Popularita Hearthstonu na mobilech/tabletech jako Achillova…

Říká se, že všeho moc škodí, a přesně na tohle přísloví spojené s Hearthstonem se dneska podíváme. Může přílišná obliba Hearthstonu ublížit Blizzardu, pokud už se tak neděje?

 

Jako jedna z mála společností zaměřená na vývoj počítačových her disponují Blizzardi prostředky (ať už po finanční či technické stránce), které jim umožňují při vydávání her obcházet on-line vydavatele, jakým je např. Steam, a tím ušetřit nemalou finanční částku, respektive navýšit svůj příjem. Za normálních okolností by si Steam ze zisku za prodej hry od Blizzardu ukousl 30% pro sebe a totéž by se týkalo i na první pohled drobných mikrotransakcí, které však v konečném důsledku tvoří ještě mnohem větší objem peněz.

 

S Hearthstonem to fungovalo na úplně stejném principu do doby, než jej Blizzardi uvolnili na zařízení s iOS od Applu či Androidem patřícím Googlu. Zaběhnutý pořádek se musel změnit, protože Blizzardi tyto dvě společnosti nemají jak obejít a Google s Applem chtějí taky vydělat => 30% ze zisku Hearthstonu vygenerovaném na zmíněných platformách si bere Apple nebo Google (v závislosti na vašem operačním systému) jako platbu za možnost fungovat v jejich universu.

 

Ostatní herní vývojáři to vnímají jako malou daň za možnost dostat se na tak široký trh, jaký jim může Apple s Googlem nabídnout. Z pozice Blizzardů se na to však musíme podívat jinak. Jejich čistý příjem za jednoho hráče Hearthstonu na POČÍTAČI je 48,75$. V případě lidí, kteří Hearthstone hrají na mobilech či tabletech, je však čistý příjem "pouze" 35$,  chybějících 13,75$ je ztráta za každého člověka, který HS hrál/mohl by hrát na počítači, ale nehraje a tyto peníze tak jdou Applu/Googlu, což není něco, na co by slyšeli investoři Blizzardu. (jenom pro vaši představu, 5. května tohoto roku měl Hearthstone aktivních 30 000 000 uživatelů a průměrný měsíční zisk z provozu této hry je cca 20 milionů $)

 

Popularita Hearthstonu i nadále roste, přičemž se očekává, že se Hearthstone stane synonymem k digitálním karetním hrám, které svým způsobem definovaly žánr a určily jeho směr (World of Warcraft tohle dokázal v MMORPG, Call of Duty ve first-person střílečkách a pro změnu z obráceného konce, Wizardi to ani se svými prostředky nezvládli s jejich Magic Online). Vás samotné už tak možná napadlo, že je přece spousta lidí, kteří s Hearthstonem na mobilu začínají. Nejedná se tedy o ztrátu 13.75$, ale o zisk 35$ za nového člověka. Podle průzkumů je však mobilní verze Hearthstonu těžší na naučení pro úplné nováčky, kteří tak raději začínají na počítači, a jsou to naopak kovaní hráči z PC, kteří pomalu ale jistě migrují na mobily a tablety, aniž by věděli, že tím Blizzardu snižují zisk.

 

Přes všechny tyto problémy je však popularita pro Hearthstone velmi příjemná věc. Jenom část herního průmyslu zaměrená na digitální sběratelské karetní hry má tento rok podle předpovědí vydělat  551 milionů $, přičemž Hearthstone v tomto odvětví jasně dominuje  a  z této částky si bere lví podíl. Pro budoucí zprávy o příjmech by však Blizzardi ve vlastním zájmu měli zapracovat na možných komplikacích s přílišnou migrací z PC na jiné platformy. Nabízí se se například úprava mobilního interfacu, aby byla hra přístupnější pro úplné nováčky, nebo přijít s více mikrotransakcemi přímo ve hře, protože jenom boostery nemusí stačit. Na tom už však Blizzardi pracují; placené skiny na hrdiny nevydali jenom proto, že by neměli co dělat.

 

Závěrem si dovolím ještě jeden dotaz, sice jestli sláva Hearthstonu neublíží v konečném důsledku i jeho hráčům. Nebylo by to poprvé, co bychom byli svědky snahy přizpůsobit hru všem a přitom nikomu, ale o tom třeba někdy jindy...

 

 

Inspirace: http://seekingalpha.com/article/3453316-activision-blizzard-is-hearthstones-popularity-also-its-achilles-heal


Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Waldo 31.08.2015 14:05

Ja osobne som začal a väčšinou to hrajem na PC , takisto na PC aj robím prípadné transakcie. Avšak ak som niekde mimo PC resp. na nejakom výlete či složobnej ceste je mobil resp. tablet príjemná alternatíva ako ostať tak povediac online

Docik 30.08.2015 11:50

Mně se teprve teď podařilo rozjet hearstone hratelně na mém Samsung S3. Asi to museli nějak opatchovat před tím to vše trvalo šíleně dlouho, teď je to krásně plynulé, ale dneska jsem si kupoval zbytek Naxxarmasu a koukal jsem ráno v posteli že to na telefonu stojí víc než na PC, tak jsem musel vylézt skouknout to a opravdu...

FuciMiNaKule 30.08.2015 08:41

Hrál bych na androidu ale nerozběhnu HS tak zůstávám na PC :/ BibleThump

Joohn 29.08.2015 14:38

I když jsem začal HS hrát na PC, tak teď střídám PC a android...ale vždy vše kupuji přes PC, protože je to přece levnější. Přes mobil by mě to proto ani nenapadlo.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet