Rozhovor se Standou Cifkou!

 
Na poli profesionálního gamingu se v poslední době děje spousta věcí. My se dnes zaměříme na blížící se turnaj Evropa vs. Čína, kde budeme mít svého zástupce! Standa Cífka, člověk známý převážně hráčům MtG, se předevčírem úspěšně kvalifikoval a zařídil si tak místo v boji o velmi vysoký prize pool! Rozhodli jsme se ho pro vás vyzpovídat!
 

 
Ahoj Stando, mohl by ses nám krátce představit? 
 
 Je mi 27 let, pocházím z Českého Krumlova, momentálně bydlím v Praze. Celý život se profesionálně věnuji hrám, především karetním, mimo to hraju na slušné úrovni šachy.
 
Jsi znám především mezi hráči Magicu, jak ses vůbec dostal k HS a jak dlouho už ho hraješ?
 
 HS upoutal moji pozornost na jaře loňského roku, je to hra velmi podobná Magicu a viděl jsem v ní velký potenciál (je velmi snadná pro nové hráče, má hezkou grafiku, celkově je prostě cool). Více jsem se začal HS věnovat v červnu. 
 
Jak bys srovnal Hearthstone a jiné karetní hry Magic/Poker? Myslíš si, že se Hearthstone může na profesionální scéně udržet? 
 
MtG je stálice karetních her a je téměř jisté, že za 5 či za 10 bude stále existovat. HS zažívá v posledním roce obrovský boom a má velký potenciál, ale zároveň je to stále velmi mladá hra. Je dost těžké odhadnout jak se bude vyvíjet, za 2 roky může hrát HS 200 milionu lidí nebo hra může upadnout v zapomnění. Mám pocit, že je HS dobře řízen, takže věřím spíš té první variantě.
 
A co prize pooly? Přibližuje se Hearthstone k Magicu? Nebo je už napřed? 
 
 MtG nabízí slušný systém odměn profesionálním hráčům, na turnaje typu Pro Tour, kterých je 5 ročně mám vše hrazené + dostanu 3000 USD za účast, prize pool na těchto turnajích je 250 000 USD a hraje ho zhruba 400 hráčů. Tyto podmínky získá každý rok cca nejlepších 30 hráčů.  V HS se situace zlepšuje každým měsícem, začínají se hrát turnaje se slušnými prize pooly a myslím, že je  pouze otázkou času, kdy HS v tomto směru MtG překoná. Hlavní výhodou HS oproti MtG je v tom, že je mnohem divácky atrativnější, takže kouká víc lidí na stream prodá se víc lístků na turnaje atd., což je samozřejmě atraktivní pro potenciální sponzory.
 
Co je teď tvůj hlavní záměr? Máš v plánu se začít Hearthstonu věnovat více?
 
  Momentálně zakládám herní team s názvem Team Well Played, což konzumuje téměř veškerý můj čas(nastěhovali jsme se do jednoho velkého domu, momentálně finišuje příprava webu). Teď začínáme s MtG sekcí a doufám, že brzy založíme i HS sekci. Jinak MtG a HS věnuju v poslední době zhruba stejně času, podle toho, na jaký turnaj se připravuji. 
 
Předevčírem jsi vyhrál místo v turnaji Evropa vs. Čína, jak ses na tento turnaj připravoval?
 
 Jelikož hraju příští týden Pro Tour ve Washingtonu, tak veškerý čas věnuji přípravě na tento turnaj. Heartstonovou kvalifikaci jsem bral jako úplný freeroll, jelikož byla KO systémem, tak jsem si říkal, že zkusím štěstí a obětuju 2 hodiny času. Když se mi podařilo vyhrát prvních 7 kol a postoupit do T8, která se hrála následující den, začal jsem brát turnaj vážně a celý další den jsem se připravoval s Alešem Hemerem, kterému bych chtěl tímto poděkovat.
 
S místem v turnaji jsi samozřejmě vyhrál i cestu + ubytování. Už jsi někdy v Číně byl? 
 
  Byl jsem jednou v Hong Kongu, přímo v Číně jsem nikdy nebyl.
 
Pojedeš sám nebo si můžeš vzít někoho s sebou?
 
  Pojedu buď sám nebo s PR managerem Teamu Well Played, podle toho, jak se vyvine naše HS sekce.
 
Líbí se ti asiatky?
 
  Celkem ano.
 
Těšíš se na nějaké čínské speciality? Snědl bys třeba psa nebo nějakého brouka?
 
  Jsem vegan, takže psa bych si spíš nedal, ale mám rád čínské nudle a čaj.
 
Hraješ i jiné hry?
 
  Celý život nedělám nic jiného než hraju hry, takže jsem jich vyzkoušel téměř všechny, strašně rád hraju například Dotu, ale moc mi to nejde :-(
 
Jaký je tvůj favorit ve světové a domácí HS scéně?
 
  Rád spolupracuji s Aleshem, Mirrarim a Born2Win, ze světové scény si rozumím s Lifecouchem, RDU. Jinak se mi strašně líbí, jak hraje Kolento a Firebat. 
 
Pro fanynky – máš přítelkyni?
 
 Je to komplikované, ale momentálně ne.
 
Jaká je tvoje nejoblíbenější/nejhorší karta?
 
  Sylvanas, nejvíc jsem nesnášel Undertakera, ale teď mu už doufám odzvonilo:-)
 

Na závěr menší rozstřel.
 
Vejce x Slepice? - Vejce.
 
Star Wars x Star Trek? - Star Wars.
 
Blondýny x Brunety? - Oboje je v pořádku, ale brunety jsou přece jen malinko libovější.
 
Rock x Dance music? - Dance.
 
Hearthstone x Magic? - HS.


Naposledy upravil/a Kinedryl 30.01.2015 v 20:53:30.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskusia

tommystankov 31.01.2015 10:05

To je player . Tak sup sup prosil bych rozhovory s dalsimi cze pro, kteri se kvalifikovali.

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený.
Prihlásiť sa
alebo
Registrovať nový účet