Battleground strategie - Elementálové

  battleground    elementálové    strategie   

Dnes se podíváme na nejčerstvější kmen karet ve hře – elementály. Ti byli do hry přidáni s patchem 18.4 na konci září 2020. Za tu dobu už prodělali asi 3 nerfy a nyní se zdá, že se konečně stabilizovali.

 

Hlavní princip hraní elementálů spočívá v různých způsobech jejich buffování – máme elementály, kteří buffují sami sebe, elementály, kteří buffují ostatní miniony na stole, a v neposlední řadě je tu noční můra kuchyně Nomi, který permanentně buffuje elementály v Bobově Taverně! Nakupování elementálů, jejich vyložení, ale i prodej je to, co budete při hraní tohoto kmene převážně dělat.

 

Elementálové dokážou vyrůst do enormních rozměrů a v tom spočívá jejich největší síla. Na soupeře pak naletíte s obřími miniony, kteří naprosto zlikvidují jejich vlastní. A právě proto, že jsou elementálové založeni čistě na statech, je jejich největší slabinou Poisonous. Není náhoda, že karta Deadly Spore vyšla zároveň s elementály - aby pomohla ostatním strategiím bránit se proti nim (pokud jdete proti někomu kdo hraje čistě elementály, je dobrý nápad dát Spore na první místo – protivníkův taunt bude na 90 % bez divine shieldu). Proto pokud vidíte, že ve hře nejsou zejména murloci, má strategie elementálů velkou šanci na úspěch.

xp4ucjqm30_780c256a32a6d18200e2d0b9a37441fcd55ae0bb_1607280258_2595.jpg

Tavern Tier 1

Refreshing Anomaly – velmi zajímavý „utility“ minion. V prvním kole vám ve většině případů zajistí výhru nebo minimálně remízu. Jeho užitečnost ale spočívá v Battlecry efektu, kdy máte příští reroll za 0 goldů.

 

Tip: Pokud máte po vyložení Refreshing Anomaly 0 goldů, počkejte s dalším rerollem až do dalšího kola. Ušetříte tak jeden gold – pokud byste protočili ještě v tomto kole a objevili miniona, kterého chcete, musíte mrazit a přijdete tak o free reroll na začátku nového kola. Taky v případě, kdy v dalším kole plánujete levelovat, budete mít zdarma reroll na vyšší tavern tier miniony.

 

Sellemental – Tenhle prcek se bez pochyby stal jedním z nejlepších minionů na tomto Tieru. V prvním kole totiž chcete ideálně token – a to Sellemental, i když trošku hybridním způsobem, přesně je. Výkonově se umisťuje hned za murlokem Tidehunter, ale mnohdy se vyplatí víc než Alleycat. A protože mid a late-game strategie jsou založeny na nákupu a prodeji elementálů, je tato kartička užitečná napříč celou hrou.

Taver Tier 2

Party Elemental – jediný elementál, který od svého vydání prošel nikoliv nerfem, ale boostem. Z původních 2/2 je to nyní moc pěkná 3/2 early-game karta.

 

Molten Rock– tauntovací elementál, kterému rostou životy v závislosti na tom, kolik zahrajete elementálů. Sám o sobě nic extra, ale například v kombinaci s Party Elementálem a řekněme Sellementalem je to ve 3. kole super combo (a taky dost raritní). Pokud si Molten Rocka udržíte od začátku hry, můžete mít v late-game tauntovacího miniona s životy 100+ jedna báseň.

Taver Tier 3

Crackling Cyclone – jeden z nejobávanějších elementálů, který ve zlaté verzi a solidně nabuffovaný dokáže zničit soupeřův board dřív, než řeknete Blizzard nerf pls. Je to totiž jediný elementál, který má v základu Divine Shield a navíc Windfury, ve zlaté verzi pak Mega-Windfury.

 

Stasis Elemental – staty nijak zajímavý minion, avšak díky jeho Battlecry efektu jej bude chtít kupovat a následně prodávat. Do taverny vám vygeneruje náhodného elementála a toho zmrazí. To se náramně hodí, když elementály aktivně hledáte.

 

Arcane Assistant – výhodný hlavně tehdy, pokud již na stole nějaké ty elementály máte. Jeho výhoda (v porovnání s například Crystalweaverem) je ta, že je sám o sobě elementál, takže kromě buffu, který dává on sám vám pomáhá i v dalších synergiích.

Tavern Tier 4

Wildfire Elemental – v některých situacích, a těmi situacemi mám na mysli, když se vám podaří ho nabuffovat do obřích rozměrů, vám v late game dokáže vyhrávat hry. Na 1 úder může zabít hned 3 miniony (ve zlaté verzi), takže funguje podobně jako Hydra nebo Foe Reaper.

 

Majordomo Executus – tahle karta dá na konci tahu vaší kartě nejvíc vlevo +1/+1 a následně toto zopakuje za každého elementála, kterého jste v tomto kole zahráli. To znamená, že je ideální do strategie zaměřené na elementály, ale Majordoma lze využít i pro jiné strategie, kdy vlevo postavím silného miniona (Hydru, Foe Reapera, Deflect-o-Bota)

Tavern Tier 5

Nomi, Kitchen Nightmare – je základem pro celou jednu elementál strategii. Je potřeba se k Nomimu však dostat relativně brzy, abyste mohli naplno využít jeho efektu. Když je Nomi na vašem stole, za každého elementála, kterého vyložíte, dá všem elementálům v Bobově taverně +1/+1. Vy následně kupujete a prodáváte všechny elementály, kteří vám přijdou pod ruku.

 

Tavern Tempest – jsou de facto 2 elementálové za cenu jednoho. Na boardu se obvykle moc dlouho nezdrží, spíš jen podpoří vaše ostatní synergie.

Tavern Tier 6

Gentle Djinni – skvělá karta, která začínala na Tieru 6, pak na chvíli zavítala na Tier 5, až byla přesunuta zpět na Tier 6. Djinni vám zajistí přísun elementálů každou hru (alespoň každou, ve které zemře). Jeho Deathrattle efekt vyvolá na board náhodného elementála a jeho kopii vám vloží také do ruky. Tento elementál bude maximálně ve výši vašeho Tavern Tieru (což je z minulosti opravený bug, kdy vám Djinni dával i elementály z vyššího Tavern Tieru)

 

Lil' Rag– Po Nomim druhá karta, kolem které se točí celá strategie elementálů. A stejně jako Djinni velmi kontroverzní, kdy se po několika změnách usídlila na Tieru 6. Když je Lil' Rag na vašem stole, přidá za každého elementála, kterého zahrajete, náhodnému minionovi tolik statů, kolik je Tavern Tier daného elementála. Proto se s Lil' Ragem snažíte kupovat elementály s co nejvyšším Tavern Tierem. A protože tyto staty nepřidává pouze elementálům, ale jakýmkoliv minionům, lze jej využít i ve strategii, která se nezaměřuje pouze na elementály (dobrý je například v Menažery strategii).

 

Lieutenant Garr – poslední tauntový elementál. Vždy když vyložíte elementála, dostane Garr +1 život za každého elementála, co máte na stole. Pokud hrajete čistě elementál strategii, může Garr narůst do šílených rozměrů.

Strategie Nomi

Jak již bylo zmíněno dříve, Nomi má smysl hlavně v případě, že ho získáte velmi brzy a máte tedy čas naboostovat vaše budoucí elementály. Pokud do toho půjdete, kupujete opravdu každého elementála, který se vám naskytne. Vždy se snažte maximalizovat jeho efekt – tedy elementála, kterého si chcete ponechat, kupte v daném tahu až jako posledního, ať dostane co nejvíce buffů. Zlaté kopie takto nabuffovaných karet mají pak lehce staty 100+.

Strategie Lil' Rag

Na rozdíl od Nomiho se dá Lil' Rag efektivně použít i v pozdější fázi hry (taky je těžší se k němu dostat). I bez Nomiho si tedy můžete ledabyle budovat svůj board plný elementálů, které buffujete ať už s pomocí Party Elementala nebo Majordoma, až narazíte na Lil´Raga. Stejně jako u Nomiho pak kupujete téměř všechny elementály, pouze preferujete hlavně ty z vyššího Tavern Tieru.

 

Asi nejsilnější combo pak bude kombinace obou těchto borců – Nomiho a Lil' Raga. Staty u minionů se vám pak ani nemusí vejít na obrazovku. V úplném finále se pak obvykle zbavíte nejslabšího miniona, což velmi často bude právě Nomi. Místo něj chcete nasadit co nejvíc utility miniona, kterým může být například Selfless Hero. Pokud nejste George the Fallen, Divine shield na své elementály nedostanete. Leda ještě s využitím Amalgadona.

8yxryss3c1_c58d92d737dc47b7b2d5ef5417da74a81d690632_1607280160_2395.png

Za koho elementály hrát

Jako vždy platí, že jakýkoliv hrdina může uspět s jakýmkoliv kmenem minionů. Někteří však můžou čerpat výhodu z hraní konkrétního kmene. Jedním z nich je například Chenvaala Pokud zahrajete 3 elementály, sníží cenu dalšího Tavern Tieru o 3 zlaťáky! Což je sakramentská výhoda. Samozřejmě nesmíte mít štěstí jako já a nenajít za prvních 5 kol jednoho elementála.

 

Millhouse Manastorm – jeho schopnost nakupovat a prodávat hodně minionů v jednom tahu je skvělou synergií pro elementály, protože právě jejich nákup a prodej je to, co chcete dělat.

Reno Jackson – představte si získat Nomiho brzy a rovnou ve zlaté kopii!

Galakrond – cesta k rychlému Nomimu nebo Lil´Ragovi. Po jeho boostu z posledního Patche je to navíc jeden z nejsilnějších hrdinů ve hře.

Závěrem

Elementálové se ihned po svém vydání stali jednou z nejhranějších strategií a není divu. Patří k nejsilnějšímu kmeni ve hře a pokud proti nim nemáte Poisonous, mějte raději hodně velké miniony.

Výhody

  • Jsou zábavní
  • Mohou vyrůst do enormních rozměrů
  • Lze je hrát několika způsoby

Nevýhody

  • Nemají Divine Shield ani Poisonous
  • Obvykle na ně nelze pivotovat později ve hře (pivot = kompletní výměna strategie – kmenu karet)
  • Náchylní proti Poisonous

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet