Report od HSfan.cz z Blizzfan cup #3

V sobotu 21. června proběhl v pražském herním klubu RE-LOAD v pořadí třetí ALIENWARE Blizzfan.cz cup. Tento offline turnaj se těšil velkému zájmu účastníků, dorazilo jich celých 48, což je prozatím nejvíce hráčů, kolik se na našem území offline turnaje účastnilo. Za vaši přízeň vám děkujeme a doufáme, že hned na příští podobné akci rekord znovu posuneme. Zároveň chceme touto formou poděkovat klubu RE-LOAD, který nám na celý den zapůjčil své prostory a počítače, celý turnaj tak mohl proběhnout pro hráče zdarma.

Vzhledem k počtu 48 hráčů byl systém turnaje trochu pozměněn. Účastníci byli rozděleni do skupin po šesti hráčích, z nichž pouze dva mohli postoupit do závěrečného play-off. To mimo jiné zajistilo, že každý odehrál na turnaji minimálně pět zápasů. Po skupinové fázi si to v klasické vyřazovací top 16 bez looser's bracket postupující rozdali o titul.

Již skupiny přinesly mnoho zajímavých duelů a ukázalo se, že i mnoho favoritů mohlo mít s postupem problémy. Již v první fázi tak například turnaj opustil H3llscreamGG, který sice měl ve skupině G stejně bodů, jako její vítěz, skóre ho ovšem posunulo až na třetí, tedy nepostupovou, pozici. Z iNfected pak kromě něj vypadl také Chemk0, podobně dopadli i Esosek a Styxon z eEriness a ixxii z Blizzfan.cz týmu.

Ve vyřazovacích bojích jsme mohli vidět spoustu napínavých her, hned v osmifinále se střetli poslední zástupce iNfected Regeedz a Nexos z eEriness. Souboj zvládl lépe druhý jmenovaný a mohl se tak těšit z postupu do čtvrtfinále, v němž ho už ovšem vyřadil Mr. Madness. Právě ten jako jediný narušil dominanci větších týmů a postoupil až do top 4.

Za zmínku jistě stojí úspěch eSuby, kterou na turnaji reprezentovali pouze VanillaTitan a Mirrari, oba ovšem proklouzli mezi čtveřici nejlepších hráčů. Zde nakonec Mirrari nestačil na D0L1Ka z týmu Blizzfan.cz. D0L1K tak pomstil svého spoluhráče Faeliho, který procházel turnajem téměř bez zaváhání a první porážku si připsal až ve čtvrtfinále s Mirrarim. V boji o třetí místo pak Mr. Madness Mirrariho porazil a odsunul ho až na čtvrtou pozici.

Finálový duel mezi VanillaTitanem a D0L1Kem se hrál systémem best of 5, nakonec bylo ovšem odehráno již po třech zápasech. VanillaTitan ho ovládl a získal tak pro tým eSuba cenné vítězství, kromě toho pak pro sebe také hlavní cenu turnaje, kterou byla sluchátka Alienware TactX Headset.  D0L1K se musel spokojit s druhým místem, i když dlouho bojoval, aby vůbec postoupil ze skupiny. Stříbrná pozice tak pro něj nemusela být zklamáním.

S vítězem, tedy VanillaTitanem, vám přinášíme krátký rozhovor:

Vzhledem k systému turnaje jsi během dne odehrál hned devět zápasů. Dokážeš určit, který z nich byl nejnáročnější?

Nejnáročnější zápas... Hmm, to je těžké. Skupina pro mě nakonec byla docela jednoduchá, zakončil jsem ji se skóre 4-1 (8-2). V playoff už byly všechny zápasy velmi náročné, ale nejtěžší pro mě asi bylo semifinále, kde jsem ve třetí hře s control warriorem v posledních sedmi kartách měl dvakrát Shield Block proti agresivnímu hunterovi. Celkově ta hra byla infarktová a pokud se nepletu, tak nebýt misplayů, mohl mě soupeř porazit. 

Ve finále jsi D0L1Ka přehrál výsledkem 3:0. Byl průběh skutečně tak snadný, jak vypadá skóre?

Rozhodně ne, i když to bylo 3:0, všechny hry skončily velmi těsně. K vítězství mě potahaly topdecky. V první hře si myslím, že jsem nastolil dominantní board pozici, a po tom, co Yeti dostal Sap, byl D0L1K nucen použít 10 dmg na Cairna, díky čemuž jsem pak vyhrál.

Ve druhé jsem čtyři kola čekal na spellpower (1x Thalnos, 2x Azure Drake) v rozsahu 16-->12 karet, kde jsem si ho lízl v posledním možném kole a mohl tak Swipem clearnout board. Pak ještě přišly nějaké topdecky, jako třeba Black Knight na Al'Akira, který mi ušetřil 3 životy, 3dmg na Yetim a soupeři 6 životů ubral (musel bych použít hero power a Marku místo Black Knighta). Pak jsem si ještě lízl Cenaria, kde jsem měl v posledních šesti kartách 4 živé draw, nicméně Cenarius byl nejlepší možný draw.

Ve třetí hře už podle mě Dolík "tiltoval" a snažil se hrát tak bezpečně, jak jen mohl, například se bezdůvodně s Ancient of Lore healoval místo toho, aby si lízl dvě karty, když už jsem použil jednu část comba. Celkově byl ale zápas dost náročný, rozhodně to nebyla jednostraná záležitost, jak se může ze skóre zdát.

Na turnaji se ukázalo také mnoho nových tváří. Co na to říkáš a jak se ti proti takovým hráčům hraje?

Proti takovýmto hráčům se mi většinou hraje dobře, protože nemají tolik zkušeností s turnajem a jsou tak pod větším tlakem, než já, čímž jsou náchylnější na dělání chyb. Nicméně často jsou neznámí hráčí ti nejhorší soupeři, protože je nikdo nezná a neví, co hrajou, jaký preferují styl hraní atd. Přesně na tohle jsem doplatil ve skupinách na minulém turnaji, kde jsem do play off ani nepostoupil po tom, co jsem svoje soupeře podcenil.

Na závěr, jak tedy celý turnaj hodnotíš?

Turnaj byl super, je skvělé mít možnost si zahrát turnaj o ceny a přitom se potkat s dalšími hráči offline. Celkově jsem se skvěle bavil i přes nějaké problémy s časem.

Vzhledem k tomu, že HSfan vyslal dva své redaktory do řad hráčů, přinášíme vám také jejich dojmy, v nichž se podělí o své zkušenosti a zajímavé zážitky. Pokusíme se vám tak blíže zprostředkovat atmosféru turnaje, pokud jste se z nějakého důvodu nemohli zúčastnit.

Blamovy dojmy

Jednalo se o můj vůbec první turnaj, dosud jsem hrával spíše pro zábavu s přáteli a o progaming jsem zavadil spíše omylem, když bylo potřeba za někoho doplnit nějaký článek, tomu proto také odpovídaly mé ambice a balíčky, se kterými jsem do turnaje šel. Velmi mě překvapil vysoký počet účastníků, kromě toho ale také jejich skladba – nebyli tu pouze zkušení matadoři, ukázalo se i mnoho dosud neznámých tváří, absolutním extrémem pak bylo několik hráčů, které jsme přímo na místě zahlédli odehrávat tutorial, aby se vůbec mohli zúčastnit.

Je nutné dodat, že právě vyšší počet hráčů trochu komplikoval situaci – měli jsme k dispozici 21 počítačů, to tedy znamenalo, že nemohli hrát všichni najednou, někteří nám to pak neulehčovali častými odchody na kouřovou přestávku či bezdůvodným zmizením, ukočírovat téměř 50 lidí bylo chvílemi dost problematické. Uvědomujeme si určité potíže s organizací, nicméně slibujeme, že je do příštích turnajů doladíme. Takto se vše značně protáhlo, hrálo se takřka až do nočních hodin.

Co se mého herního snažení týče, nejzajímavějším zápasem byl nejspíš ten první. V tom mě totiž čekal křest ohněm – proti mně nastoupil Chemk0 z týmu iNfected. Po první jasné hře mi došlo, že s pseudoseriózním balíčkem nic neuhraju, šel jsem na to tedy jinak a použil svého RNG Priesta. Díky neuvěřitelnému štěstí tento balíček výborně zafungoval. Nejprve jsem proti Druidovi ve stavu, kdy měl již Chemk0 hru pomalu pod kontrolou, šťastně pomocí Thoughtsteal získal celé slavné kombo Force of the Nature a Savage Roar a soupeře jsem tak zabil, násedně jsem zase přehrál Miracle Rogue deck pomocí riskantního použití Millhouse Manastorma v úvodu, na nějž tehdy naštěstí nebyla v ruce oponenta žádná odpověď, a na stole tak vydržel poměrně dlouho.

Jedna výhra ale nic neznamenala, ve druhém kole jsem sice přidal ještě jedno vítězství, pak jsem ale třikrát v kuse prohrál jasně 0:2 a s šesti body nakonec skončil až poslední ve skupině F, která se ukázala jako neuvěřitelně zamotaná. Musím ale zmínit, že veškeré hry, ať se již jednalo o výhry nebo porážky, probíhaly v poklidné přátelské atmosféře, což platí o prakticky celém turnaji.

Zvláštní zmínku věnuji také hráči s nickem Housenka, u něhož je téměř neuvěřitelné, že vzhledem ke svému stavu vůbec dokázal hrát, několikrát vyhrát a do poslední chvíle bojovat o postup ze skupiny. Je škoda, že se neukázal v žádném streamu, jeho prudká gestikulace a samomluva při hraní totiž bavily celé okolí. Jistě ale nebudu mluvit pouze sám za sebe, když řeknu, že bude asi lepší, když na turnaj příště dorazí všichni trochu více při smyslech.

Poněkud šok pro mě a Lakarta (a jistě také pro diváky streamu) přišel ve chvíli, kdy jsme při zápase mezi Chemkem a D0L1Kem zasedli na komentátorské stanoviště. Bylo možná naivní nás pozvat, abychom komentovali, o to naivnější pak bylo od nás do toho skutečně jít bez jakékoliv předchozí přípravy, já třeba ani nevěděl, jaký zápas jdu vlastně komentovat. Podpora diváků streamu nás dojala – výroky jako „jste komentátorské lamy“, „ten vlevo (kde jsem samozřejmě seděl já) vůbec neví, co dělá“, „má hrát raději piškvorky“ a podobně nebyly výjimkami. My jsme si však svou zkušenost velice užili a slibujeme, že to není naposled – nás se nezbavíte! Nicméně nebojte, připravíme se tentokrát víc.

Na závěr přidám poděkování všem organizátorům, jmenovitě například Jerrykymu, Shewelovi a hlavnímu komentátorovi AJeyovi, kteří téměř bez hnutí a bez jídla strávili v RE-LOADU celý den. A abych motivoval k účasti i ty škodolibé z vás, pokud jim chcete způsobit víc starostí a vrásek na čele, přijďte příště ještě v hojnějším počtu!

Lakartovy dojmy

Stejně jako Blam, nikdy jsem nebyl na offline turnaji což znamenalo, že to bude moje první zkušenost. Protože nejsem z Prahy, sobotní stávání v 5 hodin ráno nebylo příliš ideální a po dvou a půl hodinové cestě přes rozkopanou D1 jsem dorazil do Prahy. Do Re-Load mě přivedl Jerry (Vesničan z Brna jako já se ve velkoměstě nevyzná) a vše mohlo začít. Poté co Shewel s Jerrym zahájily turnaj, odebrali jsme se s Blamem na oběd a kulturním poznáním ve formě "jakéhosi kostela".

Při návratu nás čekalo překvapivé zjištění, že první čtyři skupiny nejsou ještě zdaleka dohrané což nás vedlo k několika neúspěšným arénám. Za 2-3 hodiny byly skupiny dohrány a řada přišla na nás. V prvním zápase mě čekal pozdější finalista Madness. Z mého pohledu to byla velice smolná prohra 1-2 díky miracle mágovy, jehož jsem nebyl schopen porazit. Na další zápas si příliš nepamatuji, ale po ní přišlo slavné komentátorské duo Lakart/Blam. Komentovali jsme zápas Chemka s D0L1ikem jenž nabídnul překvapivou výhru 2:0 pro Chemka.

Aby toho nebylo málo, zanedlouho přišel můj komentovaný zápas s Deethanem. Utkání se vyvíjelo z mého pohledu překvapivě dobře. První matchup přinesl souboj Shamana s Handlockem. 2x Earth Shock na počáteční ruce s velmi dobrou křivkou pro zahrání minionů znamenalo vedení 1:0. Druhé kolo bylo trochu horší. Deethane přišel s druidem a fakt, že do pátého kola vyložil 2x Druid of the Claw a Yetiho znamenal jasnou prohru a vyrovnání na 1:1. Pro rozhodující hru jsem zvolil zoo kvůli jeho rychlosti a zbožnému přání aby Deethanovi nepřišly karty jako Swipe a Wrath. Bůh mě zřejmě vyslyšel a pro mě to znamenalo slavné vítězství na streamu.

Celý turnaj byl z mého pohledu velice vydařený. Nejenom, že jsem potkal mnoho profi hráčů, členů Blizzfan týmu, ale také jsem měl možnost proti nim hrát a sledovat  jejich počínání. Na příští akci se rozhodně těším a doufám, že i Vy jako diváci jste si stream užily.

 

Budeme se na vás těšit opět v září, kdy začnou nové turnaje od Blizzfan.cz a HSfan.cz!



Naposledy upravil/a Jirasul 25.06.2014 v 13:17:10.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet