Bluffování v Hearthstone

Bluffování v Hearthstone se rozděluje do několika kategorií. Od těch zřejmých, jako jsou secrety, až do více intrikářských, jako používání plošných kouzel nebo útoku s miniony. Tak jako v jiných karetních hrách i zde s bluffováním přichází jistá rizika. Způsoby, jak tato rizika zmírnit, znamená správně zhodnotit, kdy vám váš bluff zvedne šanci na vítězství.

Typy bluffů

1. Bluffování se secrety

2. Bluffování s AOE removaly

3. Bluffování nemít AOE removaly

4. Bluffování vzájemně výhodného tradu minionů pro trochu více dmg

Není to tajemství

Secrety jsou ty nejvíc přímé verze bluffovní v Hearthstone. Zahrajete kartu, která se spustí v soupeřově kole a ovlivní jejich dalších postup, s trochou štěstí ku vašemu prospěchu.

Pojďme se podívat na hraní se secrety a jak se liší od pouhého zahrání karty a necháním možnosti pro vašeho soupeře hrát kolem. Klíčem k úspěchu je ovlivnit soupeřovo myšlení a navést je k myšlence, že se jedná o ten a ten secret.

Příklad: Hrajeme za Huntera. Pokud se nám podaří dostat všechny soupeřovy miniony na 2 a méně životů v našem kole, můžete bluffovat hraním Explosive Trapy, ale místo toho zahrát např. Misdirection nebo Snake Trap. Tohle většinou přinutí vašeho soupeře neútočit na vás, ze strachu, že přijde o svůj board. Naopak bude tradovat vaše miniony, což spustí váš secret, a  s trochou štěstí z toho dokážete vytěžit i více (Snake Trap + Starving Buzzard).

Příklad: Hrajeme za Mage. Zneškodněním soupeřových menších  minionů a necháním jediného  většího miniona můžete bluffovat Vaporize. Cílem v tomto případě je přesvědčit soupeře, aby neútočil do vás, ale do vašeho menšího miniona, abyste jej pak mohli sesmažit nějakým kouzlem. I když nemáte nic na boardu, stále se o to můžete pokusit už jen kvůli životům, co vám to může zachránit a taky trochu zpomalíte hru, což vám taky zvedne šanci k líznutí Plymorphu, nebo jiného removalu.

AOE Bluffy

Jedny z oblíbených bluffů se týkají plošných kouzel/removalů. Můžete bluffovat s jakýmkoliv z nich tím, že necháte soupeřovým minionům určitý počet životů (záleží na kouzle, jaké máte) místo zabití jednoho či dvou minionů.  Zde je cílem přinutit vašeho soupeře k neefektivnímu tradování, něco jako - "když už máš ten flamestrike, tak ať z něj nemáš takovou value". Pokud  se vám zadaří ještě více, soupeř ve svém kole nevyloží žádného dalšího miniona, kterého byste mohli zabít.

 Sice se může zdáz špatné nechávat soupeřovy miniony s malým počtem životů místo jejich zabíjení, ale pokud náš bluff zafunguje, má potenciál vám zachránit nějaké životy ( v dlouhodobém měřítku), což prodlouží délku hry a dá vám více možností se k něčemu prolízat.

Příklad: Hrajete za Mage proti Paladinovi. Má na stole Silver Hand Recruit a Stampeding Koda ve vašem šestém kole. Zahráním vaší hero power na Koda soupeři necháte 3/4 a 1/1. To znamená, že sice dostanete v následujícím kole o jeden dmg navíc, ale váš soupeř třeba na board nedá další miniony, protože bluffujete s Flamestrikem.

Jako se secrety, pokud má být váš AOE bluff úspěšný, soupeř by měl mít špatnou zkušenost z předchozích her.  Konkrétněji kdy AOE kouzlo úplně obrátilo hru v jeho neprospěch. Proč? Protože pokud hrajete proti někomu, kdo tuto zkušenost nemá, vyháže vám na stůl úplně vše. A jediné, čeho v tomto případě docílíte je, že si váš soupeř bude myslet, jak špatně hrajete.

Nemá to!

Na druhou stranu může být stejně, někdy i více prospěšné bluffovat, že žádný removal nemáte. Přijdete sice o pár životů navíc, ale výměnou za karetní výhodu, získanou zabitím pár soupeřových minionů navíc.

Příklad: Stejná situace jako přechozí. Mage vs Paladin, příchází sedmé kolo a váš soupeř má na boardu 3/4 Koda, 1/1 Recruita a ve svém kole se rozhodl zahrát Sword of Justice, následován dalším Recruitem, který se buffnul na 2/2. Můžeme bluffovat nehráním Flamestriku, místo toho na board dáme nějakého miniona, třeba Water Elementala. Místo board clearu Flamestrikem obětujeme 6 životů, nebo Elementála. Pokud se soupeř rozhodne netradovat, ale přidat něco dalšího do hry, máte ve svém kole krásný board clear, miniona na stole a zmraženou zbraň.

Nevýhodou tohoto bluffu je, že pokud váš soupeř návnadu nespolkne a rozhodne se hrát opatrněji/pomaleji, budete se každé kolo rozhodovat, zda ten flamestrike zahrát nebo ne, až se dostanete do bodu, kdy už to za ten risk nebude stát.

Útoky s miniony

Poslední kategorie bluffu, ke které dochází každé kolo. Měl bych zaútočit přímo do soupeře, nebo vyčistit board? Podle většina nováčků by se měl vždycky a za každé situace vyčistit board a nesnažit se umlátit soupeře za každou cenu. Ale je to skutečně metoda, při které nejméně riskujete? Toť otázka. Tahle strategie totiž funguje jen při určitých okolnostech a u určitých decků.

B(l)uffování

Jako příklad si představme, že máme na stole 3/2 miniona a soupeř 2/3 miniona. Mám do něj zaútočit? Nebo dát soupeři tři zranění do hlavy? A co bych dělal v jeho situaci? Odpověď nění tak snadná jak se na první pohled zdá.

Vaše rozhodnutí ovliňují buffy a hraní okolo nic. Karty jako Dark Iron Dwarf, Shattered Sun Cleric a další můžou udělat z menších minionů daleko větší hrozbu. Je těžké rozpoznat, jestli má váš protivník podobné karty v ruce ale to stejné platí pro vás. Nebojte se bluffovat například s tím, že máte v ruce Houndmastera.

Arena vs Constructed

Během uplynulých dvou týdnů hraní, koukání na streamy a sbírání informací z článků jsem zjistil, že v aréně je daleko snažší bluffovat, než v constructed formátu. To hlavně kvůli tomu, že váš soupeř netuší, co máte za karty, nebo kolik jich máte. Protože je tady vždycky možnost, že máte tři Flamestriky a taky možnost, že nemáte žádný. Jak by většina z vás čekala, není pro vás ani důležité mít Flamestrike v decku, abyste s ním mohli bluffovat, protože váš soupeř bude hrát okolo něj a nechávat si miniony v ruce. Kvůli tomuhle můžete být v aréně úspěšní, i když ve finále žádné AOE spelly v ruce nemáte, pokud se vám povede bluff.

Měli jste úspěch s bluffováním v Hearthstonu? Napište nám o tom do komentářů!

 



Naposledy upravil/a Kinedryl 26.08.2014 v 21:58:40.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

lojza 22.08.2014 19:54

A ještě 1 dulezita věc. Ve clanku padlo dilema sejmout jednotku a nebo utocit do hera. Zde plati nektere imho jednoznacne postupy, zjednodusim to:Mame 2 kolo, vylozil jsem něco 3/2. Souper vylozil 2/3. Mame 3 kolo...co udelam? Vytraduju a nebo udelam dmg? Pokud není nic jiného na stole, tak osobne VZDY udelam dmg do hera. Protože to jsou 3 dmg, pokud souper udela také dmg, udela mi 2, takze jsem lepsi. Pokud se rozhodne, ze se mého nimiona zbavi , s velkou pravdepodobnosti nemá jak si pridat ve 3 kole 2 HP, aby jeho minion prezil. Tudiz MUSI utocit on, a ja získal vyhodu 3dmg do hera.Pokud se stane, ze ja udelam 3dmg do hera a on mi miniona sejme kouzlem a udela nasledne 2dmg do mého hera, porad jsem na to, 3:2 do hera lepe! A i kdybych v tu chvili okamzite nemel jak ho zabit, dostanu další 2dmg, budu na tom sice 3:4 ale za jakou cenu? Za cenu, ze si souper vyplacal kouzlo, aby me miniona odstanil a to mu muze chybet později. Pokud je situace opacna, vylozim 2/3 a souper 3/2 , potom naopak VZDY zabijim miniona, pricemz je to plichta, ale lepsi, nez dat 2dmg, dostat 3 a ještě riskovat, ze se souperi povede mého miniona nejak zbavit a dostanu další 3dmg do hera.

lojza 22.08.2014 19:47

Osobne na me nevice pusobi secret od Huntera, zvlast, když hraju něco jako zoo/murlock warlock a podobne a ve 2-3 kole prijde secret, když ja mam na stole 2-3x něco jako 1/1 - 2/1To jsou pak nervy :-)jinak osobne bluffuju třebas s tim, ze za maga nemam fireball, když ho mam a souper ma rekneme 8HP. V tu chvili neudelam fireball + 1dmg od hera, ale udelam jen 1 dmg od hera a cekam na další kolo. To proto, ze souper si muze myslet, ze ho nemam jak dorazit a mozna ma na ruce nejakou kartu na leceni a mozna ji diky tomu nepouzije :-)Jinak muj postup proti bluffovani je hrat si to svoje bez ohledu na to, co se muze stat. Pro jistotu sice tak nejak pocitam s tim horsim, ale stejne si hraju svůj plan a neresim moc, co se muze stat. Například hraju proti magovi a on hodi secret, nekde v pulce hry. Zacnu tedy prověřovat, co to je - použiju jako první nejzbytecnejsi kouzlo, vyhodim nejhoršího miniona a v dalším sledu, pokud se nic nestalo, ocekavam Duplicate.Jinak me ještě napada, ze osobne bluffuju s tim, ze nemam miniony, i když je mam :-) Priklad: Na ruce mam 3 karty, z toho jsou 2 minioni, ale odehraju prazdne kolo, aby si souper myslel, ze mam sama kouzla, podle toho prizpusobi hru, a ja nasledne provedu nejakou kombinaci v zavislosti na tom, co udela.

Aten 22.08.2014 19:04

Bluffovat se dá dobře i prostřednictím emotů a hoverováním přes miniony. Dejme tomu, že zakouzlím frost bolt na miniona, uberu mu tím HP, ale nezabiju ho. Začnu si ho chvíli prohlížet, pak řeknu whoops a předám tah. Soupeř si může myslet, že jsem něco podělal, ale já přitom chystám na flamestrike.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet