Filosofie balancu

http://media.wowfan.cz/Bluepost_test
Změny, které učiníme u jednotlivých karet v Hearthstone, rozhodně nemůžeme brát na lehkou váhu. V potaz musíme brát velkou spoustu faktorů a získat mnoho dat, aby následné balancování hře jako celku pomohlo. Dnes si povíme o filosofii, kterou razíme při upravování a balancování karet, a také o důvodech, proč některé karty měníme. Chceme vám tak nabídnout možnost nahlédnout pod pokličku jejich evoluce, protože se pozvolna posouváme ke spuštění otevřeného beta testu a tedy i k plnému spuštění. Do týmu designerů hry navíc přibyl další člen, kterého vám tímto představujeme – Mike Donais. Mike má ve vytváření karetních her již více než deset let zkušeností a ty již neúnavně aplikuje neúnavnou prací na některých změnách, které byly, případně budou, k vidění v blízké době.
Nyní se konečně dostaneme k tomu, jak přistupujeme k balancování karet. Ty mohou být upravovány z mnoha různých důvodů:

Karta vytváří neinteraktivní hru

Hearthstone je nejzajímavější, když musíte řešit zajímavou puzzle situaci na stole každé kolo. Tu tvoří soupeřovi minioni, vaši minioni, karty v rukách a další faktory. Proto může být poněkud nudné, když soupeř některé z těchto faktorů odebere. Takto byly například změněny karty se schopností Freeze. Balíčky, v nichž se tyto karty vyskytovaly, se většinou na miniony příliš nespoléhaly, proto často jejich soupeř neměl na co reagovat nebo s čím interagovat, neboť na stole téměř žádné karty nebyly. Podobně nezajímavě vypadají hry, kdy vás soupeř dokáže zabít během jediného kola, aniž by předtím měl něco vyloženého. Proto jsme změnili karty Charge a Warsong Commander.

Hrát proti dané kartě je velice frustrující

Proti některým kartám se hraje velice těžko, dokáží vás naprosto frustrovat a hra přestává být zábavou. To je samo o sobě dostatečným důvodem ke změně. Před nějakou dobou jsme takto změnili Mind Control, jehož cena nyní dává soupeři mnohem větší příležitost hrát se svými velkými miniony. Pyroblast se nyní dočkal stejné změny, neboť se mu prakticky nedalo bránit. Jedná se zde rovnou o kombinaci obou zmíněných důvodů, které jdou často ruku v ruce.

Karta je definována zmatečně

Frostwolf Warlord byl kdysi nadefinován tak, že jeho životy stoupaly a klesaly podle počtu dalších minionů na stole. Ve chvíli, kdy se k tomu přidalo ještě poškození na daném minionovi, bylo často zbytečně náročné počítat, kolik životů Warlordovi zůstane. Proto jsme tuto schopnost upravili na Battlecry, čímž se stala trvalou a je mnohem snadnější jí porozumět.

Karta je v porovnání s ostatními příliš silná

Pokud jsou některé karty silnější než ostatní, ztrácí hra část svého kouzla, neboť oba soupeři hrají právě tyto silné karty. Přesně tomu se chceme vyhnout, neradi bychom limitovali hráčovu možnost vybrat si miniony podle sebe. Shattered Sun Cleric byl přesným příkladem tohoto problému. Byl zkrátka silnější než ostatní karty za stejnou cenu, a proto se nacházel ve většině hráčských balíčků. Každý pak mohl očekávat, co soupeř zahraje. Sylvanas Windrunner, Novice Engineer a Defender of Argus pak prošli změnou ze zcela stejného důvodu. Nyní by měl mít hráč větší volnost volby.

Specifický typ balíku nebo herní strategie je silnější než ty ostatní

V podstatě, z tohoto důvodu jsme zase tolik moc změn neprováděli. Naší hlavní filosofií v Hearthstone je, že by se hráči měli těšit z toho, že mohou postavit širokou paletu různorodých zajímavých balíků dle svých vlastních preferencí. Chceme, aby tyto balíčky mohly konkurovat ostatním, místo aby každé povolání jednoduše fungovalo téměř stejně. V budoucích rozšířeních se můžete dočkat některých karet, které budou dobře fungovat právě proti některým oblíbeným strategiím, čímž se ještě rozšíří paleta možností, jak ve stále se vyvíjející hře hrát. Doteď jsme již mezi nejúspěšnějšími balíčky viděli opravdu různorodou směs povolání a strategií, proto se těšíme i do budoucna, jak si hráči poradí, až do hry přibudou nové karty.

Karta je moc slabá

Dramaticky jsme snížili množství změn, které jsme z tohoto důvodu prováděli. Až přijde otevřený beta test, plánujeme tyto změny zastavit a přistupovat k nim pouze v okamžiku úplné nutnosti. Nechceme pak již příliš zasahovat do rozjeté hry. Nesmíme navíc zapomenout, že platí jednoduchá rovnice – čím více je změn, tím déle bude testování hry trvat. Dokonce i miniaturní změna může mít vedlejší efekt, proto je balancování náročnou záležitostí.
Nyní, když už chápete, jakými pravidly se řídíme při upravování karet, chceme vás ujistit, že jakmile hra vstoupí do fáze otevřeného beta testu, což je již skutečně blízko, plánujeme karty měnit pouze minimálně, pokud to nebude vyloženě nutné.  Chceme, aby si hráči sami vymýšleli vlastní ideální strategie, jak se s jinými balíčky vypořádat, než aby pouze čekali, až je změnami oslabíme. To, že budete hernímu prostředí a svým kartám důvěřovat, je pro nás velice důležité, a každá změna může tuto důvěru podrývat. Pokud hráči vynaleznou silný balíček, raději vytvoříme nějaké zábavné protistrategie, kterými je možné proti němu uspět, v dalších rozšířeních hry. Je to tak rozhodně lepší, než prostě dané karty oslabit. Změny, které proběhly v nedávné době, by měly být jedny z posledních, které momentálně provádíme, pravděpodobně jich přijde již pouze pár. Vaše pomoc pro nás v tomto ohledu byla úžasná, spousty kreativních balíčků, které jste v dosavadním průběhu beta testu vytvořili, nám pomohly vytvarovat hru k jejímu spuštění. Proto vám za celý tým tvůrců Hearthstone velmi děkujeme! -Eric Dodds Lead Designer

Naposledy upravil/a Bellatrix 21.01.2014 v 18:36:14.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet