Nový E-sport bar v Brně aneb Mana Potion je jasná volba!

Esportová scéna a komunita se rozrůstá, proto se není čemu divit, že začínají vznikat i podniky na tuto tématiku zaměřené. Několik takových se objevilo už i u nás v Brně, a proto jsme se rozhodli vám je alespoň trochu představit a nastínit, co v nich můžete vidět, a také, co vám jejich majitelé mohou nabídnout.

První podnik, který jsme si vzali na paškál, je bar nesoucí název E-sport bar 21. Nachází se na adrese Jánská 21 v Brně, přímo v centru, velmi dobře přístupný městskou hromadnou dopravou. Bar jako takový je ve sklepním prostoru, do něhož vstupujete chodbou, která vypadá jako síň slávy. Oranžová světla dělají z chodby opravdu skvělou podívanou, názvy her na zdech vám hned při vstupu oznámí, kam vstupujete. Oranžová barva není náhodou – celý bar je do ní laděný, což si jistě ti všímavější uvědomí již při vstupu do hlavní místnosti. Vzhledem k tomu, že se bar nachází ve sklepních prostorách, je tu i v létě příjemný chládek, který vás velmi dobře ochrání před nepřízní počasí. 

První místností, kterou po vstupu potkáte, je obří prostora se snad ještě větším barem, obrovským plátnem na promítání a spoustou tak potřebných míst pro všechny hráče. Místnosti jsou ale v celém baru 4. Hlavní, jak už bylo popsáno, obsahuje bar a plátno. Další, boční místnost, se sice nemůže pyšnit plátnem, zato si zde můžete hojně užít XBoxu, což jistě velká část návštěvníků také ocení. V menší třetí místnosti se nachází fotbálek a prozatím dva počítače, na kterých si můžete zahrát cokoli, co uznáte za vhodné, pokud nemáte svůj vlastní přístroj. Všechny tři ostatní prostory se mohou pyšnit televizemi, abyste i zde mohli sledovat vše, co je promítáno v místnosti hlavní. Skvělé je, že pokud chcete, na každé televizi se může vysílat jiný stream, stačí si pouze vybrat. Abyste si ale nemysleli, že takový bar podporuje pouze hry elektronické, jsou zde také hry deskové, které si můžete zapůjčit, pokud zrovna počítač není váš nejbližší kamarád (některé z nich dokonce obsahují i nějakou tu dávku alkoholu).

Jedna z prvních věcí, která vás při vstupu a prohlédnutí si celého prostoru napadne, je, že se jedná o opravdu skvělé místo na pořádání různých herních srazů, popřípadě pořádání větších oslav. Kapacita baru je zhruba 100 míst, pokud tedy jste početnější skupina, není to vůbec žádným problémem. Stačí se domluvit a bar může být váš. Zadní místnost se dá od zbývajících dokonce oddělit tak, že pokud nechcete, aby vaše sešlost byla otevřená „veřejnosti“, můžete se schovat a nikdo vás nebude vyrušovat. Pozor si dávejte ale na to, že bar je nekuřácký, pokud jste tedy zastánci tabákových výrobků, musíte se bohužel vypravit zpět nahoru na slunce a zakouřit si tam. 

Za zmínku také stojí jistě i to, že pokud se budete po celém odpoledni plném her cítit vysílení, na baru se již také dá dobře nasytit. Zatím si můžete objednat pět druhů čerstvě zapečených Panini (věřte nebo ne, chutnají výborně), do budoucna se ale nabídka jistě rozroste, nejspíš také o grilovaný hermelín, za který všichni bojují. V kombinaci s nabídkou nápojů se z baru nebudete muset hnout celý den a celou noc! Na baru vám velmi rádi dají jak několik druhů točených piv, tak i alkoholických nápojů a nealkoholických dobrot. Nesmím opomenout zmínit také výzdobu - jak si můžete na fotkách všimnou, na všech stěnách se nachází různé obrázky z herní scény. Celý prostor tedy působí na hráče velmi příjemně, protože se jistě cítí jako doma.

Mohla bych psát další a další informace, ale rozhodla jsem se, že bude mnohem lepší, když vám zbytek podají samotní provozovatelé, v tomto případě Terka a Robin, jichž jsem se zeptala na ty nejdůležitější dotazy, které by všechny návštěvníky mohly zajímat. Vyzpovídala jsem se a tady máte odpovědi:

 

Kdy vznikl nápad založit takový typ baru/klubu?

To už bude docela dlouho. Nejspíš to bude zhruba rok. V té době jsme byli na vysoké škole a přemýšleli jsme, co bychom mohli v budoucnu dělat. A protože oba hrajeme počítačové hry, napadlo nás, že by takový bar nemusel být špatný nápad. Nejdříve jsme si začali sepisovat, jak by celý projekt mohl vypadat, chtěli jsme také zkusit pár podnikatelských soutěží, které by nám mohly pomoci při startu. A jak vidíte, nakonec se povedlo.

 

Kdy se otevřelo?

11. 6. 2016.

 

Jak dlouho trvalo celý tenhle bar přichystat, vytvořit skvělou výzdobu a přivést to do tohohle konečného stavu?

Prostory jsme hledali poměrně dlouho a našli jsme je koncem roku 2015. Po všem vyřizování jsme začali pracovat a připravovat, celkové přípravy prostor jako takových trvaly zhruba od března.

 

Proč zrovna tenhle název? Je to kvůli tomu, že se nacházíme na adrese Jánská 21?

Zezačátku jsme nevěděli, jaký název vymyslet. A řekli jsme si, že právě E-sport bar 21 nemusí být vůbec špatné – lidé to lépe najdou, protože se název shoduje i částečně s adresou, ale hlavním důvodem je to, že počítačové hry jsou novodobou zábavou 21. století.

 

Vlastní tento bar nějaký tým?

Ne, tenhle bar vlastním pouze já a Terka.

 

Jste zaměření na nějaké konkrétní hry?

Ne, zaměření tu není. Hraje se prostě to, co frčí a co lidi hrát chtějí.

 

Na plátně pouštíte také streamy. Jak konkrétně vybíráte to, co pustíte?

Pouštíme to, co lidé chtějí. Když došli WoWkaři, pustili jsme jim stream z WoW. Stejně tak je to s ostatními hrami. Pokud je zde většina lidí, co hraje Hearthstone, tak rádi pustíme streamy právě HS. I kdyby například zrovna probíhala nějaká velká akce, např. Dreamhack, ale došla by sem velká spousta lidí hrajících Dotu, tak pustíme to, co budou chtít právě Dotaři. Nemá cenu pouštět to, co by návštěvníky nezajímalo.

 

Kolik zde máte celkově míst / kolik lidí se sem vleze?

Celkově je zde na sezení 70 míst, ale je tu mnohem víc míst, zhruba kolem 100. Máme další židle, které se poté dají klidně dát přímo před plátno, kdyby se zrovna promítal nějaký turnaj, aby se dal pohodlněji sledovat.

 

Máte tu i počítače, kolik přesně jich je?

Zatím máme počítače dva. Do budoucna ale plánujeme rozšířit tento počet na 10 (5x5), hlavně kvůli týmovým hrám. Wifi tu všude je, přípojky také, ale přece jenom je dobré mít i vlastní počítače, kdyby si někdo chtěl zahrát jako dva týmy proti sobě.

 

Plánujete, nebo už pořádáte, turnaje? Pokud ano, v jakých hrách?

Už jsme jich několik pořádali (Dota, LoL, Hearhstone, CS). Zatím jsme ale zkoumali, jakou budou mít úspěšnost, zda se lidi chytí a bude je to bavit. Účast byla zatím vždy kolem 10 lidí, což nás samotné překvapilo. Postupem bychom rádi vytvořili klidně i ligu.

 

Nějaké prize pooly pro výherce máte?

Zatím jsme měli startovné 40 Kč a peníze se dali těm, kteří se umístili na prvních dvou místech. Vlastně si tím zaplatili útratu na baru. Do budoucna ale plánujeme najít nějaké sponzory, kteří by nám dali i hodnotnější ceny. Na dalších turnajích, jako například v Hearthstone, žádné startovné nemáme, výhrou je také útrata na baru.

 

Všimla jsem si, že prostor je nekuřácký, je k tomu nějaký konkrétní důvod?

Vlastně ano. Ptali jsme se v anketě, zda by hráči chtěli spíše kuřácký nebo nekuřácký prostor, a 95 % řeklo, že prostor chtějí nekuřácký. Jejich přání nám bylo rozkazem. Stejně tak pro elektroniku je lepší, když je prostor nekuřácký.

 

Máte nějaké zajímavé nápoje v nabídce?

Máme. Mezi zajímavé a oblíbené patří například Health, Mana nebo Deadly Potion. Všechny jsou alkoholické. Pro vás, jakožto stránku zabývající se Hearthstonem, by byl určitě lákavý taky nápoj Dr. Boom.

Jaké hry hrajete vy sami?

Převážně hrajeme LoLko, ale sledujeme celou scénu, abychom měli přehled. Není to tak, že se zaměřujeme v našem baru jen na to, co hrajeme, o to vůbec nejde. Jde o to, co chtějí hráči.

 

Máte nějaké sponzory?

Zatím nemáme vůbec žádné sponzory, protože většinou chtějí rozjeté projekty, ne něco nového. Takže zatím sháníme, ale ještě jsme na mrtvém bodě v tomto ohledu.

 

Plánujete nějaké další akce, novinky?

Ano, spousta lidí si psala o karaoke, tak to možná zkusíme. A přemýšlíme také nad tím, že bychom mohli začít pořádat nějaké herní night kvízy, kde bychom se ptali právě vždy na otázky z nějakého konkrétního herního světa. Uvidíme, zda se to chytne. Rádi bychom začali už za týden. 

 

Doufám, že jsme zodpověděli alespoň většinu z otázek, které by vás mohly zajímat. Také doufám, že vás bar zaujal stejně jak jako mě a že se někdy zastavíte na turnaj, nebo se jen tak pobavit. Karaoke jsme vyzkoušeli zrovna včera, hitem byla Helenka Vondráčková, a myslíme si, že to bude trhák! Těším se na vás všechny, kteří budete mít cestu Brnem, nebudete mít zrovna co dělat nebo budete mít prostě jen chuť poznat nové lidi a porazit je v Heartstone. Nezapomeňte – Jánská 21!



Naposledy upravil/a Tetrisek 01.07.2016 v 16:22:08.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet