Týdenní meta report #23

Představení

Cílem tohoto meta reportu je seřadit a porovnat balíky na ladderu podle jejich výkonu, úspěšnosti a popularity. S tím nám pomůže osm expertů. Tito hráči jsou známí pro své každoměsíční umístění na ladderu, hraní turnajů a tvoření nových balíků. Aby informace byly co nejpřesnější, každý z expertů má na starost jednoho hrdinu. A kdo tito experti jsou?

Rogue expert: Toefoo

Speciální host pro tento týden, Toefoo. Méně známý hráč turnajů, avšak pravidelně se umisťující v top 100 na legendary ladderu, konkrétněji minulou sezónu 14. místo na NA serveru. Tohoto i všech předchozích ranků dosáhl hlavně díky svým inovativním změnám v Oil Rogue decku.

Druid expert: Amnesiac

Začínáme nejmladším, Amnesiac má pouhých 14 let a patří mezi nejlépe umisťované Druidy na ladderu. Na NA serveru se mu povedlo dostat až na 1. místo v legendary ranku a často si vyplňuje všech 9 slotů různými variacemi Druidů.

Hunter expert: Impact

Hráč z top 8 na Dreamhack Bucharest Spring Tavern Tales. Tento Kanaďan je známý pro své inovativní stavění decků, které často metu úplně ovládnou. Koho lepšího bychom v meta reportu mohli mít než někoho, kdo tu metu utváří?

Mage & Rogue expert: Hyped

Člen týmu Tempo Storm, který až do teď dělal meta reporty sám. Jeden z nejznámějších hráčů Hearthstonu a častý turnajový účastník. Nedávno Hyped dominoval ve skupinách Kinguin Pro League a nakonec skončil na 6. místě v play-off.

Paladin expert: Chance

Chance hraje Hearthstone od začátku closed bety. Kompetitivně se hře věnuje od září roku 2014. Od té doby se mu několikrát povedlo dosáhnout  1. místa v Legendary ranku. Po vydání GvG Chance proslavil verzi Paladina bez jediné Equality a dokázal se s ním dostat až na vrchní příčky ladderu.

Priest expert: gcttirth

Jeho možná z turnajů neznáte, ale mezi legendary hráči je hodně známý, právě díky pravidelnému získávání tohoto ranku. Jeden z mála hráčů z Indie, který je nadšený do hraní Priesta a my jsme rádi, že ho můžeme mít v týmu.

Shaman expert: Goobysenchou

Další známá tvář pro návštěvníky webu Tempo Storm. Není žádným překvapením, že Gooby tady bude zastupovat Shamana. Svou nehynoucí lásku k němu dává najevo při každé příležitosti.

Warlock Expert: Tomflr

Handlock a Zoolock jsou dva rozdílné styly hraní a obvykle by to vyžadovalo dva hráče na zhodnocení tohoto hrdiny. Tom častěji hraje Handlocka, ale rozhodně nepatří mezi hráče, co se zaměřují na jeden deck. Tom hrál Zoo i do legendy a každý měsíc se k němu vrací, což z něj dělá pro tento účel perfektního člověka.

Warrior expert: JustSaiyan

JustSaiyan je známý pro své zaměření na control balíky a proto není vhodnější pro jiného hrdinu než Warriora. Častý kvalifikant na nejrůznější turnaje, kde poráží i ty nejznámější hráče.

 

Vysvětlení kategorií

1. kategorie - Tady se nachází ty nejlepší decky na ladderu. Jsou kvalitně postavené, případně mají nějaká šílená komba a vzájemnou synergii, aby ovládly současnou metu. Prohra proti takovému balíku na ladderu vám většinou přijde nefér, nebo je soupeřův deck až moc silný.

2. kategorie - Tady jsou decky dostatečně kompetitivní na to, aby mohly něco vyhrát. Tyto balíky většinou ztrácí v některých základních parametrech, jako je potenciál vrátit se zpět do hry, kterou prohráváte, nebo třeba jen card draw. Pokud do těchto balíčků zařadíte karty jen kvůli zlepšení match-upu s nějakým balíkem první kategorie, začnete ztrácet proti ostatním z této kategorie a situace většinou nikam nevede. Věta "Mít více času, tak tu legendu udělám." pochází právě od hráčů hrajících tyto decky.

3. kategorie -  Na tyto balíky se na ladderu často zapomíná, nicméně jsou velmi důležité pro udržování rovnováhy v současné metě. Většinou se decky této kategorie považují za průměrné, protože mají pár dobrých match-upů, což má samozřejmě na metu na ladderu vliv. Nejsou špatné, ale nejsou nijak zvlášť působivé. Jedním z důvodů může být to, že meta jednoduše nepodporuje jejich silné stránky.

4. kategorie - Skladiště pro všechny decky, na kterých už vůbec nezáleží. Tohle je kategorie pro všechny nekonzistentní a špatné balíky, nebo prostě pro ty, co jsou v důchodu. Chybí jim základní věci, které jsou potřeba pro správně fungující deck. Jednoduše řečeno tyto balíky na ladderu neuvidíme, protože nejsou schopné konkurovat jiným. Ať jen nekritizujeme, balíčky z této kategorie jsou funkční, a jejich výsledky mohou být ty nejsilnější a nejdivočejší, které kdy uvidíte. Některé se mohou dostat i do legendy, ale na těch nejvyšších příčkách je rozhodně nečekejte. S každým takovým balíkem musíte mít nahráno nespočetné množství her, kvůli správnému pochopení všech karet a jejich funkčnosti. Největší výhodou těchto balíků je překvapení, které vám může přinést rychlé výhry!

 

Shrnutí balíků na ladderu do kategorií

1. kategorie - Patron Warrior, Midrange Hunter, Control Warrior, Zoolock Oil Rogue

2. kategorie - Handlock, Aggro Paladin, Echo Mage, Malylock, Freeze Mage, Mech Shaman, Midrange Druid, Face Hunter, Dragon Warrior

3. kategorie - Ramp Druid, Hybrid Hunter, Demonlock, Tempo Mage, Mech Mage, Midrange Paladin, Shadow Madness Priest, Lightbomb Priest

4. kategorie - Aggro Priest, Emperor Velen Priest, Face Warrior, Control Priest, Dragon Paladin, Trap Hunter
 

Rozbor mety

Omlouváme se za neplánovou pauzu, ale bylo docela fajn poslední dva týdny přeskočit, protože se meta moc neměnila. Jak můžete vidět, Grim Patron Warrior je stále na prvním místě, a přesto, že jsme dva týdny vynechali, se celkově první kategorie moc nezměnila. Největší změnou je posun Zoolocka do první kategorie a propad Malylocka někam doprostřed druhé kategorie.

Zatímco Malylock se o 7 ranků propadl, Echo Mage a Freeze Mage si o 7 ranků přilepšili. Echo Mage je asi největším překvapením, protože Nevillz už není jediný člověk, který tento deck hraje. Nedávno například StanCifka složil verzi Echo Mage, která má překvapivě dobrý match-up s Grim Patron Warriorem, ale také s klasickými aggro decky jako je Zoolock nebo Face Hunter.

Midrange Hunter a Oil Rogue zůstávají v první kategorii. Oba patří mezi silné balíky na ladder. Midrange Hunter jako counter na Control Warriora, který se teď hraje o něco málo častěji kvůli výhodě nad Patrony.  Oil Rogue především kvůli obrovskému tempu, které s tímto balíkem dokážete vyvinout + výhoda nad Patrony. Dobrý Rogue hráč dokáže vyvinout dostatečný tlak na svého soupeře a ukončit hru ještě před Frothing Berserker kombem.

V nižších kategoriích se toho moc nestalo. Midrange Paladin se propadl do 3. kategorie a zbytek zůstal skoro stejný. Je tady však jeden balík, na který si musíme dát pozor, a tím je Demonlock. Navzdory svému umístění ve třetí kategorii to vypadá, že si pomalu ale jistě nachází v metě své místo. Brzké AoE, které Demonlock má, rozhodně pomáhá proti agresivním balíkům, zatímco Lord Jaraxxus a Mal´Ganis poskytují dostatečně silnou late game proti control balíkům. Zatímco je stále daleko od první kategorie, rozhodně si na něj dejte pozor. Se správnými tech kartami (Acidic Swamp Ooze, Voidcaller, dostatečně množství AoE) můžete porážet i Grim Patron Warriory.


Tabulka match-upů

Níže se můžete podívat na tabulku se všemi match-upy. Čísla v tabulce ukazují počet výher z 10 her (5 výher znamená, že match-up je vyrovnaný). Může se to však měnit podle vašich verzí balíků. Odstíny barev znamenají sílu daného match-upu. Tmavší jsou spíše jednostranné, světlejší jsou neutrální.

 

Rozbor balíků z první kategorie

Získat tempo a neprohrát board. Přesně to je cílem OilRogue a s kartami jako je Backstab, SI-7, Preparation a podobné se jim to daří. Dvě kopie Tinker´sOilu dávájí možnost vyčistit téměř jakýkoliv board za velmi nízkou cenu, ale taky celou hru vyhrát, obzvláště pokud vám přežije nějaký minion. Jde o velmi flexibilní deck, s kterým se dá porazit téměř cokoliv. Další karty jako Edwin a Violet Teacher mohou mít ještě větší hodnotu proti control match-upu a naopak proti aggru jsou to skvělé karty do tempa.

<td data-sheets-value="[null,2," oil="" rogue="" gains="" tempo="" and="" establishes="" her="" board="" early="" by="" utilizing="" hero="" power="" tools="" like="" backstab,="" si-7,="" preparation.="" the="" addition="" of="" 1-2="" copies="" tinker's="" sharpsword="" means="" can="" not="" only="" cheaply="" clear="" almost="" any="" board,="" but="" be="" threatening="" lethal="" if="" a="" minion="" is="" ever="" left="" on="" in="" mid-game.="" very="" flexible="" at="" beating="" wide="" variety="" decks="" as="" cards="" edwin="" violet="" teacher="" allow="" to="" grind="" out="" more="" value="" when="" necessary="" certain="" matchups,="" while="" also="" being="" able="" make="" great="" plays="" against="" aggro="" decks."]"="" style="height:21px;">

Týdenní meta report #23

Balík

vysvětlení

Techy

Poznámky

1. kategorie

1. Grim Patron Warrior 

Change: +0 

Deck List

Patron dominuje metě již od jeho vzniku. Nejnovější změnou jsou tech karty do mirror match-upu. Změna, kterou popularizoval legendární EU hráč Yogg, je odstranění Dread Corsaira a přidání Harrisona Jonese. Ten vám může pomoci  proti první vlně patronů, která je v mirroru velmi klíčová.

2. Mid-Range Hunter


Change: +1

Decklist

Midrange Hunter se snaží mít rychlý a agresivní start se "sticky" miniony. Spolu s agresivní Hero Power, Kill Commandy a arsenálem zbraní máte spoustu způsobů, jak udělovat vašim soupeřům poškození a kontrolovat board. Freezing Trap je v podstatě Sap zadarmo v kole vašeho soupeře. V kombinaci s Mad Scientist vám pomáhá kontrolovat tempo hry. Mad Scientist + Freezing Trap + Eaglehorn Bow je jedna z těch silnějších kombinací. Tato vzájemná synergie je velmi silná a porazíte s ní mnoho midrange/control decků.

Pokud nepotkáváte mnoho warriorů, vyměňte Harrisona za druhého Piloted Shreddera.

Tento týden tady máme decklist hráče JAB, se kterým se mu poslední dvě sezóny obzvláště dobře dařilo. S přidáním Harrisona Jonese Midrange Hunter ještě více posílil a stal se tak populární volbou na ladder.

3. Control Warrior 

Change: +1

Deck List

Tento gresivní balík zaměřený na board control existuje už od první sezóny. Efektivita a hodnota karet dělají tento balík velmi silným a také kompetitivním. I když se teď jedná spíše o midrange balík s kartami jako je Dr. Boom nebo Mal´Ganis, pořád se jedná o deck, který se lehce naučíte hrát, ale na úplné ovládnutí tomu budete muset nějaký čas věnovat.

vs Aggro:

Ironbeak Owl

Sea Giant

Mortal Coil


 

vs Control:

Bane of Doom

Sylvanas

Chybějící agresivní minioni v současných Zoo decích z nich dělají méně odolné proti balíkům jako je Face Hunter a Aggro Paladin. Avšak přítomnost Grim Patron Warriorů nutí ostatní hráče hrát spíš control orientované balíky a nebo naopak velmi agresivní balíky, jako je třeba Mech Shaman. Avšak právě tyto decky dokáže Zoolock potrestat svou velmi silnou křivkou a vysokou hodnotou karet. Potenciál, který Zoo deck má, někdy dokáže nabrat takové tempo, že porazíte i Grim Patrony dříve, než se jim vůbec povede dostat ke svým kombům.

5. Oil Rogue


Change: 0

Decklist

 

Stále v první kategorii, především díky výhodě nad Patrony. To, že Harrison a Ooze jsou teď skoro v každém decku, není pro Rouge hráče zrovna potěšující zpráva, ale rozhodně je to nijak nezpomaluje. Nejznámější decklist v současné metě, který vytvořil MrYagut, dokonce hraje i Assassin´s Blade a Goblin Auto-Barbery. Znovu se vrací i Violet Teacher jako odpověď na Aggro Paladina.

 

zdroj: https://tempostorm.com/articles/meta-snapshot-20-the-patron-reign-continues



Naposledy upravil/a Bellatrix 13.07.2015 v 20:05:28.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Mirek6623 13.07.2015 17:00

Já jsem neřekl nic ve smyslu opravte jsi to tuMé konstatování situace na rancích 18-10 jen bylo opodstatnění mé otázky: Na jakých rancích je toto pořadí decků sestaveno.

sheva 13.07.2015 15:04

Wawro
Není to jenom o vypsaných top decích, jak tady někdo psal.
no vzdyt jasne, ze jo, kdyz si najdes slusny deck a umis s nim hrat, tak nemusi byt top tear a winrate ma taky uplne dostatecny..treba se s nim nedostanes do top100, ale zahrajes si a pobavis se, bez nejake frustrace, ze jen prohravas.. ja se treba vyzivam v Deathlord Priestovi a to je taky bottom tier..

sheva 13.07.2015 15:00

tak sere vvyteckujes ale zkurvily nechas cele(jeste s gramatickou chybou), co to je za logika ? DD

sheva 13.07.2015 14:56

vojta_f
ale já bych měl představu spíše o využití více karet
to s tebou souhlasim, oni by v te nove expanzi taky meli udelat (nebo se o to urcite pokusi) karty, ktere ozivi nektere minule nepouzitelne. Vpodstate stejne to udelalo do jiste miry i BRM, zářný dukaz je prave Patron, ktery vratil do hry karty jako Slam, Battle Rage, Inner rage, Frothing apod.. urcite se budou snazit dal posilit jine archetypy jako Beast Huntera, Beast Druida, Overload Shamana atd..

vojta_f 13.07.2015 14:53

ještě mě mírně řečeno ser.., že zkurvily Undertakera a grim patron je jako něco jinýho? říkali, že nebudou hráče trestat za aktivitu na stole, proto taky zhoršili Starving Buzzarda

Wawro 13.07.2015 12:37

Není to jenom o vypsaných top decích, jak tady někdo psal. Já používám tuhle sezónu Control Paladina kde se hrajou Pyromanceri, Guardian of the Kings a treba Ysera s velice slusnym winratem (Soucasny rank 4). Je to slusny deck proti hunterum, warlockum (hlavne handlocku) a patron warriorum. Je velice jednoduche se v pripade aggra zavcas dolecit, v pripade patron comba vycistit board (Pyro + Eq, Conceration + eq nebo nekdy staci pri full boardu Pyro + Concecration).

vojta_f 13.07.2015 12:26

sheva
Nevim, ja bych to tak cerne nevidel.. v kazde CCG vzdy byly nejake balicky lepsi nez jine, ale vzdy se drzel winrate v norme (tzn. ze nejlepsi balicky mely do 55% winrate, nejhorsi kompetetivni mely treba nad 45%). Jak je videt u ruznych streameru, tak vyhrat se da v pohode s neskutecnym mnozstvim debilnich decku typu Dragon priesta, freeze priesta, Majordomo mage, OTK Paladina, Mill Rogua, Murlocky atd atd, takze ja bych to tak cerne nevidel.. jen holt se musis smirit s tim, ze vyhrajes 2 z 5 a ne 3 z 5.. takze pokud nepotrebujes za kazdou cenu sup sup atakovat nejvyssi ranky, ale hrajes pro zabavu, tak je variace decku obrovska a neni treba hrat jen ty tear 1..
jasně, to se dá vyhrávat, ale já bych měl představu spíše o využití více karet, blizzard přidá hromadu nových karet ty jsou použitelné, ale ty starší jsou odsunuty tzn. téměř nejdou využít k dobrýmu balíčku a je jich přiliš mnoho

lojza 13.07.2015 11:37

chlopac
Nechcete někdo natočit něco jako Debilní kecy hráčů Hearthstone? Úplně vidím, jak by to vypadalo:Tenhle váš seznam je úplně nahovno! Já hraju na ranku 15 a patron warriora jsem ještě nepotkal, potkávám jenom face huntery a mech mágy. Sice se patron warrior pravidelně umistuje v Legendary ranku na prvních místech, v esport turnajích ho hraje 8/10 hráčů, ale já ho prostě nepotkávám, tak si to tu upravte! Na první místo dejte face huntera!a nebo:Tahle hra je nahovno. Všechno to vyhrává jeden nejsilnější balíček a teď je to patron warrior! Já mít patron warriora, tak už jsem dávno v Legendary ranku v první stovce! Já vím, patron warrior stojí jen 760 dustu, první kříldo BRM a čtvrtý křídlo NAXu, ale já přece nebudu šetřit celý jeden měsíc na nejlepší balíček na ladderu! To by jste po mě chtěli moc!Lidi, neberte to jako hate, ale vzpamatujte se!
Jelikoz to je castecne na me, odpovim.Ted jsem se dival, mam něco okolo 14 000 dustu, karty mam v podstate všechny, mam odehrano něco přes 10 000her a fakt nemam problém s tim, ze bych si něco nemohl dovolit.Ok, pokud tobe se libi, ze 1 balicek rullez all - ja ti to neberu. Me se to rozhodne nelibi - respektive nejde o to, jestli libi ci ne, ale proste me to NEBAVI. Ja bych si takových balicku mohl postavit 10 dokola, ale nechci a nebudu to delat, protože me vazne nebavi okopírovat vždycky to nejlepší, s tim všechno vyhrat a bejt jako ze ten největší drsnak a king. Osobne uznavam lidi, kteří vymysli nejaky zajimavy balicek a rekneme, ze se tim občas necham volne inspirovat. Ale opravdu volne, spise mi jde o filozofii toho, jak to ma fungovat, a karty si do toho vybiram sam.Jak jsem psal, hraju hlavne arenu - ta mi prijde fer v tom, ze tam nejsou zadne předem vykonstruovane super balicky, ale clovek holt hraje s tim, co dostane. A ano, random tam hraje extremni roli, ale porad lepsi, nez hrat jak dement dokola patron patron patron uaaa, legend...uaaa orgasmus

chlopac 13.07.2015 11:25

Nechcete někdo natočit něco jako Debilní kecy hráčů Hearthstone? Úplně vidím, jak by to vypadalo:Tenhle váš seznam je úplně nahovno! Já hraju na ranku 15 a patron warriora jsem ještě nepotkal, potkávám jenom face huntery a mech mágy. Sice se patron warrior pravidelně umistuje v Legendary ranku na prvních místech, v esport turnajích ho hraje 8/10 hráčů, ale já ho prostě nepotkávám, tak si to tu upravte! Na první místo dejte face huntera!a nebo:Tahle hra je nahovno. Všechno to vyhrává jeden nejsilnější balíček a teď je to patron warrior! Já mít patron warriora, tak už jsem dávno v Legendary ranku v první stovce! Já vím, patron warrior stojí jen 760 dustu, první kříldo BRM a čtvrtý křídlo NAXu, ale já přece nebudu šetřit celý jeden měsíc na nejlepší balíček na ladderu! To by jste po mě chtěli moc!Lidi, neberte to jako hate, ale vzpamatujte se!

sheva 13.07.2015 07:51

Nevim, ja bych to tak cerne nevidel.. v kazde CCG vzdy byly nejake balicky lepsi nez jine, ale vzdy se drzel winrate v norme (tzn. ze nejlepsi balicky mely do 55% winrate, nejhorsi kompetetivni mely treba nad 45%). Jak je videt u ruznych streameru, tak vyhrat se da v pohode s neskutecnym mnozstvim debilnich decku typu Dragon priesta, freeze priesta, Majordomo mage, OTK Paladina, Mill Rogua, Murlocky atd atd, takze ja bych to tak cerne nevidel.. jen holt se musis smirit s tim, ze vyhrajes 2 z 5 a ne 3 z 5.. takze pokud nepotrebujes za kazdou cenu sup sup atakovat nejvyssi ranky, ale hrajes pro zabavu, tak je variace decku obrovska a neni treba hrat jen ty tear 1..

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet