Jak uspět v Aréně vol.1

Vítám vás v novém seriálu portálu HSfan.cz věnující se jen a jen Arena modu v naší čím dál oblíbenější RNG klikačce. V tomto i následujících příspěvcích naleznete spoustu užitečných rad, tipů a postřehů, které usnadní a rapidně urychlí cestu k vysněnému výsledku 12/0.
Arena je herní mód, kde po zaplacení vstupního poplatku (150g nebo 1,99USD) dostanete na výběr tři z celkových 9 hrdinů. Po zvolení hrdiny dostanete 30x na výběr z 90 náhodných karet (v arena modu můžete dostat karty všechny, i ty které ve své sbírce doposud nevlastníte a mohou vám v rámci výběru přijít vícekrát než 2). V podstatě jde o mode, který do hry o náhodě vnáší ještě více náhody, přináší tak milovníkovi RNG nerdgazmy hodnoty defcon. Pokud jste ve světe Hearthstonu noví, tak mi stačí na vás vykouzlit Mind Vision za 1 manu, abych věděl, že jste alespoň jednu Arenu vyzkoušeli a z výsledků nebyli dvakrát nadšení, pravděpodobně jste skončili s nízkým skóre jako 2/3 nebo 3/3 a dosažené odměny vám nepřišly tak úžasné, abyste měli okamžitou potřebu si arenu zahrát znova. Jestli se mýlím, tak smekám před vaším umem, pokud jsem však váš postoj alespoň z části vystihl, tak věnujte zbytku seriálu zvýšenou pozornost, protože níže uvedené informace nejednomu hráči pomohly k dosažení nekonečného množství Hearthstone zlata.
Když pickujete arena deck, tak zapomeňte na vše, co doposud o HS víte. Úspěšný arena deck se od úspěšného constructed decku liší asi tak, jako pes od křížence mamuta s potkanem polním.
Nemůžete totiž spoléhat na to, že vám z třiceti picků přijde ta správná kombinace karet, zapomeňte na comba a kombinace, díky kterým postupujete v ranked gameplay a už vůbec se nesnažte brát karty, které jsou užitečné jen v kombinaci s kartou jinou.

Pojďme tedy k základním pojmům:

Board Control:

Je prioritou číslo jedna. V aréně se musíte snažit ovládnout hrací pole za každou cenu. Nesnažte se každý bod damage mermomocí dostat do hrdiny, pokud má váš soupeř na stole miniony, zničte je všemi dostupnými prostředky. Nikdy si nemůžete být jistí, že protihráč svého miniona v dalším kole nenabuffuje. Pokud vyčistíte opponentovi board a vám přežije jeden minion alespoň s 1hp, tak jste ve vedení.

Card Trading:

Pro některé může být tento pojem nový, ale po Board Controlu v mých očích nejdůležitější. Vybírejte takové karty, pro jejíž odstranění musí váš protihráč použít více než jednu ze svých karet. Snažte se vyvarovat kartám s 1 hp, které vám může opponent sundat jen pomocí své Hero Power jako je například Fireblast. Příklad ideální situace: Protihráč má na stole 2 miniony Faerie Dragon s hodnotami 3/2 a Amani Berserker 2/3, vy na své straně mate Sen'jin Shieldmasta s 3/5 a tauntem. Váš protihráč tedy musí pro odstranění DasDinga obětovat oba miniony, nebo kombinaci minion+spell, takže na jednu vaši kartu musí obětuje dvě karty své. Tímto způsobem si budujete výhodu, která vám může vyhrát celý zápas.

Mana Grid:

Mana indikátoru informujícího vás o poměru počtu karet vůči manové náročnosti ve vašem decku jste si dozajista všimli. Nevěnujte mu přehnanou pozornost, vytvoření dokonalé sinusiody vám nezajistí úspěch, pokud je sinusoida složená z crappy minionů, které váš protihráč zneškodní jednou svou kartou popřípadě svou Hero power.

Deck Composition:

Pro efektivní udržení Board Control je statisticky dokázáno, že v arena matchi je kritické třetí kolo, kde můžete vyložit miniona, který bude efektivním tradem např.: Harvest Golem, Thrallmar Farseer nebo Injured Blademaster. Snažte se v každém kole vyložit alespoň jednoho miniona aby v kole příštím bylo vůbec za co tradovat. Rozhodně nezapomeňte na velké miniony jako jsou Boulderfist Ogre či Ravenholdt Assassin, kterých se v late game špatně zbavuje. Ve finální části, kdy se oba mlátíte pasivkami, protože všechny ostatní karty byly použity vám topdeck velké příšery hru většinou vyhraje, pokud samozřejmě váš oponent také nečetl tento článek.

Výběr hrdiny:

Pokud vám příjde, že v areně narážíte jen na paladiny a mage, tak chyba není na vaší straně příjmače. Existuje neoficiální žebříček nejúspěšnějších hrdinů, tento žebříček je sestaven na základě statistik, do kterých je zahrnuta efektivita Hero Power a případná efektivita class minionů/kouzel, které si díky správnému výběru hrdiny můžete při stavbě Arena decku vybrat.

Top 3 classy tedy jsou:

1. Paladin

I když nemá Uther Hero Power (Reinforce), kterým byste mohli hru ovlivnit během daného kola, tak jeho class karty jako: Truesilver Champion, Consecration, Aldor Peacekeeper jsou snad ty nejefektivnější a nejbrutálnější podrazy. Není horšího pocitu, než narazit na Paladina, který denně obětuje RNG bohu kozu, jen aby dostal 3x Consecration a 4x Truesilver Champion.

2. Mage

Druhé místo obsadila Jaina Proudmoore a to hlavně díky svému Fireblastu, která v aréně pomáhá efektivnějším tradum. Dále má ve svém repertoáru široké spektrum class karet od AoE spellů Flamestrike až po DirectDamage spelly Frostbolt, Fireball.

3. Shaman

Překvapivé? Nemělo by. Díky sortimentu spellů s Overload jako Lightning Bolt, Forked Lightning můžete snadno odrazit nátlak v počátcích hry, navíc jeho 2/3 Stormforged Axe je druhá nejefektivnější zbraň, kterou můžete v aréně použít. Je třeba zmínit, že jako třetího nejefektivnější Hrdinu mnozí uvádějí Valeeru, tedy Rogue. Dle mě jde o osobní preferenci, samozřejmě nejde popřít, že pravá ruka krále Wrynna umí být dost jedovatá.

Výběr minionů:

Výše jsem již zmínil, že není vhodné vybírat karty, které jsou nejefektivnější v kombinaci s kartou jinou. Snažte se tedy vybírat ty miniony, kteří mají tzv. přidanou hodnotu Dark Iron Dwarf, Harvest Golem, Acidic Swamp Ooze. Tyto karty přímo zasahují do plánů vašeho protihráče ve váš prospěch, protože sebelepší jasnovidec nevidí, co máte v ruce tudíž je těžké se na vaši hru efektivně připravit. Představte si, že každý minion, kterého do decku vyberete stojí na bojišti sám za sebe a vy po něm chcete aby sebou vzal do hrobu alespoň dva ze svých nepřátel, než zhyne heroickou smrtí. V příštím díle se budeme věnovat individuální efektivitě karet, probereme si, kteří minioni jsou do arén nejproduktivnější a představíme vám seznam karet seřazených od nejhodnotnějších až po ty největší katastrofy, které si můžete vybrat. Přeji vám tedy spoustu úspěchů a doufám, že ta kvanta textu vám budou tyto postřehy ku prospěchu. Shewel

Naposledy upravil/a Glea'ar 01.03.2014 v 21:32:08.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskusia

Wandergrift 01.03.2014 00:06

Kdyby vás to případně, pouze případně zajímalo, fráze je Taz'dingo

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený.
Prihlásiť sa
alebo
Registrovať nový účet