemu protivníkovi dokáže vyrobit na čele vrásku končící až v zářití (náhrada příčně uložené osiny). Pokud je to možné, počkejte si na ten správný okamžik. Sípavý chrapot zpoza monitoru je ta správná oslavná píseň po zahrání této karty. Co že ta karta dělá? Nic. Jen vezme vašemu soupeři libového miniona. Pardon, libovolného. Nesmíme tuto kartu moc přechválit. Zkušenější soupeři vám buď nenabídnou nic moc ke kontrole, nebo budou na případné převzetí silného miniona připraveni a okamžitě ho zničí. Nebojte, to se stává jen občas, většinou karta funguje bezvadně. Uvidíte.
Doufám, že nemusím dvakrát opakovat, že všechny popsané karty jsou v balíčku dvakrát. Doufám, že nemusím dvakrát opakovat, že všechny popsané karty jsou v balíčku dvakrát. Tím se dostáváme k filozofii našeho balíčku.
http://hearthstone.cz//pic/uploaded/Anduin3_ram

Strategie

Málo karet (15) nám určuje poměrně kompaktní mix kombinací, které můžeme během hry očekávat, a jen několik možností, jak balíček hrát. Základní strategie je postavená na silném přísunu karet a následném zahlcení stolu miniony. Pokud zafunguje trošičku štěstí při lízání karet, musíme zvládnout pouze následující činnosti. 1. Nenechat soupeře, aby vyložil moc silných minionů, nemáme totiž žádné zbraně hromadného ničení (kromě Holy Nova). Držet protivníka pěkně zkrátka nám pomohou vlastně všechny spell karty, které má Priest k dispozici: Holy Smite Power Word: Shield tato pouze jako podpora slabšího miniona Shadow Word: Pain Shadow Word: Death Mind Control 2. Zajistit si dostatečný přísun karet pomocí Northshire Cleric. S tím souvisí nutnost ochránit jej a mít také možnost něco healnout. 3. Udržet rovnováhu sil na stole až do desátého kola a získat převahu pomocí Mind Control.

Rozbor

Rozeberme si modelovou hru. Výběr karet. Výběr provedeme s ohledem na charakter protivníka a zda budeme mít kartu navíc. Soupeře si můžeme obecně a velmi povrchně rozdělit na dva základní typy: Útočník - nebude vynášet příliš mnoho minionů, spíš se bude soustředit na spelly. Minioni, které vynese, budou buď čistí tanci, spíše ale můžeme očekávat miniony na posílení spellů. Typickým příkladem je Mág. Může to být ale i Shaman či Rogue. Obránce - bude vynášet více minionů, a to hlavně tanků, a k nim miniony poskytující nějaký buff. Typicky Hunter, může být i Druid nebo Paladin. Já vím, je to děsně nepřesné určení, možná zavádějící. Máte pravdu, ale nějak si to rozdělit musíme. Hra je zatím velmi mladá a ještě se nevžilo žádné obecné určení typů hraní (několik už ano, ale tím nebudu nováčky zatěžovat). Ve WoW jsou Melee, Ranged, Casters, Healers, Tanks role a vše je jasné. Zde se to také určitě časem vyvine. Zatím si musíme vystačit tady s tím. Toto rozdělení je opravdu jen velmi povrchní. Setkáte se s charaktery, hrajícími úplně jinak. Jde nám ale jen o nějakou orientaci. Takže pokud dostaneme útočníka, necháme si pokud možno co nejvíce levných minionů. Budeme sice občas čelit frontálnímu útoku, ale musíme mít stále co hrát. Spelly jsou nám v tomto případě naprd. Nezapomínejte, že bez minionů protivníka neuklofete. Pokud dostaneme obránce, a pokud to bude možné, necháme si na ruce eliminační karty a levné miniony, nejlépe nějakého tanka. V případě, že dostaneme kartu navíc, můžeme si nechat některou ze silnějších karet. Prvních pár kol si oťukáme soupeře, můžeme zkusit zahrát několikrát po sobě levnějšího miniona a ty lepší si nechat na později. Při vykládání dvou a více karet je lepší nevyložit hned dva tanky najednou. Pokud nemá soupeř výraznou převahu na stole, tak vyložíme tanka, který by měl mít šanci přežít do dalšího kola, a k němu podpůrnou kartu. Podle počtu karet protivníka můžeme odhadnout, zda může mít víc eliminačních karet (kterými nám může přímo uškodit), nebo zda bude vynášet jen miniony. Potom je vlastně o krok pozadu a my máme možnost jeho miniony hned po vyložení odstranit a ještě se healnout. Tudíž, pokud má málo karet, vynášíme tanka a miniona s vyšším dmg. Pokud má karet dost, volíme podle situace dmg nebo nějakou kartu s efektem. Toto jsou opravdu velmi orientační informace a vlastní hrou jistě získáte zkušenosti a odhad, jak je na tom protivník. Nezapomínejte na skutečnost, že na druhé straně sedí stejný pošuk, jako jste vy, a usilovně přemýšlí, jak vám zatnout tipec. Někdy se nevyplatí čekat s frontálním útokem až na pozdější dobu, a když to vybalíte třeba tak v šestém kole, můžete protihráče pěkně zaskočit. Nebo také ne. A to je na tom to kouzelné. Ani s perfektně připraveným útokem a s plnou rukou karet nemusíme vyhrát. Opačně to také může nastat. Žádná strategie není dokonalá, žádný deck není perfektní, vždy záleží na vás a na vaší vyhranosti, logice a momentálním štěstí. Přeji hodně zábavy s Priestem a příště se můžete těšit na to... to... totemy kuliferdy Shamana. Navigace:
[1. díl - Priest] --- [2. díl - Shaman]


Naposledy upravil/a Glea'ar 25.04.2014 v 23:10:10.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Vencino 21.04.2016 18:59

Moc rád hraju basic priesta, je v podstatě stejnej jako tedle. Mind Control sem hrál dlooouho jenom jednou a skoro nikdy se mi nevyplatil.

Vencino 06.01.2018 09:32

Fakt nekecám, mind control ve hrách, kde mužete hrát tedle deck (s kámošema, nebo na hodně nízkym ranku), vám bude v 95% na PRD!

Sunkael 12.09.2014 01:38

Proč jsi vynechal Mind Blast?

Solomon 21.07.2014 09:43

milanko
Ja osobne som si spravil kombo ghoul(čo keď umrie lubovolny minion tak da 1+ utok) knife dealer či ako ten čo ked dam nastôl miniona tak da 1 dmg a z ostatnym dekom to mam velmi agresivny balik ktorý mi je velmi zábavný a súperov ničí jedna radosť . Tento čo píšeš ty je o šťastí a veľmi schopný nieje hlavne keď sa spoliehaš že ti vybiehaju karty a jedine čo dobre ti môže spadnuť je mind control ktory je proti mierne skusenejšim hračom (napr. na rankedke) takže zo začiatku sa to hodi ale neskôr to už nepobavi a je to slabe.
Nj, jenže to má být basic balík, tudíž bez karet které lze získat z balíčků. Já bych řekl, že basic priest o moc lepší balíček postavit nemůže. Navíc téměř všechny basic balíčky budou dost o štěstí, protože není k dispozici tolik karet, aby se vytvářely nějaká super mocná komba...

milanko 20.07.2014 21:19

Ja osobne som si spravil kombo ghoul(čo keď umrie lubovolny minion tak da 1+ utok) knife dealer či ako ten čo ked dam nastôl miniona tak da 1 dmg a z ostatnym dekom to mam velmi agresivny balik ktorý mi je velmi zábavný a súperov ničí jedna radosť . Tento čo píšeš ty je o šťastí a veľmi schopný nieje hlavne keď sa spoliehaš že ti vybiehaju karty a jedine čo dobre ti môže spadnuť je mind control ktory je proti mierne skusenejšim hračom (napr. na rankedke) takže zo začiatku sa to hodi ale neskôr to už nepobavi a je to slabe.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet