Rozhovor na téma: Goblini, Gnómové a Nerfy

Hearthstone prožívá divoké období, které je přímým důsledkem řádění Goblinů a Gnómů na herní desce. Nové karty si pořád hledají své místo, balíčky na ladderu se mění den ode dne a pořadím občas pořádně zamíchá odvážný nový výtvor, jakým je například Kolentův Fatigue Mage.

K tomu všemu si přidejte ještě pár trefně zasazených nerfů, kterým není svaté nic od mana costu po samotné staty, a dostanete zcela nový herní svět hodný zkušeného průvodce.

Tím průvodcem by mohl být Hearthstone designer Ben Brode, neboť je to právě on, kdo za vším tím zmatkem stojí. GameSpot se rozhodl ho vyzpovídat a my vám přinášíme českou verzi celého inteview.

Ben Brode

GameSpot: Už teď té otázky lituji, jelikož je to ta nejjemnější, jakou jsem kdy položil, ale myslím, že by bylo dobré znát odpověď. Co myslíte, proč mají hráči Heartstone tak rádi?

Ben Brode: [Směje se] Za tím stojí spousta věcí, které jsme si určili už v rané fázi vývoje – samotné principy hry – a jedním z nich byla i všudypřítomná příjemná překvapení. Ať už jde o otevření dobrého boosteru, nebo jen o skvělý topdeck, jsou to právě tyhle momenty, které dávají vzniknout výborným historkám a hlavně dobré zábavě.

Ve hře také existuje spousta drobných vítězství, která ji dělají mnohem zábavnější, ať už prohráváte nebo vyhráváte. Příkladem jsou situace, kdy se stylově zbavíte soupeřova miniona, nebo vytvoříte dobré combo a vy pak máte hned lepší pocit nejen ze svého balíčku, ale i z celé hry. Chceme, aby Hearthstone byl hrou, ve které máte pořád co dělat a neustále dosahujete nějakých vítězství, byť třeba jen malých.

 

Přesuňme se k současným nerfům: Soulfire, Gadgetzan Auctioneer a Hunter's Flare. Jste spokojení s tím, jak tyto změny ovlivnily metagame?

Jo, měli jsme pocit, že Hunter dost zametal s hráči, kteří používali Secrety, protože se jich mohl zbavit téměř zadarmo. Teď alespoň víte, že Hunter musí podstoupit jistou oběť vůči ostatním balíčkům, aby si nad Secret decky udržel převahu.

Auctioneer se nám zdál být příliš nebezpečný v kombinaci se Spare Parts a Soulfire byl prostě příliš efektivní.

 

Tyhle nerfy podle mého názoru postižené karty příliš nepoznamenaly. Pořád jsou hratelné. Ale vaše předchozí nerfy, Leeroy a Starving Buzzard, byly dost silné a uvrhly obě karty v nemilost. Nemyslíte, že při zpětném pohledu jste to trochu přehnali?

Leeroy se nedávno objevil na světovém šampionátu v Miracle decku od Tarei (Jeffrey Liu) a já se s ním pořád potkávám poměrně často. Určitě už není tak endemický jak býval, ale to byl v prvé řadě náš cíl. S Buzzardem je to o něco horší, ovšem jeho schopnost líznout si v rané fázi hry většinu balíčku byla prostě příliš silná.

 

Rovněž mě velice překvapilo, že Undertaker přežil poslední řadu nerfů.

Pravda je, že jsme do Goblins vs Gnomes přidali několik karet zaměřených proti Deathrattle balíčkům. Jenže Undertaker je jedna z těch karet, které jsou velmi silné, když na vás tlačí, ovšem pokud si ho líznete v pozdější fázi hry, je docela k ničemu. Sledovali jsme, jak ho hráči používají i to, jak se proti němu brání a došli jsme k závěru, že zrovna on nerf nepotřebuje. Jeho síla byla prostě ještě v únosných mezích. Pamatujte, že Kolento (Alexander Malsh) nedávno vyhrál opravdu veliký turnaj a přitom Undertakera nepoužil v žádném ze svých decků. Mám-li být upřimný, tak ze všeho nejraději bychom žádné nerfy neprováděli. Radši bychom, aby hráči samotní přicházeli s vlastními řešeními. Samozřejmě pod naším dohledem.

 

Rozšíření Goblins vs Gnomes mělo na hru velký vliv a jedním z největších přínosů bylo celkové osvěžení hratelnosti. Některé nové strategie a balíčky vznikly, jiné nadobro zmizely. S časem má však Hearthstone meta tendenci stagnovat. Znamená to, že bude nutné neustále vydávat nové karty, aby se hra nezasekla?

Ano, to je zcela určitě náš plán. Naším hlavním cílem do budoucna je přidávat do hry ta pravá rozšíření a dobrodružství v ten pravý čas. To znamená tak pozdě, aby se hráči stihli připravit, ale zároveň dost brzy, aby hra pořád šlapala.

Novým kartám samozřejmě chvíli trvá, než se usadí. V tomto ohledu platí křehká rovnováha a my se snažíme najít v ní rovnovážný bod. Neustále shromažďujeme příběhy a data od hráčů a používáme je k plánování našich další kroků.

 

Současně ale vyvstává otázka, zda-li se hra s přibývajícími kartami nestane příliš nepřehlednou. Jste na tohle připravení?

Ano jsme a i přesto, že s podobným problémem se již vypořádalo několik jiných her z tohoto žánru, se my pokusíme přijít s několika vlastními, originálními nápady. Jsme si vědomi i faktu, že vstup do hry je pro nováčky těžší s každou novou kartou. I v tomto ohledu už máme několik nápadů, ale domníváme se, že na jejich realizaci máme stále ještě čas.

 

Kdyby vám připadalo, že to může hru zjednodušit a zlepšit, byli by jste ochotní smazat některé málo používané karty?

Některé, jinak málo používané karty mohou pomoci v jisté fázi mety, nebo například v některých misích Adventure módu. Být tím prvním, kdo ve svém decku dobře využije Wisp je taky pěkně vzrušující a vy si pak připadáte jako pěknej drsňák. Na Světovém šampionátu jsem dokonce viděl Raging Worgena – to je prostě paráda.

 

Dobrá, bohužel už nám vypršel čas, ale já se musím zeptat ještě na jednu věc – jaká je tvoje oblíbená nová karta?

Bolvar Fordragon. On je prostě naprosto unikátní a vytváří v hráči velké pnutí, pokud jde o to, zahrát ho co nejdřív, nebo čekat, dokud pořádně nevyroste.

zdroj: http://www.gamespot.com/articles/hearthstone-s-designer-on-nerfs-gnomes-and-what-s-/1100-6424567/



Naposledy upravil/a Kinedryl 22.01.2015 v 20:46:15.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskusia

Žiadne komentáre
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený.
Prihlásiť sa
alebo
Registrovať nový účet