Týdenní meta report #22

Představení

Cílem tohoto meta reportu je seřadit a porovnat balíky na ladderu, podle jejich výkonu, úspěšnosti a popularity. S tím nám pomůže 8 expertů. Tito hráči jsou známí pro své každoměsíční umístění na ladderu, hraní turnajů a tvořením nových balíků nevyjímaje. Aby informace byly co nejpřesnější, každý z expertů má na starost jednoho hrdinu. A kdo tito experti jsou?

Rogue expert: Toefoo

Speciální host pro tento týden, Toefoo. Méně známý hráč turnajů, avšak pravidelně umisťovaný v top 100 na legendary ladderu, konkrétněji minulou sezónu 14. místo na NA serveru. Tohoto i všech předchozích ranků dosáhl hlavně díky svým inovativním změnám v Oil Rogue decku.

Druid expert: Amnesiac

Začínáme nejmladším, Amnesiac má pouhých 14 let a patří mezi nejlépe umisťované Druidy na ladderu. Na NA serveru se mu povedlo dostat až na 1. místo v legendary ranku a často si vyplňuje všech 9 slotů různými variacemi Druidů.

Hunter expert: Impact

Hráč z top 8 na Dreamhack Bucharest Spring Tavern Tales. Tento Kanaďan je známý pro své inovativní stavění decků, které často metu úplně ovládnou. Koho lepšího bychom v meta reportu mohli mít než někoho, kdo tu metu utváří?

Mage & Rogue expert: Hyped

Člen týmu Tempo Storm, který až do teď dělal meta reporty sám. Jeden z nejznámějších hráčů Hearthstonu a častý turnajový účastník. Nedávno Hyped dominoval ve skupinách Kinguin Pro League a nakonec skončil na 6. místě v playoff.

Paladin expert: Freshca

Další známá tvář pro fanoušky Tempo Storm, Freshca byl jeden z prvních hráčů, kteří pro stejnojmenný web začal psát články. Nejznámější  pro svou sérii Community Workshop. Patří mezi hráče, kteří stále hledají něco nového k experimentování na ladderu.

Priest expert: gcttirth

Jeho možná z turnajů neznáte, ale mezi legendary hráči je hodně známý, právě díky pravidelnému získávání tohoto ranku. Jeden z mála hráčů z Indie, který je nadšený do hraní Priesta a my jsme rádi, že ho můžeme mít v týmu.

Shaman expert: Goobysenchou

Další známá tvář pro návštěvníky webu Tempo Storm. Není žádným překvapením, že Gooby tady bude zastupovat Shamana. Svou nehynoucí lásku k němu dává najevo při každé příležitosti.

Warlock Expert: Tomflr

Handlock a Zoolock jsou dva rozdílné styly hraní a obvykle by to vyžadovalo dva hráče na zhodnocení tohoto hrdiny. Tom častěji hraje Handlocka, ale rozhodně nepatří mezi hráče, co se zaměřují na jeden deck. Tom hrál Zoo i do legendy a každý měsíc se k němu vrací, což z něj dělá perfektního člověka.

Warrior expert: JustSaiyan

JustSaiyan je známý pro své zaměření na control balíky a proto není vhodnější hrdina než Warrior. Častý kvalifikant na nejrůznější turnaje, kde poráží i jedny z nejznámějších hráčů.

Vysvětlení kategorií

1. kategorie - Tady se nachází ty nejlepší decky na ladderu. Jsou kvalitně postavené, případně mají nějaká šílená komba a vzájemnou synergii, aby ovládly současnou metu. Prohra proti takovému balíku na ladderu vám většinou přijde nefér, nebo je soupeřův deck až moc silný.

2. kategorie - Tady jsou decky dostatečně kompetitivní na to, aby mohly něco vyhrát. Tyto balíky většinou ztrácí v některých základních parametrech, jako je potenciál vrátit se zpět do hry, kterou prohráváte, nebo třeba jen card draw. Pokud do těchto balíčků zařadíte karty jen kvůli zlepšení match-upu s nějakým balíkem první kategorie, začnete ztrácet proti ostatním z této kategorie a situace většinou nikam nevede. Věta "Mít více času, tak tu legendu udělám." pochází právě od hráčů hrajících tyto decky.

3. kategorie -  Na tyto balíky se na ladderu často zapomíná, nicméně jsou velmi důležité pro udržování rovnováhy v současné metě. Většinou se decky tyto kategorie považují za průměrné, protože mají pár dobrých match-upů, což má samozřejmě na metu na ladderu vliv. Nejsou špatné, ale nejsou nijak zvlášť působivé. Jedním z důvodů může být to, že meta jednoduše nepodporuje jejich silné stránky.

4. kategorie - Skladiště pro všechny decky, na kterých už vůbec nezáleží. Tohle je kategorie pro všechny nekonzistentní a špatné balíky, nebo prostě pro ty, co jsou v důchodu. Chybí jim základní věci, které jsou potřeba pro správně fungující deck. Jednoduše řečeno tyto balíky na ladderu neuvidíme, protože nejsou schopné konkurovat jiným. Ať jen nekritizujeme, balíčky z této kategorie jsou funkční, a jejich výsledky mohou být ty nejsilnější a nejdivočejší, které kdy uvidíte. Některé se mohou dostat i do legendy, ale na těch nejvyšších příčkách je rozhodně nečekejte. S každým takovým balíkem musíte mít nahráno nespočetné množství her, kvůli správnému pochopení všech karet a jejich funkčnosti. Největší výhodou těchto balíků je překvapení, které vám může přinést rychlé výhry!

Shrnutí balíků na ladderu do kategorií

1. kategorie - Control Warrior, Grim Patron Warrior, Midrange Hunter, Malylock, Oil Rogue

2. kategorie - Midrange Paladin, Aggro Paladin, Handlock, Dragon Warrior, Tempo Mage, Zoolock, Midrange, Druid, Face Hunter, Mech Shaman, Hybrid Hunter

3. kategorie - Ramp Druid, Demonlock, Freeze Mage, Mech Mage, Trap Hunter, Shadow Madness Priest, Echo Mage, Lightbomb Priest, Midrange Shaman, Control Priest

4. kategorie - Cycle Rogue, Emperor Velen Priest, Face Warrior, Grinder Mage, Dragon Paladin, Bloodlust Shaman

Rozbor mety

Druhý týden nové sezóny přináší očekávanou změnu. Závod do legendy skončil a my můžeme vidět spoustu hráčů, kteří hráli s agresivními balíky, přejít na control verze. První kategorie se dočkala velkých změn, kdy Control Warrior poskočil o neuvěřitelných 15 míst v našem seznamu, a to až na místo první. Takový skok může pro některé být překvapením, když se však podíváte na ladder, kde 4 z 5 hráčů v top 5 legendě hrají Control Warriora.

Nesmíme však opomenout Malylocka, který se z osmého místa posunul na místo čtvrté. Tento deck se velmi rychle změnil z vtipného experimentu na kompetitivní balík. MrYagut minulý týden dosáhl prvního místa na legendary ranku právě s tímto deckem. Další v pořadí je Midrange Hunter, který ještě více posílil od doby, co se hráči naučili hrát proti Hybrid Hunterovi. A na konec tady máme Oil Rogue, se kterou Dog a Mickin dosáhli minulý týden legendary ranku, což dokazuje, že si stále zaslouží místo v první kategorii.

Ve druhé kategorii máme taky spoustu změn, jako např. Midrange a Aggro Paladinové v čele této katogerie po předchozím umístění někde uprostřed třetí kategorie. Nástup Control Warriorů poskytuje Paladinům dobrý match-up, což ho dostalo zpátky do hry. Ihatefps dosáhl legendary ranku se svou verzí Midrange Pladina obsahující kartu Blessing of Kings. Velké překvapení pro všechny hráče je Aggro Paladin, který ukázal svou sílu a je tak nutné s ním na ladderu počítat.

Zoo se sice trochu propadlo, ale s velkým množstvím Control Warriorů se pravděpodobně zase vrátí na své původní místo, kvůli dobrému match-upu. Druid je sice pořád hratelný, ale jeho obliba velmi klesá. V současné metě se trápí a v našem žebříčku se pomalu ale jistě propadá někde k Priestům.

Tato změna v metě je mnohými hráči vítaná, protože kombinace: Patron Warrior + Hunter + Oil Rogue začínala být poněkud nudná. I když je to zrovna Control Warrior, změna je vždy dobrá.

Pořadí decků z první kategorie

Tento týden jsme se rozhodli podívat, jak si stojí současné decky z první kategorie. Tento přehled ukazuje jejich umístění v celkem pěti předchozích dílech tohoto seriálu. Konkrétněji se jedná o Control Warriora, Patron Warriora, Midrange Huntera, Malylocka a Oil Rogue.

Tabulka match-upů

Níže se můžete podívat na tabulku se všemi match-upy. Čísla v tabulce ukazují počet výher z 10 her (5 výher znamená, že match-up je vyrovnaný). Může se to však měnit podle vašich verzí balíků. Odstíny barev znamenají sílu daného match-upu. Tmavší je spíše jednostranné, světlejší je neutrální.

Rozbor balíků z první kategorie

 

I přes viditelnou sílu tohoto decku vidíme propad na poslední místo první kategorie.Dominace Control Warriora na ladderu Rogue hráčům rozhodně neprospívá a spousta z nich znovu začala hrát karty jako Harrison Jones a Ooze. Naštěstí však není nic ztraceno neboť zbylé match-upy jsou pro Rogue velmi dobré, jak Patron Warrior, tak i Paladin. Přesně z tohoto důvodů je Rogue schopná odolat této metě, i když pokoušet se s ní někam propracovat na ladderu může méně zkušeným hráčům připadat nemožné. Tento víkend zde máme decklist z NA legendary ranku, kde můžeme vidět již zmíněného Harrisona.

 

Týdenní meta report #22

Balík

Vysvětlení

Techy

Poznámky

První Kategorie

1. ControlWarrior 


Change: +15

Deck List

Velmi účinný deck, který nabírá hodnotu  skrzeremovalu pomocí zbraní v začátcích hry a postupnému prolizu k velkým hrozbám pomocí AcolyteofPain. Vysoká křivka v kombinaci s HeroPower poskytuje jasnou převahu v pozdní fázi hry. V kombinaci s removaly za jednu manu z něj dělají nejsilnější control balík ve hře.

- Ysera
+ Nefarian

- Harrison Jones
+1 Brawl

Tento týden se spíše vracíme k základům a používáme více standardní list. Toefoo s tímto listem dosáhl legendary ranku 1 na NA serveru, a další jej následovali. Hyunher rank 4, Fibonacci rank 6. Je jasné, že ControlWarrior vládl na NAladderu tento týden.

2. Grim Patron Warrior 


Change: -1 

Deck List

Combo deck, který využívá Grim Patrony a aktivátor (1 dmg) k vyčištění soupeřova boardua zaplnění toho vašeho. Tento balík využívá silnou mechaniku prolizu, kterou potřebujete k získání všech kousků tohoto comba. Proti aggru jedno velké Grim Patron kolo většinou znamená výhru. Proti controlu vám pomůže pošetřit si WarsongCommandera, nějaký ten Whirlwind a hlavně FrothingBerseker. S tím pak není problém stáhnout vašeho soupeře i z 20 a více životů. Nejtěžší match-up je Handlock, a to hlavně kvůli svým AoEspellům.

vs. Aggro:
-1 LootHoarder/CruelTaskmaster
+ 1 Brawl 

vs. Control: 
+1 Big Game Hunter

S probíhajícím DreamHackem můžeme vidět v praxi verzi seShieldBlocky a Shield Slamy. S touto variantou přišel jako první Neirea z týmu Liquid, následován Koyukim v ESL LegendarySeries 2.Tato verze je o něco pomalejší, protože je většinou lepší si ShieldBlocky proti controldeckům šetřit. Na druhou stranu s vyšším množstvím armoru je o něco těžší získat kartu navíc z BattleRage. Obecně řečeno, deck jako takový ještě více zesílil. Na naučení je velmi těžký, ale rozhodně stojí za to.

3. Mid-Range Hunter



Change: +3

Decklist

Midrange Hunter se snaží mít rychlý a agresivní start se "sticky" miniony. Spolu s agresivní HeroPower, KillCommandy a arsenálem zbraní máte spoustu způsobů jak udělovat vašim soupeřům poškození a kontrolovat board. Freezing Trap je v podstatě Sap zadarmo v kole vašeho soupeře. V kombinaci s Mad Scientistou vám pomáhá kontrolovat tempo hry. MadScientist + Freezing Trap + EaglehornBow je jedna z těch silnějších kombinací. Tato vzájemná synergie je velmi silná a porazíte s ní mnoho midrange/controldecků.

- 1 AbusiveSergeant
+1 Dr. Boom

Toto je decklist hráče Purple předělaný hráčem ThijsNL

Tenhledeck se zdá být dobrou volbou v současné metě. Je také více oblíbený na turnajích před Face/Hybrid Huntery. Jak JAB tak i Purple obsadili ranky 1 a 2 na konci květnové sezóny.Právě od druhého zmíněného tady máme decklist, který je optimalizován pro ladder. SludgeBelcher je skvělá karta do mirroru a Explosive Trap taky dost pomůže.

4. MalyLock 


Change: +4 

Deck List

Tento deck je zaměřený na boardcontrol díky silným minionům a defenzivním kartám jako AntiqueHealbot a Zombie Chow. To vede ke kolu s Emperorem, který zlevní vašeho Malygose, Soulfiry, Dark Bomby. To vám pak dovoluje velmi levně ovládat board nebo nachystat OTK(OneTurnKill - zabití soupeře v jednom kole).

vsAggro:
+ IronbeakOwl
+ MoralCoil
+ HauntedCreeper
+ SeaGiant

vsControl:
+ Loatheb
+BaneofDoom
+ IronbeakOwl
+ SylvanasWindrunner

Popularita Malylocka šla rapidně nahoru a znovu se potvrdilo, že tento balík je silný a konzistentní. Jeho síla, stabilní léčení a potenciál vysokého burstu vám dává skvělé match-upy proti agresivním balíkům ale také dokážete vydržet proti control balíkům Decklist patří hráči NEviilz z týmu ROOT. Můžeme v něm vidět druhou kopii Big Game Huntera a také AbusiveSergeanta, k větší šanci na využití právě těchto Big Game Hunterů.

5. OilRogue

 




Change: -2

Decklist

Získat tempo a neprohrát board. Přesně to je cílem OilRogue a s kartami jako je Backstab, SI-7, Preparation a podobné se jim to daří. Dvě kopie Tinker´sOiludávájí možnost vyčistit téměř jakýkoliv board za velmi nízkou cenu, ale taky celou hru vyhrát, obzvláště pokud vám přežije nějaký minion. Velmi flexibilní deck, s kterým se dá porazit téměř cokoliv. Další karty jako Edwin a Violet Teacher mohou mít ještě větší hodnotu proti controlmatch-upu a naopak proti aggru jsou to skvělé karty do tempa.

vs. Aggro: 
- Harrison Jones
- Tinker'sSharpswordOil (1)
+ FanofKnives
+ Violet Teacher(s)
+ Goblin Auto-barber(s)
+ SludgeBelcher

vs. Control:
- SouthseaDeckhand
- Harrison Jones
- AntiqueHealbot
+ Violet Teacher(s)
+ Dr. Boom
+ EmperorThaurrisan 
+ Big Game Hunter

I přes viditelnou sílu tohotodecku vidíme propad na poslední místo první kategorie.Dominance ControlWarriora na ladderuRogue hráčům rozhodně neprospívá a spousta z nich znovu začala hrát karty jako Harrison Jones a Ooze.Naštěstí však není nic ztraceno, neboť zbylé match-upy jsou pro Rogue velmi dobré, jak Patron Warrior tak i Paladin. Přesně z tohoto důvodů je Rogue schopná odolat této metě, i když pokoušet se s ní někam propracovat na ladderu může méně zkušeným hráčům připadat nemožné. Tento víkend zde máme decklist z NA legendary ranku, kde můžeme vidět již zmíněného Harrisona.

 

 

zdroj: https://tempostorm.com/articles/meta-snapshot-18-from-warrior-to-warrior



Naposledy upravil/a Alandus 15.06.2015 v 20:30:07.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet