Battleground strategie - Menažerie

  hearthstone    battleground    menažerie   

Dnes se podíváme na moji nejoblíbenější strategie v battlegroundu – menagerie nebo česky menažerie. Ten překlad jsem si opravdu nevymyslel. Když si slovo vygooglite, zjistíte, že se v 17. století takto označoval zvěřinec, kde byly drženy převážně exotická zvířata. Menažerie byla obvykle součástí cirkusů anebo soukromých sbírek aristokratů. Toliko tedy k významu.

 

V battlegroundech se pak nejedná o sbírku zvířat, ale o mix různých typů karet, které ve hře jsou, tedy – pirátů, beastů, murloků, draků, mechů, démonů a nově elementálů. Cíleně se tedy nezaměříte pouze na jeden typ karet, ale snažíte se dostat na stůl ideálně 4 - 5 typů minionů (proč právě 4 - 5 si povíme za chvíli). Každý z těchto minionů by měl být nejsilnějším zástupcem té dané skupiny, ale samozřejmě ne vždy se to podaří. Pojďme si představit ideální kandidáty, ze kterých lze poskládat menažery bandu:

 

  • Beast – nejsilnějším zástupcem je bez pochyby Cave Hydra, kvůli svému cleave efektu. Pokud ji nenajdeme včas nebo vůbec, lze samozřejmě využít i jakoukoliv jinou beastu jako např. Highmana nebo Maexxnu.
  • Murloci – de facto kterýkoliv murlok je vhodný, ale preferujete toho s nejvíce HP, jelikož mu budeme vždy chtít dát časem poisonous.
  • Mechové – u mechů je volba velmi příležitostná. Můžeme využít např. Deflect-o-Bota kvůli divine shieldu. Později ve hře je top mechem Reaper, kterému lze taktéž dát divine shield.
  • Draci – opět jich lze využít celou řadu. Od Bronze Warden, přes Heralda až po Kalecgose.
  • Piráti – nejsou v menažerii až tak silní, ale pokud bych měl nějakým dočasně zaplnit stůl, byl by to Nat Pagle.
  • Démoni – ideálním démonem je Battlemaster, kterého ale musíte zahrát až s určitou ztrátou na životech, optimálně ještě s Brannem. Viděl jsem i jednu Krippovu hru, kde měl battlemaster v posledním kole kolem 70 útoku a přes 400hp - protivníkovu bandu porazil pouze s tímto jedním minionem (ostatní před finálem prodal). Dobře posloužít vám může i Imp Mama.
  • Elementálové – osobně jsem s nimi tuto strategii ještě nehrál, nicméně jako nejlepší kandidáti se mi jeví Crackling Cyclone, Wildfire Elemental anebo i Gentle Djinni.

Vyložit tyhle karty samotné je samozřejmě samo o sobě k ničemu. Potřebujete, aby jim narůstali staty. Jak toho docílíte? Skvělou kartou jménem Lightfang Enforcer. Na žačátku jsem zmínil, že ideální je stůl zaplnit 4 - 5 druhy minionů. To proto, že minimálně 1 místo rezervujete právě pro Lightfanga. Další místo pak využíváte pro buffovací karty. Ty nejlepší jsou, jak i jejich název napovídá, Menagerie Mug a Menagerie Jug. Buffovat lze i každého miniona zvlášť (každá skupina má nějakého single-target buffera). To se vyplatí hlavně v případě, že máte Branna.

0aovi3mnx6_92b454e668f77c6a6e816faaf0fa5f5ca605803d_1602444313_0336.jpg

Výše je popsán ideální scénář. Nicméně jak už to tak v životě i v Hearthstonu bývá, ten se obvykle nekoná. Dost často se nepovede vybrat 1 typ od každého miniona a máte na stole např. 2 murloky. To však vůbec nemusí vadit. Pokud na stole máte alespoň 3 různé typy minionů, menažery už se může vyplatit. Obzvlášť pokud se vám ještě nerýsuje žádná konkrétní strategie a objevíte brzkého Lightfanga. Díky jeho buffům v mid-game "pře-statujete" téměř každého. Na rozdíl od většiny ostatních strategií, není zde vašim primárním cílem hledat trojičky - výjimkou je Lightfang, případně Brann.

q0gg9ux94h_917eb0bef234e0d237cb0acf97912e86809ce7cb_1602436008_652.png

Třešničkou na dortu je pak samozřejmě Amalgadon. Díky tomu, že hrajete několik typů minionů, často i s Brannem, využijete jeho battlecry efekt na maximum. A co je lepší než Amalgadon? Dva Amalgadoni!

w8k8482bjh_ca0188d12ba4826b1e41e4541e73821b4aadce46_1602436012_4123.png

Zabavný prvek této strategii je ten, že neexistuje jedna správná cesta, jak ji hrát. Vždy záleží na vaší kreativitě a schopnosti poskládat ty správné karty.

 

Částečná menažerie může vypadat i takto: (mimochodem - hru před tím měl soupeř 32 HP a ještě neměl poisonous taunt. Zaútočil jsem první a jelikož má ten pirát ve zlaté kopii Mega Windfury, zabil jsem mu taunt, barona a dvě hydry dřív, než vůbec zaútočil. Myslím, že neměl moc radost).

1qstwlo53a_fc850ea591fda40273d273f1e17352ddc881105b_1602438463_8873.png

Je to taky asi jediná strategie, ve které se dá příležitostně zužitkovat Crowd Favorite. Obzvlášť pokud hrajete bez Lightfanga.

Za koho menažerii hrát

  • The Curator - oproti ostatním má výhodu, že již začíná s takovým Amalgadonem juniorem, kterého lze buffovat od začátku.
  • Queen Wagtoggle - pro menažery strategii se zdá super, nepatří však k nejsilnějším hrdinům. Útok se totiž obecně buffuje mnohem snáz než životy. Její hero power by tak byla mnohem zajímavější, kdyby místo +2 útoky přidávala +2 životy.
  • Ragnaros the Firelord - zmiňuji ho, protože jsem s ním zrovna odehrál skvělou menažery hru zdá se mi pro tuto strategii boží.

Krom prvních 2 zmíněných hrdinů, kteří mají nepatrnou výhodu, je tato strategie vhodná pro každého hrdinu.

Závěrem

No a co říci závěrem. Menažerie vždy patřila k těm silnějším buildům, a ani po různých změnách ve hře to nevypadá, že by slábla. Myslím, že se jedná o top strategii poměr zábava/výkon. Tak běžte a zkoušejte.

 

Mě by zajímalo, jaká je vaše oblíbená strategie a co říkáte na poslední patch aka Elementálové?


Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Minetrik 14.10.2020 10:31

Tato strategie je velice zábavná a nejvíce mě baví, když hraji za Lich Baz'hial - upgraduju rychle na tier 5 vezmu Mal'ganise a ostatní minion typy, něco ztriplím vezmu Branna a Amalgadona a už to jede

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet