Control deck

Kladli jste si někdy otázku, co to vlastně znamená ten aggro, control, miracle nebo midrange deck? Jestli ano, tak se za to nestyďte, rozhodně v tom nejste sami! V dnešním článku se vám pokusím osvětlit co nejvíce informací o control decku.

Co je to vlastně control deck?

Control deck má jednu základní myšlenku a to dominovat v tzv. late game neboli v poslední části hry. Některé decky jsou postavy pouze na této strategii a dalo by se říct, že začáteční a prostřední část hry jen přežívají. Správný control deck by se měl zaměřit na každou část, ať už early game, mid game nebo late game. To, proč se mu říká control, je hlavně, protože v prvních dvou fázích se snaží kontrolovat stůl, ničit miniony oponenta a pomalu se propracovat do late game fáze, kde následně rozdrtí vše, co mu stojí v cestě včetně hrdiny.

Ať už budete hrát control deck za warriora, priesta, druida anebo kohokoli jiného, buďte připraveni, že control deck není levná záležitost a že si ho nesestavíte jen tak. Také počítejte s dlouhými hrami, takže to není žádné zoo climbing. Ovšem když budete hrát control správně, přinese vám spoustu vítězství.

Jak takový deck sestavit? Není to jednoduché. Budete potřebovat karty, které vám za málo many pomůžou udržet kontrolu stolu, jako jsou např.: Consecration, Brawl, Swipe nebo Flamestike, nebo můžete vytvořit kombinaci Wild Pyromancer s nějakým levným kouzlem, jako je třeba Whirlwind a podobně. V prvních dvou fázích hry budete potřebovat i nějaký card draw, abyste měli spoustu karet a mohli je tak v late game kombinovat a nadělat ještě větší paseku. Samozřejmě nesmí chybět nějaká ta legendárka, která vám pomůže k vítězství.

Mezi klasické control hrdiny patří bez pochyby Garrosh Hellscream, který je pravděpodobně nejpopulárnější. Dále například Malfurion Stormrage, ale každý hrdina může mít svůj control deck.

Jak už jsem zmiňoval, tak Garrosh Hellscream je nejoblíbenější control hrdina a proto se zaměřím právě na něj.

Warrior

Garrosh Hellscream je bojovník tělem i duší, jeho osobitý přístup, jeho hlášky a příběh vás pohltí. Jen si přiznejme, že by každý z nás chtěl aspoň jednou být ten záporňák, který chce dobýt svět. Tak takový pocit vám může právě Garrosh dopřát.

Za warriora je taktika jasná, v decku musíte mít pár minionů, kteří vám připraví hru do pozdější fáze. Dále warriorova pasivní schopnost Armor Up! vám pomůže přežít veliký nápor a při vašem útoku hrdinou vám může absorbovat veškeré poškození, které by normálně Garrosh dostal.

Pomocí zbraní, které má warrior ve svém arsenálu (a že jich není zrovna málo), se vám ještě lépe povede udržet tzv. board control a pomocí kouzla Brawl, které může napáchat neuvěřitelné škody, vám to půjde ještě lépe. Jaké karty tedy vybírat do balíku?

Karty povolání

Warrior se pyšní spoustou silných karet, ať už minionů, kouzel nebo zbraní. Některé jsou pro control decky důležité jak sůl.

Inner Rage: Kouzlo, které vás nebude stát nic a které může být velice užitečné ať už na vaše miniony, tak na miniony vašeho soupeře. Udělí danému minionovi 1 poškození a dá mu +2 do útoku. S toutko kartou můžete silně podpořit legendární kartu Grommash Hellscream.

Execute: Kouzlo, které může napáchat obří škody v každé části hry. Stačí aby minion, kterého se chcete zbavit, dostal jen jedno poškození a poté ho za jeden mana krystal můžete poslat do věčných lovišť. Velice zajímavá kombinace například s kartami Whirlwind nebo Cruel Taskmaster.

Shield Slam: Tato karta by v control decku rozhodně neměla chybět. V kombinaci s pasivní schopností a kartami jako např.: Shield Block nebo Armorsmith může zneškodnit i silné miniony a to se za jeden mana krystal určitě vyplatí.

Upgrade!: Kouzlo, které za jeden mana krystal dokáže udělat z vaší zbraně o +1/+1 silnější anebo vám vykouzlí zbraň Heavy Axe, která má hodnotu 1/3.

Whirlwind: Kdo hrál World of Warcraft, tak ten si snad nedokáže představit warriora bez tohoto kouzla. Udělí všem minionům na stole 1 poškození a to za jeden mana krystal.

Fiery War Axe: Nejlevnější zbraň u warriora, ovšem není vůbec k zahození. Za 2 mana krystaly dostanete zbraň s útokem 3 a výdrží 2. Velice silná karta na udržení nadvlády na stole na začátku hry.

Cleave: Výborné kouzlo, které za 2 mana krystaly udělí 2 poškození do dvou nepřátelských minionů. Další karta, která vám pomůže udržet nepřátelskou stranu stolu čistou.

Slam: Pomocí tohoto kouzla za 2 mana krystaly udělíte minionovi 2 poškození a když to přežije, tak vám lízne kartu. V kombinaci s Execute na nějakého silného miniona to není vůbec špatné.

Cruel Taskmaster: Minion, který vás bude stát 2 mana krystaly a má 2/2. Samo o sobě nic moc, ale jeho Battlecry se vám bude líbit. Udělí 1 poškození do minona a výměnou za to mu dá +2 do útoku. Výborný minion v kombinaci s Grommash Hellscream.

Shield Block: Kouzlo, které vám nejen že za 3 mana krystaly dá 5 armoru, ale dokonce vám lízne kartu. Nemělo by chybět u vašeho control warra!

Kor'kron Elite: Minion, který je velice silný a dokáže nadělat pořádnou paseku. Za 4 mana krystaly 4/3 ork s Chargem. Velice silný pomocník Garroshe.

Brawl: Již několikrát zmiňovaný Brawl by u vás v decku rozhodně neměl chybět. Pomocí tohoto kouzla za 5 mana krystalů vyvoláte na bitevním poli bitku, do které se zapojí každý minion a jen jeden náhodně vybraný přežije.

Gorehowl: Bájná sekera samotného Grommashe Hellscreama. Za 7 mana krystalů zbraň, která má 7 útok a 1 výdrž. To by nebylo nic moc, ale je obdařena speciální schopností a to takovou, že při útoku do miniona neztratí výdrž, ale jedno poškození. S touto sekyrou se můžete vypořádat i s velkými monstry.

Grommash Hellscream: Na závěr samotný Grommash Hellscream. Nepostradatelný hrdina z řad hordské legie. Za 8 mana krystalů minion, který má Charge a silný Enrage, který mu dodá +6 do poškození.

Společné karty

Wild Pyromancer: Silný poskok, který si až příliš rád hraje s ohněm. Minion za 2 mana krystaly, který má 3/2 a speciální schopnost, že po každém vámi zahraném kouzlu udělí všem minionům na stole 1 poškození.

Acolyte of Pain: Minion, který je posedlý bolestí. Stojí 3 mana krystaly a má 1/3 k tomu speciální schopnost, za každé poškození, které utrpí, vám lízne kartu. Silná karta pro získání karet do vaší ruky.

Azure Drake: Kouzelný drak, který stojí 5 mana krystalů s 4 útokem a 4 životy, navíc vám pomocí schopnosti Battlecry ihned lízne kartu. Jeho další schopností je +1 Spell Damage. Výborný v kombinaci s Whirlwind, Shield Slam, Cleave.

Sylvanas Windrunner: Temná elfka, která má 5/5 a stojí 6 mana krystalů. Díky její speciální schopnosti, budete schopni získat ještě větší kontrolu nad stolem, protože jakmile Sylvanas zemře, sebere jednoho z nepřátelských minionů.

The Black Knight: Další legendární minon, který za 6 mana krystalů s hodnotami 4/5 dokáže pomocí schopnosti Battlecry zničit nepřátelského miniona se schopností Taunt.

Baron Geddon: Za 7 mana krystalů můžete vyvolat legendárního minona, který má hodnoty 7/5 a na konci každého vašeho kola udělí 2 poškození do všech ostatních jednotek. Pomocí warriorovy pasivní schopnosti budete moci tento efekt ignorovat a váš protivník bude mít veliké problémy, pokud se mu nepodaří rychle Barona zničit.

Alexstrasza: Rozhodně nesmí chybět ani legendární drak. U warriora se dá skvěle využít Alexstrasza, která za 9 mana krystalů změní životy vámi vybraného hrdiny na 15 a ještě má 8 útok a 8 životů. Jelikož vám půjde hlavně o udržení kontroly nad stolem, tak do devátého kola moc útočit do nepřátelského hrdiny nebudete a pomocí tohoto dráčka můžete snížit životy vašeho protivníka o 15 během jednoho kola. Samozřejmě můžete využít tuto schopnost i jako obrannou možnost.

Něco na konec?

I dnes mám pro vás něco na závěr. Control deck je velice drahý typ decků a nebude jednoduché ho sestavit pro hráče, kteří začínají. Je i relativně složité se naučit a dobře zvládat control deck, ale když se vám to podaří, tak budete vyhrávat velice často a vaši soupeři to rozhodně nebudou mít jednoduché!

 



Naposledy upravil/a Astra 29.06.2014 v 10:45:52.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet