Blíží se BlizzCon

Největší a nejdůležitější turnaj roku se blíží, tak si pojďme shrnout, na koho se můžeme těšit a kdo ze slavných jmen naopak vyhořel v kvalifikaci.

Formát

Na Světový šampionát se kvalifikovalo 16 hráčů, kteří byli nejlepší v regionálních šampionátech. Každý region (Amerika, Evropa, Čína a Asie-Oceánie) má v turnaji 4 hráče, kteří budou rozmístěni do skupin podle umístění v regionálním turnaji. Do vyřazovací fáze postoupí 2 z každé skupiny, ti se poté utkají v single-elimination bracketu.

Všechny zápasy budou best of 5 a bude se hrát v Conquest formátu, tzn. každý hráč předloží decky 3 různých class a s každým musí vyhrát jeden zápas. Po skončení fáze lze decky změnit.

Skupinová fáze

28. - 31. října vždy od 17:00 CET

Vyřazovací fáze

6. listopad od 20:45 CET

7. listopad od 19:30 CET

Všechny zápasy můžete sledovat na oficiálním streamu.

Hraje se o prize pool ve výši 250 tisíc dolarů.

1. místo $100 000

2. místo $50 000

3. a 4. místo $15 000

5. – 8. místo $7 500

9. – 16. místo $5 000

Účastníci

 

Amerika

Americká kvalifikace byla plná překvapení. Předpokládaní favorité ani jiné výrazné osobnosti americké scény se nepotkali s formou a šanci tak dostali neokoukané tváře. Největším zklamáním je neúčast obhájce titulu Firebata, jehož naděje utnul v kvalifikaci Trump, ale ani ten se nakonec na Blizzcon neprobojoval. Velké profi organizace v americké kvalifikaci naprosto vyhořely a jak Archon, tak TempoStorm nemají na turnaji jediného zástupce. Ukázalo se tak, že dobré zázemí výsledky nedělá, v Hearthstonu to platí obzvlášť.

Když se podíváme na samotnou čtyřku domácích zástupců, jedinou známou tváří mezi nimi je Purple, a to spíše jako trenér než hráč. Purple ještě do srpna působil jako trenér u týmu Archon, poté byl však za zvláštních okolností „odejit“ a přešel do regionálního francouzského týmu GamersOrigin. Vítězství v americkém šampionátu je pro něj první významný úspěch, co se Hearthstone turnajů týče, ale jeho úctyhodná jízda, kdy v celém turnaji včetně kvalifikace ztratil pouze jediný zápas, značí, že je ve skvělé formě a můžeme ho pasovat mezi favority.

O další trojici už toho tolik známo není. Hotform z týmu ROOT Gaming je znám spíše jako ladderový hráč, na turnajích toho mnoho neodehrál, pokud vůbec něco. JAB je hráčem ze staré školy, na turnajích se pohybuje už od bety, nikdy se ale příliš neprosadil, a tak je v našich končinách v podstatě neznámým hráčem. Avšak stejně jako Purple, i on byl na americkém šampionátu velice dominantní a v žádném případě ho tak nelze podceňovat. O posledním americkém zástupci Niasovi se nedá říci téměř nic. Svoji pozici si ale tvrdě vybojoval až z Last Call kvalifikace, takže se nedá říci, že se na Blizzconu ocitl omylem. Můžeme ho považovat za jednoho z outsiderů, uvidíme, jestli překvapí.

Evropa

Evropská soupiska je naopak od té americké plná velkých jmen. Pokud nám v ní někdo chybí, je to určitě Kolento, který za nejasných okolností zmeškal v kvalifikaci klíčový zápas a na turnaj do Prahy tak nemohl postoupit. Na organizační problémy doplatil i náš StanCifka, nedávný vítěz StarLadderu, který by se na Blizzconu určitě neztratil. Jinak ovšem favorité potvrdili svou kvalitu a na nejdůležitější turnaj roku se dostaly samé známé tváře.

Fenoménem posledních měsíců je ThijsNL. Vítěz Evropského šampionátu z Prahy a druhý ze StarLadderu je v neskutečné formě a jednoznačně může pomýšlet i na vítězství na Blizzconu. Člen organizace Gamers2 vytěžil z přítomnosti Lifecoache ve svém týmu a po jeho boku za necelý rok výkonnostně vyrostl a jeho hra nabrala konsistenci (pokud je to v Hearthstone vůbec možné). Na Evropském šampionátu neztratil včetně kvalifikace jediný zápas a za poslední měsíce ho výrazně přehrál pouze StanCifka ve finále StarLadderu. Uvidíme však, jak zvládne roli favorita a atmosféru takto velké akce.

I ostatní evropské zástupce můžeme z turnajů dobře znát. Neirea je možná mírným překvapením, ale i on dlouhodobě patří do širší evropské, potažmo světové špičky. Do paměti hráčů se zapsal hlavně jako inovátor v tvoření decků, jeho jméno je neodmyslitelně spjaté s Worgen combo Warriorem. Lifecoache asi netřeba blíže představovat. Bývalý pokerový profesionál se začal začátkem tohoto roku plnohodnotně věnovat Hearthstone a za tu dobu se stal jednou z tváří této hry. Hraním si už vydělal téměř 40 tisíc dolarů, ale přesto, že už vyhrál několik turnajů, stále mu chybí vítězství z velkého, dobře dotovaného turnaje. Posledním Evropanem, který se utká o 100 tisíc dolarů pro vítěze, je Švéd se zvláštní přezdívkou Ostkaka (švédsky cheesecake). Ten zapsal do povědomí fanoušků v dubnu druhým místem na třetím Seatstory Cupu, kde těsně prohrál ve finále s Orangem. Ačkoliv se nejedná o úplného favorita, už několikrát dokázal, že se dokáže popasovat i s těmi nejlepšími hráči a může být černým koněm turnaje.

Čína

Čínská účast bude pro všechny asi největším otazníkem. Kvůli jazykové bariéře sleduje čínskou scénu asi málokdo a na západních turnajích se Číňané příliš neobjevují. Diváci tak mohou znát maximálně Tiddlera a Eloise, ani jeden z nich se ale na Blizzconu neobjeví. Tiddlerovo vyřazení je určitě největším překvapením čínského šampionátu, Team Celestial, jako nejsilnější čínský tým, ale bude mít na Blizzconu zástupce v podobě Zora a DieMeng. Někteří znalejší experti mohli čekat i postup God Slayera z týmu Newbee, který nabral v srpnu solidní formu, ale ani jeho v Kalifornii neuvidíme. Čtveřice čínských zástupců tak nakonec zní: LoveCX z týmu Yolo Miracle, Zoro a DieMeng z Teamu Celestial a NoTomorow.

Asie-Oceánie

I v asijské kvalifikaci se děly nečekané věci. Mimořádně zajímavá byla taiwanská kvalifikace, kde se čekalo, že o dvě postupová místa se poperou tři velké hvězdy –  tom60229, Roger a FrozenIce. Nakonec ale všem vypálili rybník prakticky neznámí hráči Pinpingho a Chilly, z nichž první jmenovaný se probojoval až na Blizzcon. Dalším velkým zklamáním je neúčast i na západě známého Surrendera, který neprošel korejskou kvalifikací, stejně dopadla i korejská trojka Seulsiho, který tak pořád zůstává ve stínu slavnějších Surrendera a Kraniche. Naopak Kranich nezaváhal a suverénně prošel jak kvalifikací, tak asijským šampionátem. Pokud se někdo z asijských zástupců dokáže probojovat až do hlavní fáze, bude to pravděpodobně právě Kranich, ostatní jsou na turnaji spíše do počtu a mohou jenom překvapit. 



Naposledy upravil/a Lumik 26.10.2015 v 21:21:31.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

MaryJane 26.10.2015 22:33

No nevím, tvrdit, že je na turnaji někdo jen do počtu, to mi příjde jako trochu mimo vzhledem k tomu, co ti hráči museli pro postup na turnaj udělat. Další věcí je to, že HS je i o štěstí, to si prostě lidi musí umět přiznat (a to neberu nutně jako zápor, i proto, mě to tak baví sledovat ).

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet