Bitcoin se od mečů ve World of Warcraft tak moc neliší

Kolem bitcoinu a kryptoměn obecně probíhá doslova mánie. Někteří pokládají celé toto odvětví za obrovskou bublinu, o které také už léta tvrdí, že musí prasknout, jiní zase za zcela nový vývoj technologií, který změní způsob, jakým platíme. Ta či ona strana ale obvykle kroutí hlavou nad tím, jak může hodnota bitcoinu dosahovat částek i statísíců korun za kus. A to navíc i v době, kdy se bitcoinem sice platit dá, ale rozhodně to není nějaké pravidlo nebo hojně rozšířený způsob placení. Vysvětlení ale není zas tak složité a krásně si ho můžeme ukázat i na herní ekonomice nebo hodnotě herních předmětů.

Proč mají peníze hodnotu?

Kdysi se jednoduše řeklo, že je poměrně praktické, aby se vytvořilo nějaké univerzální platidlo, na které je vše ohodnoceno. Celkem logicky se zvolili relativně snadno zpracovatelné kovy jako zlato, stříbro, měď a tak podobně. Dodnes zůstalo zlato v zásadě jediná opravdu univerzální hodnota, kterou se po velmi dlouhou dobu kryly i klasické bankovky.

 

Proč je ale zlato tak cenné? Je asi nezpochybnitelné, že je užitečné jak v technice tak třeba v lékařství, ale takto užitečných je spousty dalších mnohem levnějších prvků. Zlato je drahé jednoduše proto, že se na tom lidé dohodli a všichni tento fakt respektují. Kurzy se navíc nijak razantně nemění, protože mají obchody se zlatem dlouhou historii a tomuto kovu se prostě věří. Něco je drahé prostě jen proto, že tomu důvěřuje dostatečný počet lidí. Stejné je to s penězi. Reálně máme v peněžence jen kusy papíru, ale právě to, že jsme dohodnuti, jakou cenu tyto papíry mají, jim dávají hodnotu.

25rtpss3p4_a8e91670e0f98ee78f1f4f2c15a7fac197f91806_1517480455_3389.jpg

Bitcoin a kryptoměny jsou na tom úplně stejně

Zlato nebo peníze je přeci jen něco, co můžeme mít v ruce, přenášet nebo uložit v trezoru. Poprvé se ale stalo, že byla vytvořena technologie, která umožnila vytvoření komodity v čistě digitální podobě. Bitcoin, který vše odstartoval, je vytvořený tak, že je nezfalšovatelný a nelze ho vytvořit více, než bylo původně zamýšleno, a to navíc za velmi důležitého předpokladu, že jeho uživatelé si nemusí vůbec věřit.

 

Jak všeho bylo dosaženo, je poměrně komplikované, ale moc pěkně shrnutí fungování bitcoinu najdete zde.

 

Celý vtip ohledne hodnoty bitcoinu není v tom, že by byl tak neskutečně nepostradatelný a proto stojí tolik. Hodnotu ve statisících korun má jednoduše proto, že se lidé shodli, že takovou hodnotu mít bude a jsou ochotni za kryptoměnu tolik zaplatit. Stejně jako za zlato, perly, diamanty nebo prostě cokoliv jiného.

Digitální předměty jsou hodnotné mnoho let

Je poměrně zajímavé sledovat, jak mnozí odsuzují digitální měny, protože přeci neexistují „v reálném světě“. V počítačových hrách se ale s prodejem digitálních předmětů nebo měn setkáváme dlouhé roky. Kdo hraje onlinové hry typu World of Warcraft, asi se někdy dočetl o čínských fabrikách, ve kterých sedí spousta „zaměstnanců“, kteří nedělají nic jiného, než sbírají herní zlato, které poté za opravdové peníze prodávají hráčům, které tato činnost nebaví. To se ve své podstatě od kryptoměn zas tak moc neliší. Také se jedná o měnu vytvořenou v čistě digitálním světě, ale na rozdíl od bitcoinu si jde za tuto měnu kupovat opravdu další digitální předměty věci ve WoWku.

 

Mnohým by asi ani nepřišlo zase tak zvláštní, že si jde koupit i celé herní účty nebo herní předměty za opravdové peníze.

 

Éra kryptoměn možná ukáže, že právě změna z hmatatelných komodit na čistě digitální, má budoucnost. Možná se nezmění způsob, jakým se platí v obchodech a klasické měny tu s námi zůstanou, ale minimálně vznikla důvěra v něco, co je složené pouze z jedniček a nul a do čeho lze dlouhodobě uložit hodnotu.

 

 

18+ Hrajte zodpovědně. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Tento článok je platenou inzerciou

Blizzfan redakce

Blizzfan redakce je autorom 7 článkov. Viac článkov tohoto autora nájdete na tomto odkaze. Pre viac informácií navštívte profil tohoto autora.