Blizzard žaluje vývojáře stojícího za známými botovacími…

Blizzardu došla trpělivost a žene k soudu firmu, která stojí za populárními boty pro World of Warcraft, Diablo 3 a Heroes of the Storm. Kalifornský federální soud obdržel žalobu na provozovatele a prodejce botů za porušování autorských práv. Blizzard navíc žalované viní z ničení herního zážitku těm, kteří boty nevyužívají.

Ke vzteku vývojářů a čestných hráčů zde vždy bude určitá skupina lidí, která bude v Blizzardích hrách s cynickou radostí podvádět jen proto, aby získala výhodu. Kvůli hackům a cheatům jsou tito lidé schopni opanovat herní scénu za použití minimálního úsilí. Jak bylo zmíněno v perexu článku, Blizzardu došla trpělivost a podala žalobu na Jamese Enrighta (známý pod přezdívkou “Apoc”) a další, mezi něž se s velkou pravděpodobností řadí německá firma Bossland GmbH provozující stránky, na kterých si WoW, D3 nebo Heroes boty můžete koupit.

James Enright sídlící ve Voorhees ve státě New Jersey je považován za spolutvůrce botů "Buddy", jmenovitě “HonorBuddy” pro World or Warcraft, “DemonBuddy” pro Diablo III a “StormBuddy” určeného pro Heroes of the Storm. Dále z dílny Bossland GmbH pochází boti pro populární tankovou střílečku World of Tanks, karetní hru Hearthstone, MMORPG Wildstar & Star Wars: The Old Republic a RPG Path of Exile.

V žalobě se doslova píše:

  • 1) Software (zde množné číslo) stvořené Jamesem Enrightem jsou videoherní "boti", kteří umožňují hráčům automatizovat hru, a tím pozměnit Blizzardí hry k jejich herní výhodě.
  • 2) Business Blizzardu závisí na jeho hrách, zábavě, kterou poskytují, a jejich vyrovnanosti pro všechny hráče. Blizzard věnuje spoustu času a peněz, aby právě toto bylo zaručeno. Boti stvoření a spoludistribuovaní Enrightem ničí integritu Blizzardích her, ty jsou pak pro (legitimní) hráče frustrující a odcizují se jim. Tím působí odliv peněz směrem od Blizzardu k obžalovaným. V důsledku těchto činů Blizzard přišel o miliony až desítky milionů dolarů a ztrátu důvěry svých zákazníků (hráčů). Enright a jeho tým se prodejem botů na úkor Blizzardu obohatili o stovky tisíc dolarů.

Pozn. redakce: Hráči si raději koupí bota místo skinů nebo mountů.

  • 3) Tvorbou a distribucí botů se Enright dopustil několika porušení autorského práva. Vědomě a cíleně porušil licenci (EULA), se kterou souhlasil. Tímto činem nabádal a povzbuzoval ostatní hráče, aby taktéž porušili licenci. Enright kupující varoval před tím, že Blizzard cíleně hledá boty, zatímco pracoval na tom, aby boti byli hůře odhalitelní.

Pokud umíte anglicky, celou žalobu si můžete přečíst zde.

Pro představu - cena základního WoW bota začíná na €24,98. Aby autor bota vydělal €100 000, musel by prodat 4 000 kopií, což v porovnání s počtem předplatitelů WoW není nereálné číslo. Dle vyjádření Blizzardu tito boti generují ohromné množství zlata a uměle navyšují cenu předmětů, které si pak legitimní hráči nemohou dovolit, ztrácejí motivaci a přestávají hrát. A Blizzardu neplynou peníze.

Blizzard se touto žalobou domáhá ukončení distribuce bota a náhrady škody za porušení autorských práv. Výše náhrad může v americkém soudním systému dosáhnout desítek milionů dolarů a být tak pro Enrighta likvidační. Proto bylo Enrightovi ze strany Bosslandu doporučeno přistoupit na dohodu.

Buddy Forum stále funguje, což není Blizzardu po chuti, a proto se vydali trochu jinou cestou. Kontaktovali Enrighta, který s nepěknou vidinou placení milionových částek poskytl Blizzardu zdrojový kód Heroes bota. Což mělo za následek zajímavou situaci, jelikož vlastníkem botů není Enright, ale právě Bossland GmbH.

Server TorrentFreak hovořil s CEO Bossland Zwetanem Letschew. Ten tvrdí, že Apoc pro ně pracuje jako freelancer, externí programátor:

"Blizzard si je plně vědom toho, že Bossland GmbH, ne Apoc, je držitelem intelektuálního vlastnictví Honorbuddy, Demonbuddy a Stormbuddy. Musí to vědět, jelikož proti nám vedou 6 dalších řízení v Německu."

Bossland v jednom z nich nad Blizzardem zvítězil. Tyto skutečnosti evidentně Blizzard nezastavily od toho jít přímo proti Enrightovi. Právníci Blizzardu mu měli navrhnout dohodu, ale detaily nejsou známé. Programátor jim zdrojový kód bota pro Heroes of the Storm poskytl.

Zwetan Letschew pro TF dodává:

"Dnes se Blizzard zachoval tím nejpodlejším způsobem, jakým se multimiliardová korporace může zachovat. Dostali jsme zprávu o dohodě, která přinutila Apoca vydat zdrojové kódy od Stormbuddy, které je ovšem intelektuálním vlastnictvím Bossland GmbH, Blizzardu."

Německá firma nemá námitky proti vlastní dohodě mezi Enrightem a Blizzardem, ale je rozhořčena tím, že si Blizzard "vzal" kódy k Stormbuddy a žalují Blizzard za porušení duševního vlastnictví a požadují odškodnění ve výši €250 000. Co se ovšem Blizzardu tímto krokem povedlo, čekal málokdo. Vývoj Stormbuddy byl kompletně zrušen a není možné jej koupit. O ostatních botech to bohužel zatím neplatí. Vyjádření Letschewa je plné nejistoty: "Nevíme, co od Blizzardu čekat. Jedno víme jistě, Stormbuddy nemůže být dále vyvíjen a prodáván."

Server TF se pokoušel kontaktovat právní oddělení Blizzardu, aby se ke kauze vyjádřili, ale bez úspěchu. Kotaku se podařilo získat prohlášení tiskového mluvčího:

Business Bosllandu je založení na podvádění. Používání jejich botů negativně ovlivňuje naši herní základnu. Proto netolerujeme podvádění v našich hrách. A naši hráči nás v tomto snažení podporují. Několik německých soudů proti Bossland GmbH jsme vyhráli. I když se snaží uměle prodlužovat stávající soudní stání a jejich důsledky, jsme si naprosto jistí, že soudy potvrdí naše nároky a ukončí prodej těchto podvodných botů.

Budeme pokračovat v agresivním bránění našich her a služeb, které poskytujeme. Samozřejmě vše v mezích zákona. Chceme našim hráčům poskytnout ten nejlepší zážitek z her. Toto prohlášení bereme jako možnost připomenout našim hráčům: Využívání botů povede ke ztrátě přístupu k dané hře.

Bude zajímavé sledovat vývoj okolo těchto procesů, které započaly už v první polovině roku, ale média si jich všimla až nyní.

Zdroj: TorrentFreakTorrentFreak, TorrentFreak, The Buddy Forum, The Buddy Forum, The Buddy Forum , Kotaku



Naposledy upravil/a Tetrisek 29.11.2015 v 13:33:42.

Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet