Battleground strategie - Murloci

  hearthstone    battleground    murlocs   

Říkají mi ziksfiziks a vítám vás u prvního článku série věnované strategiím pro herní mód Battleground – BG. Pod pojmem strategie si představte různé druhy karet - minionů, které kupujete a snažíte se docílit co nejlepší synergie (interakce) mezi nimi.

 

Na začátku je důležité podotknout, že není nejlepší strategie, hrát hru s předem vybranou strategií. Až na některé výjimky se prvních několik kol snažíte kupovat hlavně silné karty a zaplnit stůl. Mezi dvě nejsilnější karty na začátku jednoznačně patří Spawn of N´Zoth a Arcane Cannon – tyhle karty chcete koupit vždy, bez ohledu na to, co budete později hrát.

Pokud tedy hrajete např. Patches the Pirate a nechodí vám piráti, nesnažte se je za každou cenu získat na úkor ztracených životů. Je klidně možné vyhrát hru za tuto postavu a stavět přitom draky.

 

V dnešním článku se blíže podíváme na strategii zaměřenou na Murloky.

 

rqfyle5eym_7af71314e34f66b11129c6916dba282b6295f096_1596999645_9505.jpg

Murloci

Stavění murloků patří k nejefektivnějším, ale zároveň nejtěžším strategiím, které lze v BG hrát. Buď máte hned ze začátku veliké štěstí anebo hrajete all in. Jedním ze stěžejních předpokladů totiž je, dostat se co nejrychleji na Tavern 5 a získat Branna. A toho musíte dosáhnout s pokud možno co nejmenší ztrátou na životech.

 

!Update!

S lítostí v srdci musím oznámit, že 17.8.2020 spatřil světlo světa patch, který bych shrnul takto: RIP Megasaur. Strategie popsaná níže tedy de facto přestává platit. Až se meta zase trochu ustálí, pokusím se přinést nový pohled na strategii s murloky.

Základní strategie

Murloci nejsou v úvodní fázi hry příliš silní. Pokud vám je Bob ale nabízí od začátku, můžete je kupovat téměř všechny. Cílem pak není hledat hned trojice - ty chcete získat hlavně na Tavern 5 - ale plnit stůl různými murloky a postupně je buffovat.

 

Tavern 1: Lze začít s jakýmkoliv murlokem, preferovaně chcete vždy Murloc Tidehunter - dá vám token, který ve 3. kole můžete prodat a koupit dva miniony

 

Tavern 2: Hledáte Murloc Warleader a Old Murk-Eye (tato karta má velmi solidní staty i pokud se o murloky nesnažíte)

 

Tavern 3: Coldlight Seer a Felfin Navigator – kupujete, pokud již murloky na stole máte

 

Tavern 4: Trojice vám může objevit Branna, ale když to jde, přeskakujete tento tier a co nejrychleji jdete na Tavern 5. Za Toxfin se obvykle nevyplatí v tuto chvíli utrácet

 

Tavern 5: Tady začíná všechna zábava! Na tomto Tieru setrváte několik kol, minimálně do doby, než máte všechny karty, co potřebujete

 

Na Tavern 5 hledáte primárně Brann Bronzebeard. Murloky můžete hrát i bez něj, ale je to asi jako jíst tatarák bez topinek. Nebo jako jít do kina bez popcornu – je to dobrý, ale mohlo by to být lepší.

 

Jakmile získáte Branna, začnete buffovat vaše murloky dvojnásobnou rychlostí. Od této chvíle se především snažíte získat trojici, která vám dá kartu z Tavern 6 (proto není tolik výhodné mít již kupu trojic z nižších tierů). Krom toho hledáte hlavně karty jako King Bagurgle, Primalfin Lookout a Coldlight Seer. Ultimátní je samozřejmě trojice Branna.

Po nalezení trojice nedoufáte v nic horšího než v Gentle Megasaur, který adaptuje vaše murloky. Nejsilnější adapty jsou divine shield a poisonous. Je ale velká náhoda, když je dostane na výběr hned při prvním adaptu.

 

Mimo tyto dva nejsilnější se vaše adapty budou odvíjet od toho, co hrají vaši protihráči. Pokud jsou proti vám například mechové nebo další murlok banda, je dobré dát vašim murlokům deathrattle na vyvolání tokenů – ty jsou efektivní při ničení divine shieldů. Naopak pokud další silný hráč hraje piráty, tokeny vám akorát uškodí – piráti totiž s každým útokem rostou.

Někdy je vhodné dát vašim murlokům taunt – následně je můžete extrémně dobře nabuffovat kartou Strongshell Scavenger.

Dalším skvělým minionem z Tavern 6 je nový Amalgadon. Tato karta funguje tak, že se náhodně adaptuje právě tolikrát, kolik máte typů minionů na stole. A počítá i sama sebe. Pokud máte stůl plný murloků, jednoho Branna a zahrajete Amalgadona, adaptuje se 4x. Pokud se vám nabídne Amalgadon je někdy dobré obětovat ze stolu jednoho z murloků, nahradit ho jiným typem miniona a následně zahrát Amalgadona. Ten se pak adaptuje 6x a velmi pravděpodobně bude silnější než murlok, kterého jste prodali.

 

Tipy:

  • Pokud máte Branna, vyplatí se kupovat karta Murozond – dá vám 2 karty od posledního soupeře a i když se vám žádná nehodí, prodáte je včetně Murozonda za stejné zlaťáky. Pokud máte zlatého Branna, jste 1 zlaťák do plusu
  • Murozond vytvoří výhodné combo s Amalgadonem (adapt navíc)
  • Pokud se snažíte najít Megasaura (od Boba nebo trojicí), nezapomeňte vždy prodat toho, co máte případně již na stole – zvýšíte tím pravděpodobnost jeho opětovného nalezení
  • Naučte se hospodařit se zlaťáky – např. pokud jich máte 10, nejdříve proveďte 1 reroll (výměna karet na stole) a až následně prodejte kartu, kterou nechcete
  • Sledujte vaše soupeře – pokud jdete proti duchovi, zvažte koupi vyššího Tavern Tieru

Pokročilá strategie

O něco náročnější, o to ale mnohdy účinnější je tzv. přechod na murloky. Opět se musí sejít několik faktorů, za kterých toto lze provést.

Jde o to, že hrajete např. silné beasty a vedete si dobře. Vedete si tak dobře, že si můžete dovolit kupovat i karty, které nezapadají do vaší strategie. Karty jako Brann, Bugurgle a Primalfin. A tyto karty si necháváte na ruce. Pokud zůstanete ve hře mezi posledními a víte, že s vaší současnou bandou nemůžete vyhrát, provedete rychlou transformaci. Tohle už vyžaduje trochu rychlosti a zkušeností, v jakém pořadí karty zahrát, ale pokud se to povede, můžete vaše soupeře totálně překvapit. Jejich obří draky pak zabijete s 1/1 divine shield/poisonous murlokem.

Za koho murloky hrát

Osobně se mi jako nejsilnější murlok postava jeví Arch-Villain Rafaam. Mnoho lidí totiž na začátku battlegroundu nějaké ty murloky hraje. S Rafaamovou hero power pak není problém si některé z nich nakrást. První 3 kola zůstáváte na Tavern 1, kupujete miniony a používáte hero power. Jakmile si poskládáte celkem silnou bandu, rychle tavernujete až na Tavern 5. Pokud se sem dostanete jako první, máte všechny murloky i Branna pro sebe.

 

Další velmi dobré postavy na murloky jsou nedávno příchozí Tess Greymane a Dinotamer Brann. Tess je, podobně jako Rafaam, závislá na tom, zda ostatní hráči hrají murloky. Na rozdíl od Rafaama je ale její hero power silná i v late game, tedy na ranku 5 a 6. Použitím její schopnosti vám totiž Bob vysází na stůl karty z bandy vašeho posledního soupeře. Vždy ale dodržuje maximální počet karet nabízený v každém Tavern Tieru. Jinými slovy, pokud jste Tavern 2 a váš soupeř měl 6 minionů, Bob vám náhodně nabídne pouze 4 z nich, nikoliv všech 6 (tavern2=4 karty od Boba).

 

Díky Brannovi a jeho hero power (Bob vyloží pouze battlecry karty) můžete s trochou štěstí neustále objevovat murloky - 70 % z nich má totiž battlecry.

 

Nemůžeme opomenout ani Fungalmancer Flurgl, který je pro murloky přímo stvořený. Při prodeji murloka vám Bob na stůl na oplátku vyloží náhodného murloka, maximálně do výše vašeho Tavern Tieru. Ze začátku je nejdůležitější kartou pro vás Tidehunter, kdy ve třetím kole prodáváte token a získáváte dalšího murloka. Ačkoliv Fungalmancer nepatří k nejsilnějším postavám, je rozhodně zábavný.

 

Murloky však můžete hrát s jakýmkoliv hrdinou. Někteří jsou k tomu jen lépe vybavení s příhlédnutík k hero power.

Závěrem

Murloci jsou statisticky nejsilnější late-game strategií, proto se o ně hodně lidí pokouší. Je vždy dobré sledovat, co staví ostatní hráči – pokud vidíte, že 5 lidí hraje murloky a vy máte na stole jednoho, je lepší zaměřit se na jinou strategii.


Chcete si povídat o Hearthstone? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Kamahl 11.08.2020 08:42

Skvělý článek - o jiné hře, než hraji já :-(

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet