Souboj karet, díl třetí - Faeria & Ederon Online

http://s22.postimg.org/mzbgwbdf5/souboj
Po týdenní pauze je Souboj karet zpět! Jak už je zvykem, dnes si ukážeme další dvě hry, které zhodnotíme dle těchto kritérií: - Cena - Online transakce - Hratelnost - Obchodování - Crafting - Grafika - Hudba - Hráčská komunita - Esports

Faeria (Abrakam)

Den vydání

Prozatím Closed beta, den vydání nebyl doposud oznámen.

Cena

25$

Online transakce

V této hře online transakce neexistují, s hrou si člověk kupuje celý možný obsah. Malé balíčky se kupují za herní měnu, kterou lze získat ze zápasů.

Hratelnost

Faeria je podle mého názoru nejsložitější hra, kterou jsme zde zatím měli. Dalo by se spekulovat, jestli tato hra nemá více prvků strategie než karetní hry. Bez naučného videa se tím pádem doopravdy neobejdeme. Na začátek je důležité podotknout, že ve této hře existují čtyři druhy balíků - Les, Voda, Poušť a Hory. Je jasné, že se každý druh hraje jiným způsobem a používají se u něho jiné taktiky. Posledním, pátým druhem jsou karty neutrální, ale ty se nedají úplně počítat, protože je lze hrát v každém balíku nehledě na daný druh. Po vytvoření takového balíku se můžeme vrhnout na samotné hraní! Hrací plocha je ve tvaru šestiúhelníku a tento šestiúhelník je vyplněn menšími šestiúhelníky, na které můžou hráči jednou za kolo postavit políčko vedle nějakého, které postavili v minulých kolech. Tyto políčka posléze slouží k okupování vašeho daného druhu balíku. To znamená, že pokud hrajete lesní balík, můžete na tomto políčku postavit les. Toto stavění slouží k mnoha věcem, ale hlavní je, že díky určitému počtu zastavěných políček můžete vykládat dané karty. Karty dále stojí peníze (normální měna, kterou si můžete vyměnit 1:1 za akci v daném kole) a tzv. Faerie. Faerie jsou modré kuličky, které se dají sbírat na čtyřech místech hrací plochy. K tomuto sběru slouží vaše jednotky, které se zrovna nachází vedle políčka, kde se Faerie objevují. Co se tedy všechno dá za jedno kolo udělat? 1. Postavit si jedno políčko, 2. Okupovat políčko např. lesem, pouští, horou nebo vodou, 3. Vzít si kartu, 4. Vyložit kartu jednotky, kouzla či budovy, 5. Pohybovat se, útočit a sbírat Faerie. Každý hráč začíná s jedním políčkem na jedné straně a hlavním cílem celé hry je zničit nepřátelský orb, který se nachází na takovémto políčku. Vězte, že vysvětlit tak obsáhlou hru slovy je velice těžké, proto doporučuji shlédnout video, které jsem uváděl na začátku.

Obchodování

Ve Faerii se nedá mluvit o obchodování, ale pouze o vyměňování karet. Tomuto systému se nedá nic vytknout.

Crafting

Vývojáři chtějí do budoucna udělat mechanismus vytváření vlastních karet, tato myšlenka zní velice zajímavě, ale nevím, jak ji chtějí herně praktikovat. Ve hře zatím žádný jiný Crafting není.

Grafika

Grafika je velice malebná, ale chvílemi se mi zdá trošičku kostrbatá. Jednotky by se mohli objevovat celé na daných políčkách a ne jenom jejich ikonky.

Hudba

Prostě krása, tak klidnou a vyrovnanou hudbu jsem dlouho neslyšel. Krásně doplňuje celou hru a nebál bych se říct, že je jedna z nejlepších, co jsem zatím slyšel.

Hráčská komunita

Běžný průměr, nic tomu vyloženě neschází a ani žádným způsobem nevyniká.

Esports

Jelikož je hra stále v Closed betě, turnajů zatím moc nebylo. Doufám, že se v budoucnu dočkáme větší podpory v tomto odvětví.

Hodnocení

Cena - 4 Online transakce - 10 Hratelnost - 9 Obchodování - 8 Crafting - 2 Grafika - 6 Hudba - 10 Hráčská komunita - 8 Esports - 1 Celkové hodnocení - 58/90

Ederon Online (Ederon)

Den vydání

Rok 2005.

Cena

Free to Play

Online transakce

Online transakce jsou vyřešeny geniálním způsobem. Za reálné peníze lze ve hře koupit pouze kosmetické úpravy a za herní peníze všechny dostupné balíčky náhodných karet.

Hratelnost

Ederon Online je první webová hra, kterou vám zde představuji. Hraje se tím pádem přímo z vašeho prohlížeče a není nutné stahovat žádný software ani nic podobného. Na jednu stranu je to výhoda, nemusíte se otravovat stahováním, ale na druhou se zde může vyskytnout pocit, že hra není plnohodnotná. Ederon je první karetní hra, která se maximálně zaměřuje na vašeho hrdinu a vylepšování jeho zbraní, schopností a kouzel. Ve hře neexistují žádné jiné jednotky, vše, co k hraní potřebujete, je váš hrdina, kterého si volíte na začátku a postupně ho vylepšujete. Ve hře existuje osm povolání - Knight, Paladin, Hunter, Sorcerer, Gladiator, Monk, Assassin a Wizard. Každé povolání využívá jiná kouzla a mechaniky. Vrhněme se na hraní samotné, pomocné video mi v mém snažení jako vždy pomůže. Hra se odehrává ve fázích, kdy každý dostane pět karet na začátku hry a každé další kolo kartu novou. První věc, kterou musíte udělat, je přesunout svého hrdinu do bojového pole, kde s ním po celou hru budete pracovat. V první fázi si můžete svého hrdinu vyzbrojit kartami se symbolem vašeho hrdiny. V druhé fázi máte možnost zadat útok zbraní, kterou máte nasazenou. V třetí fázi je vám poté dovoleno použít své schopnosti či kouzla. V poslední se zaktivuje vaše zbraň a vaše kouzla, tzv. proběhne útok. Vaše zbraň si navzájem odečte útočné a obranné číslo se zbraní nepřátelskou, pokud je vaše číslo menší či větší, zbraň se rozbije. Do obrany se po vaší zbrani může zapojit také váš štít a vaše zbroj. Kouzla a schopnosti slouží k různým věcem, od posílení vaší zbraně či poškození soupeře. Na konci každého kola nesmí ve vaší ruce být více než šest karet. Jinak jste některé karty nucen odhodit na karetní hřbitov. Takto probíhá celá hra až do odebrání dvaceti životů nepřátelskému hrdinovi.

Obchodování

V Ederon Online je obchodování vyřešeno systémem aukcí či normální výměnou karet.

Crafting

Crafting ve hře není možný.

Grafika

S herním grafikou nejsem moc spokojen. Je jasné, že webová hra nemůže mít grafiku oslnivou, ale i přesto by pár úprav neškodilo.

Hudba

Hudbě se nedá vyloženě nic vytknout, připadá mi velice orientovaná čínským nebo japonským směrem.

Hráčská komunita

Konečně změna! Kromě normálního chatu se zde také nachází systém klanů a klanových bojů.

Esports

Hra samotná nabízí turnaje, ale bohužel vstup do těchto turnajů stojí měnu, kterou lze koupit za reálné peníze. O jiných možnostech Esports jsem zatím neslyšel.

Hodnocení

Cena - 10 Online transakce - 9 Hratelnost - 6 Obchodování - 9 Crafting - 1 Grafika - 4 Hudba - 8 Hráčská komunita - 10 Esports - 3 Celkové hodnocení - 60/90

Závěr

Faeria je sice hra, u které člověk musí o dost více zapojit své myšlenkové pochody, ale pro mne osobně je to právě zlepšení mého zážitku z hraní. Nejedna se totiž o pouhé vykládání karet, ale také o to, jakým způsobem celou hru uvažujeme a jakou taktiku si zrovna vybereme. U Ederon Online se dá jistým způsobem vytknout právě ona hratelnost, kdy člověk nemá moc možností, jakým způsobem karty zahraje. Ale naopak se mi velice líbí zaměření hry pouze na vašeho hrdinu a omezení okolních aspektů. Máte totiž pocit, jako kdybyste se vtělili do vašeho zrovna hraného hrdiny. Je zatím až neuvěřitelné, jak jsou si všechny hry podobné ve finálním hodnocení. Je to způsobeno hlavně tím, že každá hra má jiné kvality i jiné nedostatky. Jsem sám zvědav, zda některá z dalších her překoná hranici sedmdesáti či dokonce osmdesáti bodů. Navigace:
[1. díl - HS vs. Scrolls] --- [2. díl - DoC vs. IW] --- [3. díl - Faëria vs. Ederon]


Naposledy upravil/a Glea'ar 03.05.2014 v 01:51:54.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet