Týdenní metareport #21

Představení

Cílem tohoto meta reportu je seřadit a porovnat balíky na ladderu, podle jejich výkonu, úspěšnosti a popularity. S tím nám pomůže 8 expertů. Tito hráči jsou známí pro své každoměsíční umístění na ladderu, hraní turnajů a tvořením nových balíků nevyjímaje. Aby informace byly co nejpřesnější, každý z expertů má na starost jednoho hrdinu. A kdo tito experti jsou?

Druid expert: Amnesiac

Začínáme nejmladším, Amnesiac má pouhých 14 let a patří mezi nejlépe umisťované Druidy na ladderu. Na NA serveru se mu povedlo dostat až na 1. místo v legendary ranku a často si vyplňuje všech 9 slotů různými variacemi Druidů.

Hunter expert: Impact

Hráč z top 8 na Dreamhack Bucharest Spring Tavern Tales. Tento Kanaďan je známý pro své inovativní stavění decků, které často metu úplně ovládnou. Koho lepšího bychom v meta reportu mohli mít, než někoho, kdo tu metu utváří?

Mage & Rogue expert: Hyped

Člen týmu Tempo Storm, který až do teď dělal meta reporty sám. Jeden z nejznámějších hráčů Hearthstonu a častý turnajový účastník. Nedávno Hyped dominoval ve skupinách Kinguin Pro League a nakonec skončil na 6. místě v playoff.

Paladin expert: Freshca

Další známá tvář pro fanoušky Tempo Storm, Freshca byl jeden z prvních hráčů, kteří pro stejnojmenný web začal psát články. Nejznámější  pro svou sérii Community Workshop. Patří mezi hráče, kteří stále hledají něco nového k experimentování na ladderu.

Priest expert: gcttirth

Jeho možná z turnajů neznáte, ale mezi legendary hráči je hodně známý, právě díky pravidelnému získávání tohoto ranku. Jeden z mála hráčů z Indie, který je nadšený do hraní Priesta a my jsme rádi, že ho můžeme mít v týmu.

Shaman expert: Goobysenchou

Další známá tvář pro návštěvníky webu Tempo Storm. Není žádným překvapením, že Gooby tady bude zastupovat Shamana. Svou nehynoucí lásku k němu dává najevo při každé příležitosti.

Warlock Expert: Tomflr

Handlock a Zoolock jsou dva rozdílné styly hraní a obvykle by to vyžadovalo dva hráče na zhodnocení tohoto hrdiny. Tom častěji hraje Handlocka, ale rozhodně nepatří mezi hráče, co se zaměřují na jeden deck. Tom hrál Zoo i do legendy a každý měsíc se k němu vrací, což z něj dělá perfektního člověka.

Warrior expert: JustSaiyan

JustSaiyan je známý pro své zaměření na control balíky a proto není vhodnější hrdina než Warrior. Častý kvalifikant na nejrůznější turnaje, kde poráží i jedny z nejznámějších hráčů.

Vysvětlení kategorií

1. kategorie - Tady se nachází ty nejlepší decky na ladderu. Jsou kvalitně postavené, případně mají nějaká šílená komba a vzájemnou synergii, aby ovládly současnou metu. Prohra proti takovému balíku na ladderu vám většinou přijde nefér, nebo je soupeřův deck až moc silný.

2. kategorie - Tady jsou decky dostatečně kompetitivní na to, aby mohly něco vyhrát. Tyto balíky většinou ztrácí v některých základních parametrech, jako je potenciál vrátit se zpět do hry, kterou prohráváte, nebo třeba jen card draw. Pokud do těchto balíčků zařadíte karty jen kvůli zlepšení match-upu s nějakým balíkem první kategorie, začnete ztrácet proti ostatním z této kategorie a situace většinou nikam nevede. Věta "Mít více času, tak tu legendu udělám." pochází právě od hráčů hrajících tyto decky.

3. kategorie -  Na tyto balíky se na ladderu často zapomíná, nicméně jsou velmi důležité pro udržování rovnováhy v současné metě. Většinou se decky tyto kategorie považují za průměrné, protože mají pár dobrých match-upů, což má samozřejmě na metu na ladderu vliv. Nejsou špatné, ale nejsou nijak zvlášť působivé. Jedním z důvodů může být to, že meta jednoduše nepodporuje jejich silné stránky.

4. kategorie - Skladiště pro všechny decky, na kterých už vůbec nezáleží. Tohle je kategorie pro všechny nekonzistentní a špatné balíky, nebo prostě pro ty, co jsou v důchodu. Chybí jim základní věci, které jsou potřeba pro správně fungující deck. Jednoduše řečeno tyto balíky na ladderu neuvidíme, protože nejsou schopné konkurovat jiným. Ať jen nekritizujeme, balíčky z této kategorie jsou funkční, a jejich výsledky mohou být ty nejsilnější a nejdivočejší, které kdy uvidíte. Některé se mohou dostat i do legendy, ale na těch nejvyšších příčkách je rozhodně nečekejte. S každým takovým balíkem musíte mít nahráno nespočetné množství her, kvůli správnému pochopení všech karet a jejich funkčnosti. Největší výhodou těchto balíků je překvapení, které vám může přinést rychlé výhry!

Shrnutí balíků na ladderu do kategorií

1. kategorie - Grim Patron Warrior, Hybrid Hunter, Oil Rogue, Zoolock

2. kategorie - Midrange Druid, Midrange Hunter, Handlock, Malylock, Tempo Mage, Freeze Mage, Face Hunter, Mech Shaman, Ramp Druid, Dragon Warrior

3. kategorie - Demonlock, Control Warrior, Mech Mage, Aggro Paladin, Trap Hunter, Echo Mage, Midrange Paladin, Lightbomb Priest, Shadow Madness Priest, Control Priest

4. kategorie - Face Warrior, Grinder Mage, Dragon Paladin, Midrange Shaman, Emperor Velen Priest, Cycle Rogue, Bloodlust Shaman

Rozbor mety

Minulý týden byl jak pro komunitu, tak i kompetitivní scénu velmi zajímavý. Přes spousty velkých diskuzí ohledně Blizzardu a jejich oznámení o nových portrétech hrdinů, Viagame housecupu až po finále druhé sezóny ESL Legendary Series to vypadá, že start červnové sezóny zůstal poněkud nepovšimnut. To nám však nezabránilo v tvorbě a vy se můžete těšit na další rozbor.

Na konci květnové sezóny jsme mohli vidět na ranku 1 a 2 hráče s Hunter decky. JAB na prvním místě, Purple na druhém. Oba hráči ke svému úspěchu použili Midrange verzi, čímž dokázali sílu tohoto hrdiny a jeho schopnost udržet se na ladderu po celý měsíc. Navzdory těmto úspěchům, Grim Patron Warrior, Hybrid Hunter a Oil Rogue znovu okupují první tři místa. To má jasný důvod: match-upy. Grim Patron stále ničí skoro vše, co na ladderu potká, pokud jste jako hráč schopný jej zahrát správně.

Zoolock zůstává v první kategorii a posouvá se na čtvrté místo, zatímco Handlock padá do druhé kategorie. Zoo totiž zvládá většinů aggro decků mnohem lépe než Handlock. Navíc s novým trendem více midrange orientované verze, kde se přidá pár dražších karet k udržení výhody, kterou získáte v začátcích hry.

Pár klasických decků se znovu dostalo na náš seznam. Echo Mage byl předělán hráčem jménem Neviilz, který s ním na konci minulé sezóny dosáhl top 30 v legendary ranku na EU. Aggro Paladin má také světlý moment, převážně kvůli momentu překvapení, neboť nikdo neočekává tento typ decku. A nakonec Face Warrior, který se připojil do čtvrté kategorie. Toho si vzal na paškál MrYagut a ukázal, jaký má tento balík potenciál a jakou může být zábavnou změnou mezi více tradičními ladder decky.

Start nové sezóny dává hráčům spoustu možností k experimentům a tím i spoustu prostoru ke změně mety. Můžeme očekávat i další nové balíky a jen se těšit, co všechno nová sezóna přinese.

Tabulka match-upů

Níže se můžete podívat na tabulku se všemi match-upy. Čísla v tabulce ukazují počet výher z 10 her (5 výher znamená, že match-up je vyrovnaný). Může se to však měnit podle vašich verzí balíků. Odstíny barev znamenají sílu daného match-upu. Tmavší je spíše jednostranné, světlejší je neutrální.

 

Se začátkem nové sezóny není žádným překvapením postup Zoo v našem žebříčku. Zoo je stále jedno z nejstabilnějších agresivních balíků, se kterým můžete v pohodě soupeřit proti jiným agresorům, jako jsou např. Face Hunteři. Na druhou stranu s novým trendem více midrange orientované Zoo můžete velmi slušně hrát i proti control deckům, kdy za pomocí svých levných removalů držíte board a v pozdní fázi hry s miniony jako je Dr. Boom nebo Mal´Ganis vyhráváte. Současné Zoo dokáže udržet board mnohem déle než jakýkoliv jiný agresivně stavěný balík.

Se začátkem nové sezóny není žádným překvapením postup Zoo v našem žebříčku. Zoo je stále jedno z nejstabilnějších agresivních balíků se kterým můžete v pohodě soupeřit proti jiným agresorům jako jsou např. Face Hunteři. Na druhou stranu s novým trendem více midrange orientované Zoo můžete velmi slušně hrát i proti control deckům, kdy za pomocí svých levných removalů držíte board a v pozdní fázi hry s miniony jako je Dr. Boom nebo Mal´Ganis vyhráváte. Současné Zoo dokáže udržet board mnohem déle, než jakýkoliv jiný agresivně stavěný balík.

Týdenní meta report 20

Balík

Vysvětlení

Techy

Poznámky

První kategorie

1. Grim Patron Warrior 

 


Change: 0


Deck List

Combo deck, který využívá Grim Patrony a aktivátor (1 dmg) k vyčištění soupeřova boardua zaplnění toho vašeho. Tento balík využívá silnou mechaniku prolizu, kterou potřebujete, k získání všech kousků tohoto comba. Proti aggru jedno velké Grim Patron kolo většinou znamená výhru. Proti controlu vám pomůže pošetřit si WarsongCommandera, nějaký ten Whirlwind a hlavně FrothingBerseker. S tím pak není problém stáhnout vašeho soupeře i z 20 a více životů. Nejtěžší match-up je Handlock, a to hlavně kvůli svým AoEspellům.

vs. Aggro:
-1 LootHoarder/CruelTaskmaster
+ 1 Brawl 
-1 DreadCorsair
+1 Sen'jinShieldmasta

vs. Control: 
+1 Big Game Hunter

Patron Warrior dominuje turnajové scéně. S Hunterem a Warriorem jakožto nejčastěji volenými decky v turnajích, velká většina Warriorů jsou právě Patroni. Tento týden tady máme Lifecoachůvdecklist, který je zaměřený hlavně na proliz a rychlejšímu nalezení komba. Veškeré techy jsou v tomto decku nahrazeny právě kartami s možností prolizu. Pak je tady třeba Koyuki, který hrál Patrony spolu se ShieldBlocky a Shield Slamy. Tato verze vám pomůže více kontrolovat hru proti agresivním balíkům a dává vám možnost dalšího removalu proti špatným match-upům, jako je třeba Handlock.

2. Hybrid Hunter


Change: 0 

Decklist

Tato nová varianta MidrangeHuntera s prvky Face Huntera dává decku více agresivní začátek. Většina vašich soupeřů po spatření karet jako Wolfridervyháže všechny své removaly, aby se dokázali udržet ve hře, což z vašich SavannahHighmane dělá ještě silnější miniony. Tahle verze hraje Freezing Trapu, které je vynikající proti controldeckům, a dokáže zrušit combo Grim Patrona. Celkové je tato verze velmi konzistentní a v současnosti nejsilnější možná verze Huntera ve hře a jediný špatný match-up zatím vypadá na klasického Face Huntera.

- 1 Wolfrider
+ 1 UnleashtheHounds #2

Tento decklist je sám o sobě optimálně postavený a žádné změny nejsou nutné.

Tohle je pravděpodobně balík, který chcete hrát, pokud jste soutěživí a hrajete Huntera. Jediný důvod, proč hrát jiný list, je ten, že potkáváte spoustu stejných decků a chcete je porážet. Pak tedy přejděte na Face Huntera.Protohype strávil posledních pár dní minulé sezóny na špici NA serveru s tímto deckem  a právě jeho decklist tady dnes máme.

3. OilRogue

Change: 0

Decklist

Získat tempo a neprohrát board. Přesně to je cílem OilRogue a s kartami jako je Backstab, SI-7, Preparation a podobné se jim to daří. Dvě kopie Tinker´sOiludávájí možnost vyčistit téměř jakýkoliv board za velmi nízkou cenu, ale taky celou hru vyhrát, obzvláště pokud vám přežije nějaký minion. Velmi flexibilní deck, s kterým se dá porazit téměř cokoliv. Další karty jako Edwin a Violet Teacher mohou mít ještě větší hodnotu proti controlmatch-upu a naopak proti aggru jsou to skvělé karty do tempa.

Earthen Ring #2
Sap #2
EmperorThaurissan
Dr. Boom
Violet Teacher(s)
Healbot #2
Deathlord

OilRogue se začínají pomalu ale jistě považovat jako counter na Grim Patrony kvůli nahrazování Violet Teacherek za karty jako jsou PilotedShredder nebo někdy i Sen´jin. Southsea také dělá svoji práci, jak proti Patronům, tak všem Hunterům + Handlockovi. Big Game Hunter se taky stává standardem, value z této karty získáte snad vždy.Zvažte přidání druhého Healbota nebo i Deathlorda kvůli zvýšenému množství Hunterů na ladderu, kteří se snaží co nejdříve vystoupat na vyšší ranky po startu nové sezóny.

4. ZooLock 

Change: +1 

Deck List

Od vydání Imp Gang Bosse se agresivní  Warlockdeck známý jako ‘Zoo’ dočkal comebacku. Tento deck se hraje snad na každém ranku a to s vysokou úspěšností, nehledě na to, že hráči jako RDU a BloodyFace  s ním udělali legendu. Konkrétněji BloodyFacerovnou i  rank 1 na NA serveru.

vsAggro:
+ IronbeakOwl
+ MoralCoil
+ HauntedCreeper
+ SeaGiant

vsControl:
+ Loatheb
+BaneofDoom
+ IronbeakOwl
+ SylvanasWindrunner

ClickhereforRDU'sdecklist.

Se začátkem nové sezóny není žádným překvapením postup Zoo v našem žebříčku. Zoo je stále jedno z nejstabilnějších agresivních balíků, se kterým můžete v pohodě soupeřit proti jiným agresorům, jako jsou např. Face Hunteři. Na druhou stranu s novým trendem více midrange orientované Zoo můžete velmi slušně hrát i proti controldeckům, kdy za pomocí svých levných removalů držíte board a v pozdní fázi hry s miniony jako je Dr. Boom nebo Mal´Ganisvyhráváte. Současné Zoo dokáže udržet board mnohem déle než jakýkoliv jiný agresivně stavěný balík.

zdroj: https://tempostorm.com/articles/meta-snapshot-17-the-june-2015-season-is-underway



Naposledy upravil/a Alandus 07.06.2015 v 14:18:03.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet