Report z Blizzfan Logitech Hearthstone turnaje v RE-LOAD

Pátek

Celá akce pro mě začala vlastně již v pátek v 18 hodin, kdy jsem vyrazil na ústecké nádraží, odkud mi jel vlak do stověžaté Prahy, kde se turnaj odehrával. Ve 20 hodin jsem měl již v hlavním městě sraz s dalšími lidmi z Blizzfanu, jmenovitě se Shewelem a Prayerem. Naše další cesta vedla pro jedny z cen do turnaje, které na nás čekaly u Jardy, který je zástupcem Blizzardu pro Českou republiku. Samozřejmě jsme nepodcenili důkladnou předturnajovou přípravu a vydali jsme se na soustředění ve společnosti několika dvanácti stupňových Vilémů. Pokud jste si na turnaji všimli nápadných kšand, které na sobě měla právě dvojice Prayer & Shewel, tak se těšte na video prvního jmenovaného, kde se dozvíte, jak k nim kluci přišli, máte se opravdu na co těšit. :D Po důkladné přípravě jsme se vydali domů, abychom naší přípravu dokončili kvalitním relaxačním, v mém případě asi 4 hodinovým, spánkem.
Zdroj všech fotografií: Ivana Shinsato Yuki Kárníkova

Sobota

Ráno nás vzbudil nejpřesnější budík na světě, Prayer, který se svým ostravským smyslem pro přesnost byl v plánovaných 7 hodin jako první na nohou. Čekala nás snad hodinová cesta do RE-LOADu (za hodinu bych byl v mém rodném Ústí z jedné strany města na druhé – pěšky). Cestou jsme k sobě přibrali hlavního organizátora Jerrykyho a jeho doprovod. Na místo jsme dorazili kolem deváté hodiny. Hodinu poté začali chodit první z hráčů a začalo teprve to pravé dobrodružství. První z návštěvníků mě okamžitě vyvedli z omylu, že účet na Playzone.cz musí mít prostě každý, kdo dorazí. Jak naivní jsem jen byl. Nakonec muselo být vyčleněno 5 počítačů čistě pro účely registrace lidí na Playzone a následného turnaje. Ale hraje se o body do kvalifikace na MČR, takže pokud se chcete stát mistry republiky v HS, musíte zde být samozřejmě registrovaní. Další perlou byli borci, kteří přišli na turnaj se zablokovaným účtem, případně neznající své heslo či kontrolní otázku. Lidi, buďte příště, prosím, připravenější. Vše jsme nakonec naštěstí vyřešili a těmto nešťastníkům jsme našli náhradní účty, takže turnaj odehráli. Díky všem komplikacím s registracemi začalo samotné hraní až kolem 12. hodiny, ale to se dalo čekat a nebývá to na akcích tohoto typu výjimkou. Celá další organizace byla podle mě (a teď to možná bude znít nesebekriticky, jelikož jsem se na ní sám podílel) solidní. Samozřejmě nic není bezchybný a jsme si vědomi zbytečných prostojů zejména v Loosers části pavouka, ale s kapacitou 20 počítačů jsme dělali maximum. Na tomto místě bych také rád trošku apeloval na samotné hráče, kteří nám práci často ani trochu neulehčovali, a upřímně řečeno, připadal jsem si jako blbec, když jsem byl nucený lítat po herně a vykřikovat jména hráčů, kteří měli odehrát svůj zápas. Pro turnaj jsme nakonec po diskuzi zvolili Double Elimination systém s BO3 hrami. I tohle rozhodnutí považuji za správné a z mého pohledu se jednalo o nejideálnější vyvážení z hlediska času celého turnaje a vymezeného herního času pro každého z hráčů – každý si odehrál na turnaji minimálně 4 hry. Samotné hry se odehrávaly tzv. Blizz systémem, který jsme poprvé měli možnost vidět na Inkeeper´s Invitionalu a je používán na většině offline akcích. Před první hrou si hráči vybírají své decky náhodně, vítěz první hry si deck nechává stejný i do druhé, poražený musí změnit classu.

1. kolo Winners Bracket

Hned první kolo turnaje přineslo zajímavé zápasy a překvapení. Největším tahákem byl určitě duel eSuba.INTEL Alesh vs eEriness.Styxon. Zástupci dvou předních českých týmů proti sobě hned v prvním kole. Není tedy divu, že právě tuto hru si vybrala dvojice Prayer/Shewel pro komentování. Alesh vyšel ze souboje šťastnější, zatímco Styxon putoval do spodní části pavouka. I na mě čekal hned v prvním kole těžký protivník a byl jím další hráč celku eEriness, konkrétně Nexos. Celý turnaj jsem se rozhodl otevřít Control Warriorem a čekal na mě Control Druid. Hru jsem poměrně jasně prohrál. Byl jsem jednu prohru od propadu do Loosers Bracket. Přemýšlel jsem, jaký druhý deck použít, samozřejmě mě napadla agresivní varianta, Hunter/ZOO, ale nechtěl jsem svojí první hru v turnaji vsadit na tak nejistou kartu, proto jsem šáhl po Handlockovi. Nejzajímavější hrou byla bezesporu situace, kdy jsem zahrál Molten Gianta, Nexos mi ho zkopíroval pomocí Manipulatora a zatauntoval Argusem. V tu chvíli jsem na ruce neměl odpověď, proto jsem zkusil štěstí v Life Tapu a vyhrál jackpot v podobě Big Game Huntera, velmi šťastný moment, ale na svoji obranu musím napsat, že se mi po hře sám Nexos přiznal, že nějaký ten top deck byl i na jeho straně. Nicméně výhra s Handlockem znamenala jediné - hodně mizerné vyhlídky na dobrý matchup v rozhodující hře. Moje předtucha se naplnila, když jsem uviděl logický výběr a já stál proti Hunterovi. Ale ve chvíli, kdy jsem ve své ruce viděl dva Molten Gianty, k nimž jsem jako bonus dostal Sunfury Protectora, jsem věděl, že hra není ani trochu prohraná. Aby toho štěstí nebylo málo, tak jsem hru zakončil Lethal kombem 23 damage (útok miniony, Leeroyem, Hellfirem, Soulfirem), což byla přesná hodnota soupeřových životů. Za zmínku stojí i další poněkud překvapivé zaváhání, Tanakht z eErines nestačil na Housenku.

2. kolo Winners Bracket

Ve druhém kole na mě čekal příjemný free win, který mě automaticky posunul do kola třetího. Nadále však pokračoval trend prokletí velkých jmen, který tentokrát odnesl zejména eErines.Nibbler, který prohrál s překvapením turnaje, Jachou93. Dále do dolní části pavouka putoval Wildmongrel z eSuby, jenž byl krátký na Ondrase39.

3. kolo Winners Bracket

Opět začnu svojí hrou, ve které proti mně stál Mr. Madness. Opět těžké rozhodování, s kterým deckem otevřít, ale nakonec padla volba na jistotu a zvolil jsem si Druida, s kterým jsem ve 4. sezoně udělal Legend. Protivník na mě vyrukoval se ZOO deckem a poměrně mě přejel. Takže mě čekalo další otáčení hry z 0:1, kdy jsem byl opět jedinou prohru od propadnutí do LB. Volba padla na Control podobu Warriora a udělal jsem nejlíp, jak jsem jen mohl. Hned startovní ruka mi byla velmi nakloněna proti Aggru, a tak jsem srovnal na 1:1. Pro rozhodující hru si soupeř k mému překvapení vybral také Warriora. Jak už to v tomto Mirror Matchupu bývá zvykem, hra se vyvíjela z počátku velmi pomalu a vyrovnaně. Nicméně se v této hře se krásně projevil příklad, že karty jsou to, co vám vyhrává hry, nikoliv životy. Přímou úměrou, kterou se rozevíraly nůžky v podobě mých a soupeřových životů (v jednu chvíli jsem byl 15 životů pozadu), se ale zvětšovala moje Card Advantage, až jsme se dostali do situace, kdy jsem měl totální Board Control a soupeř každým kolem top deckoval a hru jsem si poměrně hladce pohlídal. Nicméně zájem všech se ubíral jiným směrem, protože taháky kola byly jinde. Jedním z nich byl bratrovražedný souboj hráčů týmu Blizzfan, kdy proti sobě museli nastoupit Prayer a D0l1k. Prayer všem předvedl, jak silný dokáže být Priest, a výsledkem 2:0 poslal svého týmového parťáka do LB. Co se zvučnosti jmen týče, tak zde byl ale ještě jeden zápas. Opakování finále z District cupu Alesh vs VanillaTitan. Alesh si nenechal ujít příležitost k pomstě za předešlou porážku a odporoučel Vanillu výsledkem 2:0 mezi ostatní poražené. Za zmínku stojí i klopýtnutí Silhana, jenž prohrál poměrem 0:2 proti sN0wfL3kovým murlocům.

4. kolo Winners Bracket – Čtvrtfinále WB

Ve 4. kole na mě čekal právě sN0wfL4k3. Vtipný byl můj krátký rozhovor právě se Silhanem. Když jsem viděl, že od něj slovenský člen eSuby dostal 0:2, šel jsem se zeptat, o co šlo. On mi vysvětlil, že murloci, a zároveň mě poprosil, abych mu umožnil odvetu s LB. :) Právě z důvodu, že jsem čekal znovu Aggro, tak jsem přepracoval svého Druida, do kterého jsem dodal Pyromancery a odstranil Big Game Huntera a Black Knighta. Nakonec soupeř použil ZOO, ale i přes to se mi povedlo zvítězit. Pro druhou hru si sN0wfL4k3 vybral Control Warriora, ale povedl se mi poměrně Rush a v 10. kole jsem ukončil hru kombinací Force of Nature a Swipe a já poprvé v turnaji vyhrál hladce 2:0. Výsledky 4. kola: DeeThane vs. eSuba.INTEL Alesh 0:2 pRayer vs. eSuba.INTEL CzechCloud 0:2 Crayons.Dodgy vs. jacha93 0:2 sN0wfL4k3 vs. Jirasul 0:2

5. kolo Winners Bracket – Semifinále WB

Zde na mě čekal nejtěžší soupeř – Aleš „Ty máš Coinu, dej si facku!“ Hemer. Náš duel byl vybrán i pro streamování a tak jste měli možnost i Vy sami sledovat, jak zbaběle jsem na Aleshe vyrukoval. Je to hráč, kterého považuji za TOP v ČR, mistr Control decků, proto jsem věděl, že pokud chci mít alespoň půl na půl šanci, musím jít do Aggra. V takhle pokročilé fázi turnaje už jde jakákoliv „etika“ s vybíráním decků stranou. Volba tedy padla na ZOO, s kterým se mi povedlo urvat první hru a já věděl, že to možná byla i hra rozhodující, protože na mě vytáhl Handlocka. Po hře jsme spolu samozřejmě mluvili a zmínil se, že přemýšlel o Shamanovi, protože už počítal s třetí hrou, kde má Shaman o dost lepší matchup proti Hunterovi. Nicméně druhou hru si pohlídal a duel směřoval do třetí, rozhodující hry, kde jsem s Hunterem tušil výhodu. Třetí hru se mi povedlo udržet a já porazil jednu z největších českých hvězd. eSuba.INTEL Alesh vs. Jirasul 1:2 eSuba.INTEL CzechCloud vs. jacha93 0:2

6. kolo Winners Bracket - WB finále – Jirasul vs. GarrusCZ

Opět jsem proti sobě očekával Aggro, hrál jsem tedy Druida, ale BEZ BIG GAME HUNTERA A BLACK KNIGHTA, což se proti Handlockovi rovná poměrně jasné prohře. Tím pádem jsem měl ale celkem jednoduchý pick pro druhou hru – Huntard. Zde byly naopak šance na mé straně a stejně jako u Aleshe jsem si s Handlockem poradil. Do třetí hry mi zůstal Huntard a čekal jsem, co soupeř proti mně použije. Nakonec to byl gamble v podobě Huntard vs. Huntard, měl jsem štěstí v podobě Coiny a hru jsem celkem s přehledem kontroloval od začátku do konce. V tu chvíli jsem měl jistotu nejhůře druhého místa, byl jsem v grandfinále a nechtělo se mi věřit, co se to vlastně děje.

1. kolo Loosers Bracket

eEriness.TanakhT vs. Yaaba 1:2 Taurnil vs. MagiXon 1:2 JoKeR504 vs. Medik01 0:2

2. kolo Loosers Bracket

eEriness.Nibbler vs. Yaaba 2:0 JarlasBert vs. Tranzmizion 2:1 ecoo vs. tatranky 2:1 Texič vs. eEriness.Nexos 1:2 Magicar vs. JaycobMinato 2:1 zelvajz vs. FireFlyGuy 0:2 Misalien vs. breastwork 0:2 LMKodex vs. closer901 1:2 Housenka vs. Medik01 1:2

3. kolo LB

sir_Humphry vs. eEriness.Nibbler 0:1 JarlasBert vs. eEriness.Styxon 2:1 eSuba.INTEL wildmongrel vs. ecoo 2:0 eEriness.Nexos vs. Magicar 0:2 breastwork vs. LPeacemaker 2:0 closer901 vs. MagiXon 2:0

4. kolo LB

TakatoCZ vs. eEriness.Nibbler 0:2 VanillaTitan vs. JarlasBert 2:0 eSuba.INTEL Silhan vs. eSuba.INTEL wildmongrel 2:0 Mr. Madness vs. Magicar 0:2 D0L1K vs. FireFlyGuy 0:2 ondras39 vs. breastwork 0:1 Killjadein vs. closer901 1:2 CGF.Carodej vs. Medik01 2:0

5. kolo LB

eSuba.INTEL Silhan vs. Magicar 2:1 FireFlyGuy vs. breastwork 0:2 closer901 vs. CGF.Carodej 1:2 eEriness.Nibbler vs. VanillaTitan 2:1

6. kolo LB

Dodgy vs. eEriness.Nibbler 0:2 pRayer vs. eSuba.INTEL Silhan 0:2 sN0wfL4k3 vs. breastwork 2:0 DeeThane vs. CGF.Carodej 2:0

7. kolo LB

sN0wfL4k3 vs. DeeThane 2:0 eEriness.Nibbler vs. eSuba.INTEL Silhan 2:1

8. kolo LB

eSuba.INTEL Alesh vs. eEriness.Nibbler 0:2 eSuba.INTEL CzechCloud vs. sN0wfL4k3 2:0

Semifinále LB - eEriness.Nibbler vs. eSuba.INTEL CzechCloud

1. hra semifinále byl klasický Aggro vs. Control matchup – konkrétně Hunter v rukou Nibblera a Warrior na straně CzechClouda. Vítězně z ní vyšel Control a zástupce celku eSuby. Nibbler byl tedy nucen do další hry změnit deck a jeho volba padla na Handlocka. Ale ani v této hře si Nibbler nevedl lépe a CzechCloud si tak připsal 2:0 výhru a postup do LB finále.

Finále LB - GarrusCZ vs. eSuba.INTEL CzechCloud

Opět Aggro vs. Control matchup a opět Control v podání hráče eSuby. Jen na druhé straně stolu se změnila classa, Garrus si zvolil zoologickou. První hra připadla opět Cloudovi, ale další dvě hry se místy kostrbatě, ale přece povedlo získat na svoji stranu Garrusovi a měli jsme finálovou dvojici pro grandfinálne. Mě a Garruse.

GRANDFINÁLE - Jirasul vs. GarrusCZ

Grandfinále bylo původně plánované jako BO5, ale z důvodů, které jsem už vysvětlil ve svém prohlášení, jsme se domluvili pouze na BO3 a byla to parádní divočina. Z časových důvodů jsem šel hned v první hře do Aggra ZOO a urval jsem první hru hned v 5. kole. Druhou hru jsem prohrál na Huntera a přišla rozhodující hra, pro kterou jsem vyslal do boje Control Warriora. Ten ale nevydržel a měli jsme na světě vítěze.

Konečné pořadí

1. GarrusCZ 2. Blizzfan Jirasul 3. eSuba.INTEL CzechCloud 4. eEriness.Nibbler 5. - 6. eSuba.INTEL Alesh, sN0wfL4k3 7. - 8. eSuba.INTEL Silhan, DeeThane

Rozhovor s vítěžem Jáchymem "GarrusCZ" Flídrem

Ahoj, Jáchyme, ještě jednou gratuluji k výhře, byl jsi pro všechny velkým překvapením turnaje, stejně tak i pro mě. Mohl by ses našim čtenářům kráce představit? Máš již za sebou nějaké výsledky, jak se ti dařilo v ladderu? Čau Honzo, díky za gratulace. Jsem Jáchym a studuji Univerzitu Karlovu, angličtinu a IT. Ve volném čase se věnuji hrám, které jsou pro mě hobby, a poslední roky i částečně prací - v současnosti přispívám svými články do herní sekce CDR.cz. Z turnaje jsem možná byl překvapený ještě více, než vy všichni, popravdě. Na turnaj jsem vůbec nepřišel s myšlenkou, že bych se dostal až do finále, což bylo vidět i na mé přípravě decků, kdy jsem neměl složeno více než 2 variace Huntera a 2 variace Warlocka, což se ve výsledku přelo v Grand Finále s pravidly na BO5. V ladderu jsem se dostal nanejvýš někam na šestý rank - nehrál jsem to tak často, abych vůbec měl příležitost se výš prokousat, než skončila sezóna. Jaké jsou tvé celkové dojmy z turnaje? Vzpomínáš si na nějaké konkrétní momenty, které se ti vryly do paměti? Je naopak něco, co se ti na turnaji nelíbilo? Jsem hrozně rád, že jsem se zúčastnil turnaje, a mohl tak potkat československou špičku HS scény. Atmosféra byla výborná, lidi skvělí. Bohužel jsem neměl příliš času sledovat stream, protože jsem hrál jeden zápas za druhým, případně jsem v pauzách fandil kamarádovi, s kterým jsem původně na turnaj přišel. Ale vzhledem k tomu, že všechny komentátory, kteří se za webkamerou vystřídali v průběhu turnaje, znám z jejich streamů na Twitchi, troufám si říct, že odvedli skvělou práci. Doufám, že bude záznam turnaje někde dostupný, abych se mohl podívat na klíčové momenty i zpětně a z diváckého pohledu. Vzpomínám si především na poslední zápasy od Top 4, kde jsem hrál dvakrát s Cloudem a dvakrát s tebou (Jirasul). První hra s tebou se mi vryla do paměti především pro mé chyby, které nechápu, jak jsem byl schopný vůbec udělat. Z finále Loser's Bracket rozhodně nemůžu zapomenout na Argent Squira, kterého si očividně zamilovaly obě Cloudovy Priestessky. A celé finále s tebou mám silně v paměti, hlavně mě pobavila první hra proti tvé zoo, kdy jsem se nedožil ani pátého kola. Jediné, co mě na turnaji mrzelo (což ale nebyla chyba organizátorů), byly problémy s Battle.net přihlášováním, které způsobilo mnoha lidem problémy, včetně mého kamaráda, který byl nucen hrát přes můj účet. Výhra tě prakticky z ničeho katapultovala do první dvacítky, co se týče bodů pro kvalifikaci na MČR. Plánuješ v hraní pokračovat? Vzhledem k tomu, že už mám takhle hezky nakročeno, tak určitě. Dosud jsem se zúčastnil jen turnaje na konci září (pořádaného stránkou HSfan), kde jsem se úspěšně střetnul ve finále se Sikim, a pak až o půl roku později jednoho Playzone turnaje (půlroční pauzu jsem měl i v samotném hraní, aktivně hraji teprve od konce ledna), ale jinak jsem neměl příliš motivaci se zúčastňovat pravidelně. Teď by těch mých bodů už byla škoda. Rozhodně plánuji pravidelně navštěvovat turnaje v Re-Loadu, protože mám klub přibližně 15 minut cesty z domova a tyto akce mám v podstatě jako na dlani. Teď jsi mi cestou z domova krásně nahrál. Vím, že se ti stala dost velká nepříjemnost cestou z turnaje. Můžeš nám prozradit, co přesně se stalo? Jednoduše řečeno - štěstí, které mě doprovázelo turnajem, vyprchalo cestou v tramvaji. Při vystupování se mi ozvalo koleno, které jsem si před lety zničil při basketu a měl jej na střední škole operované. Při vystupování jsem nevhodně šlápl v tramvaji a vyhodil si čéšku z kolene. Večer jsem zakončil tedy v Motole na pohotovosti a následujících pět týdnů strávím s ortézou na pravé noze. No... alespoň bude čas pilovat Hearthstone. Turnaj v RE-LOADu počtem účastníků těsně překonal předešlý v Districtu, je něco, co bys vzkázal lidem, kteří uvažují o návštěvě případného dalšího turnaje? Určitě ať se nebojí přijít a zúčastní se. V nejhorším scénáři se vůbec nic nestane, ba naopak - můžete být mile překvapeni. Rozhodně však zažijete skvělou atmosféru, které se online turnaje hrané z domova nemohou rovnat, poznáte skvělé lidi a určitě se i něčemu přiučíte. Děkuji za tvůj čas, přeji brzké uzdravení a hodně štěstí ve hře i mimo ní. Pokud chceš cokoliv zmínit, zde je tvůj prostor. A já děkuji za rozhovor, také ti přeji hodně štěstí ve hře i mimo ni. Doufám, že se s tebou i ostatními budu vídat i na dalších turnajích.

Shrnutí

Za svoji osobu můžu s klidem říct, že jsem si celý turnaj maximálně užil. Moc rád jsem poznal spoustu nových lidí, strávil v Praze super čas a již teď se těším na další podobnou akci. Jediným malým šrámem na celé akci vidím ve špatném větrání přímo v herně, ale chápu, že prostor není upraven pro 50 lidí. Organizačně se akce povedla také. Turnaj byl hotov v 21:30, což je vcelku krásný čas, bylo už jen mojí blbostí, že jsem neměl vyhrazeno více času. Za celý Blizzfan tým bych rád poděkoval sponzorům, jmenovitě herně RE-LOAD, která nám bezplatně poskytla prostory, firmě LOGITECH, jež poskytla ceny do turnaje, Jardovi Kolářovi za Blizzard. Dále webu PLAYZONE za pomoc s organizací a poskytnutí MČR bodů pro výherce. Nakonec bych rád poděkoval Ivaně Shinsato Yuki Kárníkové za fotografie přímo z akce.

Naposledy upravil/a Bellatrix 08.04.2014 v 14:37:46.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskusia

Žiadne komentáre
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený.
Prihlásiť sa
alebo
Registrovať nový účet