DreamHack Bucharest 2014 - shrnutí turnaje

O tomto víkendu se v rumunské Bukurešti odehrál první z letošních Dreamhack turnajů. O celkovou výhru v hodnotě 10 000 dolarů se utkalo 128 hráčů ze všech koutů světa, včetně několika Hearthstone celebrit a zástupců z Česka a Slovenska. A dosud největší offline turnaj nezklamal, nabídl skvělé zápasy a několik velkých překvapení.

Systém turnaje

Hráči byli rozděleni do 8 skupin po 16 hráčích. Ze skupiny postupoval pouze vítěz, který se musel prokousat turnajovým pavoukem. Zápasy se hráli systémem best of 3, ale kvůli velkému počtu hráčů se nehrálo podle populárního systému double elimination, ale single elimination. O vypadnutí z turnaje tedy rozhodovala jediná série bez možnosti návratu ze spodní poloviny pavouku. Osm hráčů, vítězů svých skupin, se následně utkalo ve čtvrtfinále o postup až do finále, které jako jediné se hrálo systémem best of 5.

Odměny

  • 1. místo – 4 000 dolarů
  • 2. místo – 2 000 dolarů
  • 3. a 4. místo – každý 1 000 dolarů
  • 5. až 8. místo – každý 500 dolarů

Účastníci

Vedle velkého počtu domácích hráčů se na turnaji objevilo i několik známých tváří. Z Evropy se do Bukurešti sjeli například vítěz IEM Katowice Gnimsh, jeho spoluhráč z týmu Doge House Ek0p nebo akvizice nového týmu Curse Savjz. Ze Spojených států pak dorazili hráč týmu Liquid Value StrifeCro a populární streamer Reynad, který má na kontě vytvoření několika populárních decků, včetně slavného Zoo. Až z Hong Kongu pak do Bukurešti další populární streamer, Amaz z Root Gaming. Z našich končin se na turnaji objevili tři hráči. Alesh a Silhan, členové eSuby a dosud nepříliš známá tvář na české scéně, TanakhT z týmu eEriness. Kompletní seznam účastníků naleznete zde.

Průběh turnaje

Už základní skupiny naservírovali diváků několik překvapení. Velcí favorité Gnimsh a Savjz byli vyřazeni z turnaje hned v prvním kole. Reynad měl poměrně dobře našlápnuto, ale v semifinále skupiny padl ve dvou zápasech proti Buksnaovi ze Slovinska. Ek0p, StrifeCro a Amaz naopak skupinou prošli poměrně suverénně, všichni tři ztratili ve čtyřech sériích pouze jediný zápas. Ze základních skupin bohužel nepostoupil ani jeden hráč z České rebupliky a Slovenska. Pro Silhana skončil nejrychlejším možným způsobem, když prohrál hned v prvním zápase proti Barricadeovi ze Slovinska jednoznačně 0:2. Alesh a TanakhT naopak své první zápasy zvládli. Oba si připsali na konto výhry 2:1, Alesh proti Lokarovi a TanakhT proti Loganovi. Další kolo už ale znamenalo konečnou i pro ně. Proti Aleshovi se postavil domácí surachai a zvítězil skórem 2:0. TanakhT v druhém dole narazil na favorizovaného Reynada, ale hned po prvním zápase se dokázal dostat do vedení 1:0. Náskok ale neudržel, když Reynad získal další dva zápasy a pro TanakhTa tak cesta na turnaji skončila. Ve čtvrtfinále se setkali Ek0p a Amaz a vítězně z něj vyšel druhý jmenovaný, když Ek0pa přehrál 2:0 na zápasy. Gaara z Německa pokračoval ve svém přesvědčivém projevu a Linessa z Francie proti němu padl 1:2 na zápasy. Reynadův přemožitel Buksna narazil ve čtvrtfinále na domácího Rdua, který měl zase na kontě skalp Gnimshe, a už po dvou zápasech bylo rozhodnuto, když si Rdu vybojoval postup do semifinále. V posledním čtvrfinále na StrifeCroa čekal další domácí hráč, Danielctin14, který nakonec dokázal favorita porazit se skóre 2:1 a vyřadit ho z turnaje. Semifinále tak nabídlo souboj domácích hráčů a nakonec to byl Danielctin14, kdo se probojoval do finále po výhře 2:1 a Rdu se tak musel spokojit s 3. – 4. místem. Ve druhém zápase nedokázal Amaz zopakovat výhru z předchozího zápasu a svoje místo ve finále si tak zajistil Gaara po výhře 2:0. Ve finále se tedy o výhru v hodnotě 4 000 dolarů poprali Gaara a Danielctin14. V prvním zápase Danielctin14 nedokázal uzmout první bod pro sebe, když si s ním Gaara poradil za pomoci svého Control druida. Gaara následně ale ztratil náskok, když se Daniel vytasil se svým shaman deckem a zvítězil. Gaara ale nepřipustil porážku, vyslal do boje mid range huntera a připsal si dvě přesvědčivé výhry.

Zajímavosti turnaje

V prvním zápase ve skupině čekal na StrifeCroa neznámý Geepsy, který zvládl favoritovi pořádně zamotat hlavu, když se vytasil s kartami jako Core Hound nebo Frostwolf Grunt. Geepsy následně v rozhovoru vysvětlil, že se Hearthstone turnaje vůbec neměl v plánu zúčastnit. Za všechno prý může jeho přítelkyně, která mu koupila lístek, který zajišťoval účast v turnaji. Po pozitivních reakcích Geepsy nakonec prohlásil, že na podzim, kdy se Dreamhack opět vrátí do Rumunska, se hodlá na turnaj vrátit. I když tentokrát asi už bez Core Hounda. Reynad se sice nedokázal propracovat ze skupiny, ale může si na kontě připsat vítězství nad moderátory. V první kole turnaje je totiž dokonale zaskočil, když dokázal z ničeho nic v jednom kole zvrátit na první pohled prohraný zápas.
Amaz je proslavený svými top-decky a v souboji s Ek0pem mu právě jeden takový zajistil vítězství. A Ek0p, který je zase proslavený svým rýpání do ostatních hráčů, tuto pověst jenom potvrdil a Amaz si tak nejspíš zajistil své místo na Ek0pově listu úhlavních nepřátel, kde už si nějakou dobu hoví třeba Trump.

Naposledy upravil/a Lunchbox 28.04.2014 v 19:03:18.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskusia

Žiadne komentáre
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený.
Prihlásiť sa
alebo
Registrovať nový účet